Поради

Все про наливну підлогу

Все про наливну підлогу

Наливну підлогу важко назвати ноу-хау в будівництві, однак в країнах Європи та у нас її застосовують уже давно. Що справді змінилося, так це сфера її використання та варіативність підлоги.

Якщо донедавна наливну підлогу можна було побачити в промислових приміщеннях та зрідка в житлових, то тепер наливне покриття – родзинка не лише ванни, а й кухні, коридору чи й залу. І все тому, що наливні підлоги – не лише надійна і безпечна поверхня, а й відмінне дизайнерське рішення.

Що ж таке наливна підлога?

Наливна підлога – це міцне зносостійке покриття без стиків та швів, утворене методом поливу та самовирівнювання, що за зовнішнім оформленням нагадує лінолеум, а за тактичними відчуттями – плитку з кераміки.

Залежно від складу суміші та якісних характеристик підлоги можуть використовуватися як покриття для вирівнювання поверхні, основа для встановлення штучних полотен на підлогу та як власне підлога з високим рівнем якості.

Вирівнюють поверхню зазвичай мінеральні наливні підлоги, тоді як полімерні є базою для встановлення лінолеуму, паркету та власне покриттям.

Які бувають види наливних підлог?

Наливні підлоги зазвичай поділяють на два види:

  • мінеральні наливні підлоги;
  • полімерні покриття.

Як стверджують експерти, коли в нерівній підлозі перепад коливається в межах 15 мм, то для вирівнювання може використовуватися і вологостійка полімерно-цементна суміш, коли ж більше 15 мм, то тільки мінеральна підлога з високим рівнем зчеплення.

За метою застосування наливні покриття поділяють на базові, середні та фінішні. Для ліквідації великих нерівностей підлоги використовують базові суміші, для вирівнювання невеликих площ приміщень з відносними перепадами може використовуватися середня та фінішна заливки.

Для створення ідеально рівної поверхні в приміщенні з високими перепадами при заливанні базової суміші застосовують перпендикулярні шви чи маяки. Коли нерівності підлоги допустимі, то базою для рівної поверхні може бути середня, на яку накладають штучні покриття.

Варто пам’ятати, що працювати з сумішами можна не довше пів години в приміщенні без протягів при температурі не більше 25 градусів та вологості не вище 60 %.

Читайте також

Застигає наливна підлога протягом 6, а той 8 годин, однак стелити на ній лінолеум, наприклад, дозволяють не раніше 4 днів. Зараз в тренді суміші зі швидкою дією затвердіння призначені для заливання підлоги до 10 мм. Укладати плитку після таких сумішей можна вже через добу, а лінолеум не раніше, ніж через 2 доби.

Полімерні наливні підлоги поділяють на:

Епоксидні підлоги

Надійне довговічне покриття, синонімом якості для його є зносостійкість та безпечність. Може використовуватися як у квартирах, так і нежитлових приміщеннях.

Високий рівень якості забезпечують такі характеристики епоксидних поверхонь, як екологічність, стійкість до зміни температурних показників, рівня вологості, відсутність впливу хімічних речовин, таких як кислоти, луги, барвники, на поверхню покриття.

Суттєва перевага епоксидних підлог, в порівнянні з іншими полімерними, в тому, що вона своєю структурою забезпечує гідроізоляцію і пожежобезпеку.

Однак епоксидні поверхні не витримують великих навантажень, зокрема динамічних. Вони стійкі до помірних та невеликих постійних навантажень. Можуть бути як глянцевими, так і матовими. Для квартир найкращим рішенням буде епоксидна підлога з 3-Д дефектом декоративного малюнку.

Епоксидні підлоги встановлюють на підприємствах хімічної промисловості, фармацевтики, у лікарнях, школах та дитсадках.   

Поліуретанові полімерні підлоги

Поліуретанові, на відміну від епоксидним поверхонь, використовують зазвичай у нежитлових приміщеннях, де на підлогу здійснюється великий динамічний тиск. Поліуретанові підлоги не бояться навантаження, особливо коли до складу підлоги додають такі скріплювачі як кварцовий пісок.

Покриття з поліуретану міцні, зносостійкі, пожежобезпечні, не потребують особливого догляду. Підлоги  не стираються, зносостійкі, ударостійкі, протидіють ковзанню, стійкі до надмірної вологості, не проводять струм, не реагують на вплив хімічних речовин та забезпечують слухову ізоляцію.

Найбільшою перевагою рівних поліуретанових підлог у тому, що вони стійкі до втрати кольору. Завдяки широкій кольоровій гаммі можна дивувати цікавими дизайнерськими рішеннями покрівлі.

Поліуретанові підлоги можуть використовуватися у басейнах, на складах,  у магазинах різних розмірів, рідше у ваннах чи кухнях.

Метилметакрилатні підлоги

Довговічні підлоги, які найбільше підходять для промислових приміщень. Вони менш чутливі до впливу хімічних речовин, ніж епоксидні, і мають високу зносостійкість у порівнянні з поліуретановими.

Особливість метилметакрилових покриттів у тому, що вони можуть використовуватися при низьких температурах і швидко твердіти. Термін їхнього затвердіння може сягати однієї чи двох годин навіть в холодну пору року.

Через те не кожен зможе в короткі терміни якісно залити метилметакрилову рідку підлогу. Це фронт робіт для професіоналів.

Їм не страшні перепади температури, вони можуть бути поверхнею в приміщеннях, які не опалюються, та під відкритим небом. Укладку таких підлог варто здійснювати при наявності кондиціонера, бо рідина до повного висихання має неприємний, навіть токсичний запах.

Наливні підлоги такого типу зазвичай використовують для покриття автостанцій, цехів харчової, автомобільної, авіаційної тощо промисловості.

Особливості наливних підлог

Наливні підлоги у порівнянні з бетонними мають ряд переваг:

  • міцність, бо не піддається пошкодженням і не лякається навантажень;
  • довговічність, адже термін їхньої експлуатації в середньому 50 років;
  • зносостійкість, тобто їм не страшна втрата кольору чи помітного пошкодження зовнішнього вигляду;
  • у них високий показник гідро- та звукоізоляції, як і пожежної безпеки;
  • екологічність, через відсутність швів та стиків, де найбільше скупчується бруду, підлога більш безпечна;
  • приваблива структура, зовнішнє оформлення та дизайн;
  • для нежитлових приміщень у склад покриття додають пісок чи цемент, для квартир, кухонь чи ванни – екологічні чисті смоли чи поліуретан;
  • інертні до впливу хімічних речовин;
  • легко доглядати.

Серед недоліків наливних підлог варто назвати такі:

  • монтаж підлоги вимагає дотримання чіткої інструкції, порушення правил якої веде до неякісної заливки та пошкодження підлоги;
  • хоча наливна підлога самовирівнюється без сторонньої допомоги покриття не буде ідеально рівним;
  • тяжко реставрувати;
  • нелегко змінити, якщо дизайн чи оформлення втратило свою стилістичну новизну;
  • якісна заливка вимагає створення оптимального температурного режиму для висихання та рівня вологості для високого ступеня адгезії;
  • наливні підлоги, зокрема фінішні з декоративними малюнками, задоволення не з дешевих.

Чим наливна підлога краща за інші покриття?

Найчастіше у квартирі функцію підлоги виконують ламінат, керамічна плитка чи лінолеум. Що обирати для покриття у квартирі залежить від вас, однак вони суттєво програють перед рідкою підлогою.

Порівняльна характеристика властивостей поверхонь у квартирі:

  1. Вологість. Різні поверхні по-іншому реагують на вологість у квартирі. Помірна вологість та пролита вода не шкодить лінолеуму, а ламінат в квартирі таких випробувань не витримає. Волога руйнує адгезію, розшаровує ламінат. Рідка підлога не реагує на вологість.
  2. Температурні перепади. Температурних стрибків найбільше боїться лінолеум, адже від низьких температур лінолеум стає крихким, від високих – може деформуватися. Так, гаряча сковорідка залишить слід на лінолеумі. Температура не впливає на якісну наливну підлогу.
  3. Навантаження. Рідкі підлоги витримують значні навантаження, чого не скажеш про лінолеум. Так навіть вага меблів залишає сліди на лінолеумі, ламінат втрачає свій привабливий зовнішній вигляд, коли навантаження вищі його класу.
  4. Міцність. Наливні підлоги міцні. Падіння важких гострих предметів можуть пошкодити як лінолеум, так і керамічну плитку.
  5. Хімічний вплив. Хімічні засоби впливають на зовнішній вигляд лінолеуму, абразиви руйнують верхній шар плитки, залишаючи подряпини, і безсильні перед рідкою підлогою.
  6. Довговічність. Термін експлуатації підлоги більше 40 років, лінолеуму – 20, тоді як ламінату – 12.
  7. Шви з’єднання керамічної плитки руйнує вібрація, ламінату і лінолеуму шкодить вертикальне зберігання.

Основні етапи створення наливної підлоги

  1. Підготовка до проведення робіт. База для підлоги в квартирі повинна бути очищена пилососом, вимита і суха.
  2. Ґрунтування основи. Краще її ґрунтувати двічі, бо він неї залежить зчеплення рідини з бетоном. Добре прогрунтована не всмоктує воду.
  3. Заливка базової підлоги без пухирців, бо повітря в них руйнуватиме наливну основу.
  4. Оформлення дизайну. Можна надати підлозі кольору, наклеїти певне зображення чи намалювати вручну.
  5. Покриття фінішною рідиною.
  6. Закріплення ефекту лаком.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: дім, Будівництво
В тему

Останні матеріали