Поради

Які продукти краще споживати, щоб імунна система не давала збою

Які продукти краще споживати, щоб імунна система не давала збою

Кожен третій житель планети має ті чи інші прояви алергії. А через кожні десять років кількість алергіків зростає вдвічі. Чому так стрімко шириться алергія? Чим загрожує людині? Та як не сплутати її симптоми з проявами коронавірусної інфекції, які дуже між собою схожі?

Про все це розпитаємо в алергологині з 25-річним досвідом Оксани Обущак, — йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– Оксано Василівно, насамперед поясніть, що таке алергія та чому виникає?

– Алергія – це надміру активна реакція імунної системи та якийсь зовнішній подразник: пилок квітів, продукт харчування чи навіть солона вода. Імунна система дає організму сигнал «чужий» – і організм реагує на цей сигнал кашлем, чханням, висипанням на шкірі тощо.

Причиною можуть бути спадковий і набутий фактори. Схильність до алергії передається генетично і виникає в дітей тому, що в родині вже є алергіки: батьки, бабуся чи дідусь. Набута алергія з’являється навіть без спадкової передумови під впливом зовнішніх чинників.

– А які фактори можуть спровокувати появу алергії?

– Основний фактор – спосіб нашого життя. Людство оточило себе великою кількістю шкідливих елементів, які є в усьому: продуктах харчування, побутовій хімії, будівельних матеріалах. Окрім того, додається фактор українського менталітету. Приміром, у нас є традиція передавати подушки й перини від батьків до дітей та внуків. А це не правильно. Адже в пуху накопичуються дуже небезпечні пилові кліщі. Добре, що хоч зараз уже відійшла в минуле мода на килими та масивні штори, які теж назбирували в собі кліщів побутового пилу та ставали першоджерелом алергічної реакції.

– До вас щодня звертаються дуже багато пацієнтів. Чи є протягом року періоди з особливо високою активністю хворих?

– Якщо відверто, то ні. Адже від березня до листопада в природі цвітуть рослини, чий пилок викликає алергію в тієї чи іншої людини. А харчова алергія та реакція на пилового кліща може дошкуляти пацієнтові весь рік. Сюди додайте алергію на плісняву, яка особливо активна в дощові пори року. Тож бачимо, що проблема не втрачає своєї актуальності протягом усього року.

– А чи є ризик того, що людина заразилася коронавірусом, однак помилково вважає, що в неї алергія, і не дотримується самоізоляції, не звертається вчасно до лікаря?

– Симптоми обох захворювань справді дуже схожі: нежить, кашель, задишка, іноді – підвищення температури тіла. Однак в алергіків ці ознаки повторюються з року в рік у визначений сезон, а прояви слабшають після прийому антигістамінних препаратів.

Проте якщо людина сумнівається з діагнозом, якщо контактувала із зараженою особою чи перебувала в зоні особливого ризику (інфекційній лікарні, приміром), то в разі появи тривожних симптомів не завадить порадитися із сімейним лікарем.

– А чи можна таблетками, спреями, краплями вилікувати алергію?

– Ні. Алергія – це пожиттєвий діагноз. Переліченими засобами можна лише зняти симптоми: свербіж очей та слизової горла, кашель, риніт, кон’юнктивіт, закладеність носа та вух. Однак тут настійливо рекомендую уникати самолікуванням. Бо, до прикладу, висипання на шкірі може бути проявом не лише алергічної реакції, а й автоімунних, інфекційних захворювань, а також недуг крові. Тож деякі протиалергійні засоби можуть тільки нашкодити при інших хворобах.

Окрім того, самостійно лікувати алергію не варто й тому, що тільки лікар зможе підібрати препарат, який буде цілеспрямовано діяти на «проблемний» орган: очі, горло, ніс, шкіру. Тим паче, що зараз можна застосовувати не лише препарати «нашого дитинства» (хоча й вони можуть бути доволі ефективними), а й ліки так званого другого покоління, що теж швидко знімають симптоми алергії.

– Невже сучасна наука не винайшла жодного методу, що цілком позбавляє алергії?

– Подолати першопричину цього захворювання – тобто змусити імунну систему не реагувати на зовнішні подразники – може лише специфічна імунотерапія, яку скорочено називають абревіатурою «СІТ».

Курс лікування може тривати три-п’ять років. Спочатку береться кров пацієнта на аналізи, аби серед сотень алергенів встановити того, який провокує агресивну реакцію імунної системи. Після того підбирається препарат, до складу котрого в необхідній дозі входить алерген-«провокатор» (він може випускатися у формі ін’єкції, драже, спрея). І щодня вводячи в організм такий препарат, ми поступово привчаємо імунну систему пацієнта спокійно реагувати на зовнішнього збудника.

– І що – людина повністю позбувається алергії?

– Так, звичайно. От буквально днями прийшли результати лабораторного дослідження одного пацієнта. Ця дитина дуже потерпала від алергії. Батьки виключили з її раціону що тільки могли – безрезультатно. Самі втомилися, дитина змордувалася. Зробили аналізи і з’ясували – причиною всіх їхніх бід була береза, яка виділяє дуже алергенний пилок. Відтак варіантів лікування два: або оселитися в місцині, де немає беріз, або застосувати специфічну імунотерапію.

– А як здоровій людині запобігти чи мінімізувати ризик розвитку цієї недуги?

– Для того треба відмовитися від агресивних мийних засобів, замінивши їх содою та гірчичним порошком. Не треба додавати у прання різноманітні пом’якшувачі, освіжувачі, бо вони потім із тканини переходять на шкіру. Для прибирання достатньо використовувати воду. Підбираючи меню, вибір раджу зупиняти на тих овочах, фруктах, ягодах, які достигають у місці проживання людини. Адже екзотичні, не властиві нашому регіону продукти організм теж сприймає за «чужих» та може агресивно на них реагувати.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: медицина, Здоров'я
В тему

Останні матеріали