Поради

Як вибрати жалюзі на вікна: їх види та особливості

Як вибрати жалюзі на вікна: їх види та особливості

Сучасні жалюзі вже давно завоювали серця дизайнерів і господарів квартир, переставши бути виключно атрибутом сірих офісних приміщень. Сьогодні виробники пропонують вироби нових модифікацій, зроблені з різних матеріалів, витримані в широкому стилістичному і колірному діапазоні. Підібрати жалюзі на вікна не складає труднощів для будь-якого інтер'єру, тому залишається лише розібратися які існують види конструкцій, і в чому полягають їх особливості.

Види жалюзі за типом конструкції

Кожний різновид жалюзі має власну специфіку і особливості. Тому для того, щоб зрозуміти яка структура ідеально підійде для оформлення вікна і захисту приміщення від сонця найкращим чином, необхідно визначитися в якій частині будинку вони будуть встановлені, а також які основні завдання будуть виконувати.

Вертикальні жалюзі

Вертикальні конструкції нагадують стандартні штори. Вони виготовляються з тканини і пластика, а тому мають широкий асортимент різноманітних кольорів і фактур. Пересування складових частин впливає на зміну освітлення в кімнаті, що в свою чергу впливає на загальне враження від інтер'єру.

Смуги, з яких складаються вертикальні жалюзі - ламелі, можуть мати різну довжину і ширину в залежності від потреби. Якщо у вашому розпорядженні знаходяться віконні прорізи великих розмірів, зупиніться на різновидах з широкими смугами, а якщо вікна маленькі - віддайте перевагу вузьким ламелям. Цей вид фіранок кращий для невеликих приміщень з низькими стелями, адже вертикальні лінії візуально витягають приміщення і роблять його візуально більшим.

Серед переваг вертикальних жалюзі можна виділити наступні:

  • Строгий геометричний дизайн відмінно вписується в сучасні інтер'єри і легко комбінуються з легким тюлем і щільними шторами;
  • Вертикальний механізм можна збирати з різних сторін, розділити його або зібрати по центру;
  • Розташування ламелей зверху вниз дозволяє мінімізувати скупчення на них пилу.

Але існують і деякі нюанси - при великих повітряних потоках ламелі починають розгойдуватися і створюють неприємний шум. Тому вертикальні жалюзі краще не використовувати на балконі. Також нестандартні форми вікон ускладнюють процес встановлення, а пластикові варіації не підійдуть для декорування великих площ.

Фото вертикальних жалюзі в інтер'єрі

Горизонтальні жалюзі

Горизонтальне виконання вважається класичним. Спочатку широке поширення вони отримали при оформленні офісних приміщень. Сьогодні вони відрізняються багатством використовуваних матеріалів, забарвлень, а також рядом інших практичних і естетичних переваг, а тому дуже популярні:

  • Універсальні фіранки підійдуть як для габаритних, так і для невеликих отворів, в тому числі і мансардних;
  • Горизонтальні жалюзі дуже компактні і займають місце виключно на самому отворі;
  • Пил досить легко видаляти з поверхні;
  • Безсумнівним плюсом є простота монтажу і різноманітність типів кріплень;
  • Ступінь освітленості регулюється максимально широко - ламелі можна повернути під будь-яким кутом, і до того ж, повністю звільнити вікно для повноцінного доступу світла.

Для багатьох інтер'єрів зручні та практичні горизонтальні жалюзі в стилі «мінімал» стали незамінними атрибутами. Виробники пропонують модифікації з автоматичним управлінням, можливістю закриватися одночасно з включенням штучного світла і працювати по заданій власником програмі.

Фото горизонтальних жалюзі в інтер'єрі

Рулонні жалюзі і римські штори

Якщо стандартні горизонтальні і вертикальні жалюзі можуть бути виготовлені з різних матеріалів, то ці аналоги бувають тільки бамбуковими або текстильними. Суцільна завіса регулюється лише по довжині, але при цьому згортається просто і швидко в невеликий рулон вгорі.

Такий варіант дуже зручний, якщо вам необхідне вільне підвіконня для розміщення декоративних елементів. Жалюзі можуть володіти оригінальною фактурою і принтом, тому цілком здатні стати самостійним елементом декору.

Зовні римські штори нагадують рулонні і виконуються також з тканинного полотна. Різниця полягає лише в тому, що згортаються вони не в рулон зверху, а драпуються красивими складками.

Єдине, на що варто звернути окрему увагу - такі полотнища вимагають охайного ставлення, оскільки жирні плями здатні знищити їх назавжди.

Фото рулонних жалюзі і римських штор

Касетні жалюзі

Касетний механізм являє собою спеціальну варіацію горизонтальних конструкцій, яка кріпиться у віконний штапик. Найчастіше вони використовуються для покриття вікон з металопластику, рідше - для дерев'яних. У касетних механізмів передбачена фіксація збоку, тонка і акуратна для того, щоб жалюзі не рухалися з боку в бік від вітру або від закриття-відкриття вікна.

Встановлюються касетні жалюзі впритул до скла, тому вони ефективно оберігають від попадання світла, а також дуже компактні. Так як монтаж виконується окремо для кожної стулки, зручно відкривати одну з них, тоді як другу залишати закритою.

Касетні жалюзі - фото в інтер'єрі

Жалюзі-плісе

Здалеку такі фіранки нагадують звичайні горизонтальні моделі, однак підійшовши ближче, можна переконатися, що структурно вони являють собою єдине плісоване полотно.

До основних переваг цього типу жалюзі віднесемо такі особливості:

  • Можливість прання;
  • Гарний зовнішній вигляд розгорнутих жалюзі при майже непомітному розташуванні в згорнутому вигляді;
  • Дуже добре справляються з функціями стандартних фіранок, навіть у випадку з самими незвичайними формами вікон: трапецієподібних, трикутних, закруглених;
  • Зручні для надійної фіксації на мансардних і стельових вікнах;
  • Деякі варіанти складаються з комбінації матеріалів різних кольорових гам і щільності, завдяки чому можна регулювати ступінь потрапляння сонячних променів;
  • Широкий вибір варіацій кріплень і регуляторів;
  • Легкість встановлення жалюзі дозволяє кріпити їх самостійно і замінювати в разі оновлень в дизайні приміщення.

Різновиди жалюзі за матеріалами виробництва

Якісні, практичні та естетичні показники жалюзі безпосередньо залежать від сировини, з якої вони виготовляються.

Тому перш ніж купувати жалюзі, є сенс докладніше вивчити їх основні властивості, переваги і недоліки.

Пластикові жалюзі

Пластикові ламелі досить жорсткі і спокійно переносять будь-які температури. Вони ідеально підійдуть для приміщень з підвищеною вологістю, наприклад, для ванни або кухні. Поверхні в останній кімнаті часто піддаються забрудненню і скупченню жиру, тому пластик, який легко очищається, стане незамінним атрибутом для кухонних вікон. До того ж, якісні пластмаси не піддаються вигоранню на сонці і не змінюють свого кольору, але здатні деформуватися при контакті з батареєю.

Полімерна сировина використовується для створення вертикальних і горизонтальних жалюзі. При цьому, для оформлення великих вікон необхідна укріплена каркасна основа. Матеріал здатний перегукуватися з багатьма фактурами і деталями інтер'єру, а тому органічно впишеться в більшість стилістичних рішень. Щільна непроникна версія дозволить максимально затемнити простір, тоді як прозорі аналоги посприяють створенню оригінальної атмосфери.

В цілому, це дуже вдалий і практичний варіант: він недорогий, простий у догляді, довговічний, а також менш ніж, наприклад, алюміній зазнає деформацій.

Алюмінієві жалюзі

Один з найбільш недорогих і простих способів закрити кімнату від сонячних променів і сторонніх очей. Сучасний будівельний ринок пропонує широкий асортимент виробів: матові, глянцеві з пластиковим напиленням, перфоровані, оригінальні фактурні. Алюмінієві жалюзі допоможуть створити стильний інтер'єр без зайвих витрат.

Так само як і у випадку з пластиком, такі ламелі легко витирати і мити, вони добре захищають від сонця і не перегріваються, якщо їх покрити спеціальною емаллю.

З іншого боку, м'який метал не витримує постійних натискань і дотиків. Він легко деформується, тому часто відкривати вікна з розміщеними на них алюмінієвими жалюзі не рекомендується. До того ж, алюмінієві планки можуть створювати шум від сильних поривів вітру.

Тканинні жалюзі

Текстильні жалюзі можуть мати практично будь-яку конструкцію: горизонтальну, вертикальну, рулонну, римські штори. Вибираючи тканинні вироби, зверніть увагу на якісні характеристики матеріалу - чим він щільніше, тим довше зможе зберігати гарний зовнішній вигляд і не провисати. Важливо також поцікавитися здатністю пропускати денне світло, оскільки деякі тканини не пропускають велику кількість світла завдяки спеціальному покриттю з внутрішньої сторони. Це має особливе значення для спальні і вітальні.

Зазвичай тканинні жалюзі виготовляються з синтетичної сировини, серед яких - поліестер, який не вигоряє на сонці.

Очищають такі жалюзі пилососом, щіткою, вологою губкою або стирають вручну з використанням порошку. Однак неякісний текстиль згодом здатний змінювати свою форму і колір, тому вибирайте його особливо ретельно.

Дерев'яні жалюзі

Дерев'яні моделі - дорогий, але при цьому дуже естетичний і натуральний вигляд жалюзі. При його виготовленні використовується кедр, бук, коркове дерево, липа, сосна. Цікаво виглядають вироби з бамбука. Природне забарвлення гармонійно вписується практично в будь-який інтер'єр.

Крім привабливих візуальних особливостей, деревина - якісний і практичний матеріал. Ці жалюзі справляються зі своїм основним завданням не гірше синтетичних аналогів, відмінно перешкоджаючи проходу сонячних променів і впливу температур. Спеціальні засоби дозволяють захистити дерево від вологого середовища, вигоряння на сонці і продовжують його експлуатаційний період на довгі роки.

Єдиний нюанс - дерев'яні жалюзі не завжди підійдуть для великих вікон, адже вони досить важкі і вимагають міцного каркаса. Очищати їх необхідно тільки сухим способом.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Вікна, двері, дім, Інтер'єр, кухня
В тему