Поради

П'ять видів брехні, які ви можете почути під час пошуку роботи

П'ять видів брехні, які ви можете почути під час пошуку роботи

Коли ви йдете на співбесіду, вас не полишає відчуття того, що ви всього-на-всього один із багатьох. І що з того? На планеті сім мільярдів людей, але вони – не ви. Приймайте пропозицію про роботу тільки від тих, хто цінує ваші таланти. Не ведіться на брехню.

Хто може бути вами? Ніхто. Ні в кого немає вашої біографії. Ні в кого немає поєднання ваших талантів. Ви багато дасте вашому майбутньому роботодавцю – можливо, навіть більше, ніж ви думаєте. В інших людей свій шлях. Ви знаєте, хто ви і на що на здатні. Ті, хто не бачить ваших можливостей, не заслуговує працювати з вами. Вам не потрібно нічого доводити комусь.

Під час пошуків роботи не дозволяйте нікому принижувати вас або поводити себе з вами як зі сміттям, незалежно від того, з ким ви маєте справу: з чиновником, рекрутером, нетерплячим інтерв'юером або гендиректором компанії, яка вважається ідеальним місцем для працевлаштування. Прислухайтеся до своєї інтуїції. Тримайтеся подалі від людей, які не поважають вас і ваших заслуг. Тримайтеся подалі від тих, хто не може оцінити ваш потенціал за межами резюме.

Гірша річ, яку ви можете зробити під час пошуків роботи, це забути, хто ви. Ви подолали вже багато чого. Ви йдете своєю дорогою. Ніколи не забувайте про це. Ніхто не буде цінувати вас більше, ніж ви самі.

Ви почуєте багато брехні під час пошуків роботи. Чим вище буде позиція, на яку ви претендуєте, тим легше ви розпізнаєте брехню. Більшість людей обманює від страху. Люди будуть брехати тому, що вражені вашим досвідом і впливом, і вони захочуть, щоб ви відчули себе маленьким. Це сумна реальність. Але це правда. Іноді люди брешуть кандидатам, тому що бояться сказати правду.

Вам вирішувати, що робити, коли ви зрозумієте, що вам брешуть. Ви можете вести облік всіх людей, які вам брешуть, ігнорувати їх або відразу вирішити, що така компанія не заслуговує вас. Якщо вони так бояться нових ідей і того, що люди на кшталт вас можуть привнести «нове мислення», то, можливо, ви самі не захочете працювати з ними.

Якщо ви побачите, що рекрутер або людина, яка проводить співбесіду, нервує, особливо прямо під час співбесіди, знайте, що ви демонструєте набагато більший професіоналізм, ніж він звик бачити. Страх легко впізнати. Люди раптово стають сердитими і зарозумілими. Вони кажуть щось на кшталт: «Сподіваюся, вам пощастить на наступному раунді інтерв'ю» або «У нас великий конкурс на цю вакансію». Вони говорять про «великий конкурс», щоб показати вам, що ви не представляєте собою нічого особливого.

А ви – особливий. Звичайно, поки рано говорити про пам'ятник за життя. У той же час ви заслуговуєте працювати в організації, де вас вважають особливим. Ви не повинні приймати пропозицію про роботу від того, хто думає: «Ви не бозна-що, але мивсе-таки візьмемо вас».

Отже, ось п'ять видів брехні, які ви почуєте на співбесіді.

1. «Ми ще не визначили посадову інструкцію, рівень підпорядкування і розмір зарплати». Так, звичайно! Вони не могли б розмістити вакансію без всіх цих даних. Це повна нісенітниця. Ваша відповідь може бути наступною: «Визначтеся, що вам потрібно і дайте мені знати, коли прийти».

2. «Ви кращий претендент, але ми знайшли людину на цю посаду всередині компанії». Зазвичай це означає: «Нам подобаються ваші ідеї, але ви небезпечні для нас». Це твердження мало б сенс, якби ті, хто його вимовляє, не були надто дурні, щоб заслуговувати ваші таланти. Якби вони хотіли взяти на роботу свою людину, потрібно було б спочатку шукати серед своїх, а не витрачати ваш час. Це найбільш невинний вигляд брехні, і ви можете легко побороти цей стрес, просто купивши морозиво. Ці люди одночасно і занадто брехливі, і занадто некомпетентні, щоб витрачати на них час.

3. «Ви новачок в галузі, тому ми повинні платити вам менше». Ви повинні платити мені менше? Яка нахабна брехня! Ви хочете платити мені менше, щоб отримати професіонала і заощадити гроші. Ви, можливо, навіть отримаєте бонус, якщо недоплатите мені. Ні в якому разі! Якщо ви хочете, щоб я у вас працював, платіть стільки, скільки потрібно.  Якщо досвід у галузі так важливий, візьміть людину з досвідом і дайте мені спокій.

Люди не роблять вам послугу, приймаючи вас на роботу. Це бізнес-угода. Погоджуйтеся тільки на ту зарплату, яку заслуговуєте.

4. «Так трапилося, що вакансія, яку вам пропонували, закрита. Але ми можемо запропонувати вам іншу». Спробую вгадати. Я буду робити ту ж роботу, яку ми обговорювали, за яку пропонували $75 тис. І вона називалася виконавчий директор, але за $ 58 тис. І в якості «координатора»? Ні, дякую.

5. «У нас до вас ще невелика вимога. Нам потрібно, щоб ви розробили новий маркетинговий план і представили його для наших найбільших клієнтів наступного тижня. Будь ласка, зробіть 45-хвилинну презентацію в PowerPoint, принесіть ноутбук і проектор. Незабудьте вказати своє ім'я на презентації і залиште її у нас. Можливо, мизахочемо подивитися її пізніше». Вони просто хочуть, щоб ви витратили години на цю презентацію, а вони використовували її в своїх цілях. Крім того, щоб брехати вам, деякі роботодавці намагаються красти ваші консультації. Вони можуть говорити, що ця робота – частина процесу співбесіди. Покажіть їм задні кишені ваших джинсів. Ви ніколи не зможете вирости з ними.

Слухайте свій внутрішній голос, коли шукаєте роботу. Оточуйте себе гідними людьми і тими, хто добрий до вас. Відверніться від жаб і зомбі. Поверніться до здорового глузду, і він не підведе вас.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес
В тему