Поради

Як вступити в польський вуз

Як вступити в польський вуз

Чимало українців нині користуються перспективами навчання у закордонних вузах та обирають освіту в інших країнах Європи та світу. Чи не найпривабливішим варіантом є Польща, котра пропонує  високий рівень освіти за помірними цінами.

Ми розповімо особливості вступу до вищих навчальних закладів Польщі, необхідні для цього документи та рівень мови, а також схему подачі паперів до вузу.

Плюси і мінуси вищої освіти в Польщі

Навчання у польських вузах має чимало переваг.

  • Йдеться про європейську якість освіти та диплом, котрий визнають у країнах ЄС. У ході процесу студент отримає чималий багаж знань, низка університетів пропонують закордонні стажування в університетах-партнерах закордоном, а опісля – високі шанси влаштуватися на роботу у тій же Польщі  чи іншій країні. Польський диплом засвідчує високий рівень підготовки.
  • Польські вузи володіють хорошою науково-технічною базою. Не лише найвідоміші університети можуть похвалитися крутими лабораторіями чи студіями. Чимало приватних вузів не поступаються за рівнем підготовки та забезпечення, тож пропонують не менш якісний підхід.
  • Можливість подорожувати. Оскільки для проживання знадобиться віза, то згодом студент матиме широкі можливості відвідувати країни Шенгенської зони.
  • Доступність навчання. Є кілька варіантів, як потрапити на навчання у польський вуз безкоштовно, ба більше – отримувати стипендію. Та навіть вчитися на платній формі значно дешевше, ніж, скажімо,у  Британії.
  • Високий рівень життя. Сучасні гуртожитки, високий рівень розвитку інфраструктури міст дає змогу почуватися комфортно.

Водночас, мінусів не так і багато – інша ментальність оточення  та відстань додому Окрім того, витрати на проживання тут вищі, ніж в Україні. Як недолік іноді розглядають необхідність здачі іспитів та підтвердження володіння рівня мовою. Ну і звісно, що найрейтинговіші вузи мають значно вищі ціни на диплом для іноземців, ніж для поляків.

Правила прийому до ВНЗ Польщі

Детальні правила щодо прийому можна знайти на сайтах вузів, адже і пакет документів,  і категорії, що користуються пільговими правами, часом відрізняються. Загалом же слід чітко розуміти, що польські вузи мають дещо відмінні положення для абітурієнтів-поляків та іноземців – наприклад, різниться оплата.

Умови вступу українців до ВНЗ Польщі

Насправді обов’язкових та універсальних умов лише декілька. Перша і головна із них – знання мови. Справа в тому, що процес провадять польською, окремі спеціальності у певних вузах дубльовані на англійську. Тож аби стати студентом сусідньої країни, потрібно володіти мовою на рівні B1-B2. Звісно, знання повинне бути підтвердженим спеціальним сертифікатом. Студент має вільно говорити та писати обраною мовою.

Стосовно англійської, теж необхідний рівень принаймні В2, а оцінка в атестаті за предмет у школі повинна бути не нижче 9 балів.

Зауважимо, що результати українського ЗНО, яке здають школярі для того, щоб вчитися у вітчизняних вузах, дійсні лише для державних польських навчальних закладів.  Відтак, більшість вузів не потребують сертифікату ЗНО, але найпрестижніші державні таки враховують результати оцінювання. Тому заздалегідь оберіть бажаний заклад, щоб знати, до чого готуватися. Натомість у всіх вузах важливими є оцінки із атестата: вузи виставляють свої вимоги, які починаються переважно від 8 балів та вище.

Окрім того, не потрібно здавати вступні іспити – такі є обов’язковими лише для медичних вузів та на творчі спеціальності, а також при поступанні у державні заклади за картою поляка чи на конкурсній основі.

Українці як іноземці повинні контактувати із спеціальними відділами для іноземців, які є фактично у кожного вузу. Тут дадуть відповіді  на усі питання, сюди при бажанні вчитися слід подавати документи (важливо не упустити термін подачі оригіналів, інакше зарахування не відбудеться).

Необхідні документи для вступу в польський ВНЗ

Щоб стати студентом у Польщі, українському абітурієнтові слід підготувати такі документи:

  • Атестат та додаток
  • Сертифікат, що підтверджує рівень володіння мовою
  • Медичну довідку щодо стану здоров’я, видану не пізніше ніж за 3 місяці до дати надання
  • Ксерокопії перших сторінок українського та закордонного паспорту, свідоцтво про народження (оригінали також слід мати з собою із прибуттям до вузу)
  • 4 кольорові фотографії формати 3,5на 4,5 см

Окрім того, до документів слід надати присяжний польський переклад та поставити апостиль (окрім закордонного паспорту). Якщо є Карта поляка чи Карта побиту, варто підготувати і їх копії.

Особливості є, коли бажання здобувати диплом має неповнолітній – до свідоцтва додають копії паспортів батьків та нотаріально засвідчену довідку, що вони дають згоду на навчання у Польщі.

Натомість для вступу у вуз на магістратуру замість атестату та додатку приймають диплом бакалавра.

Вже у самому вузі запропонують заповнити анкету та заяву, хоча підготуватися до цього  легко заздалегідь – зразки зазвичай є на сайті закладу.

Увага! Остаточний перелік документів обов’язково уточнюйте на сайті обраного польського вузу або ж за контактним телефоном. Адже деякі вимагають додатково подавати рекомендації, мотиваційні листи чи творчі роботи разом із «традиційними» паперами. Оскільки у цій країні вчиться чимало студентів з України, можливі консультації українською чи російською.

Коли починати готуватися до вступу

Для цього слід мати закінчену середню освіту, тобто 11 класів школи, відтак готуватися можна вже з початку випускного класу. Найважливіше – визначитися із бажаними спеціальністю та вузом, аби розуміти, на чому робити акцент.

Звісно, йдеться й про інтенсивне вивчення мови – якщо ви мріли навчатися у Польщі вже давно, це дає фору для тривалішого і глибшого її опанування та отримання сертифікату. Навіть якщо ви хочете студіювати курси англійською, знати польську не завадить, адже соціум довкола буде розмовлятиме польською.

Найважливіший етап наступає після отримання атестату. Адже далі слід забрати пакет документів та виробити візу, детально з’ясувати терміни подачі до вузу. Врахуйте, чи популярний обраний вуз Польщі серед іноземців – за позитивної відповіді рекомендовано якнайраніше подати туди папери.

Коли подавати документи на вступ

Вступна кампанія у вузи триває у липні, проте іноді може продовжуватися (наприклад, за відсутності достатньої кількості охочих). Це справедливо для державних вузів, котрі мають чітко встановлені рамки прийому, які практично не змінюються із року в рік. Тож у червні повідомляють дати реєстрації та прийому оригіналів – зазвичай дедлайни тривають до 20-25 липня. 

Проте якщо після закінчення кампанії залишаються місця, відкривають додатковий період рекрутингу, що триває у серпні. Найпопулярніші вузи рідко «добирають» абітурієнтів, тому дуже важливо вкластися в офіційні терміни подачі.

Навчання ж стартує на початку осені. Деякі приватні вузи можуть переносити початок року, та, відповідно, зсувати рамки термінів подачі документів. Також вони часом продовжують вступну компанію аж до заповнення усіх вакантних місць.

Як подати документи

Як подати документи в ВНЗ Польщі

Як подати документи в ВНЗ Польщі

Варіантів два: особисто чи через професійне рекрутингове агентство.

Із особистим все зрозуміло: абітурієнт самотужки чи у супроводі батьків прибуває у Польщу та безпосередньо у вузі здає заготований пакет паперів. Плюс цього варіанту у тому, що це гарна змога безпосередньо познайомитися із обраним навчальним закладом.

Окрім того, абітурієнт може звернутися до спеціального агентства, котре забезпечить подачу документів. Звісно, цей варіант передбачає менше турбот, однак доведеться оплатити послуги фахівців. Натомість вам можуть запропонувати корисні супутні послуги – той же присяжний переклад, тобто не доведеться окремо шукати перекладача на польську.

Вартість навчання в Польщі для українських студентів

У приватних закладах пропонують лише платну форму навчання. Натомість державні вузи дають українцям кілька варіантів, як отримати освіту безкоштовно. Розраховувати саме на цей варіант можуть українці, котрі володіють Картою побиту чи Картою поляка. Остання навіть дозволяє отримувати стипендію, тобто прирівнює права українського студента до польського.

Також безкоштовно у вузі може навчатися той, хто пройшов відбір державного вузу на конкурсній основі, тобто коли українець на рівні із поляками здасть іспити успішно. Однак таку «опцію» пропонують лише деякі, хоча й високого рівня, заклади: Політехніки Варшави та Лодзя, Університет фінансів і бізнесу в Варшаві, Сілезький університет у Катовіце, Вроцлавський університет, Вроцлавська вища банківська школа, Вроцлавський університет природокористування.

Зрештою, платні форми дуже відрізняються. Навчання англійською у вузах дорожче, ніж польською, а для іноземців вартість курсів завжди більша. Різняться ціни і за спеціальностями, і за рівнем вишів. Наприклад,  ціна за рік студій на економічному факультеті університету в Бидгощі 975 євро, а в Краківському університеті – 2100 євро. Загалом вартість стартує орієнтовно від 600 євро за рік та сягає 10000 (наприклад, в Музичному університеті Шопена в Варшаві).

Отримання запрошення

Запрошення означає підтвердження зарахування до лав студентів обраного вузу. Зазвичай протягом кількох днів після подачі документів на пошту приходить попереднє підтвердження входження їх в процес розгляду.

Запрошення ж як остаточне рішення стосовно прийняття у платних вузах прийде лише після оплати вартості курсу (чи половини курсу, залежно, як це встановлює сам виш). Це запрошення є важливим моментом, адже воно необхідне для подальшого оформлення візи для студента. Натомість якщо студенту вдалося потрапити до державного вузу, він може отримати запрошення не «класичного» вигляду, а звернутися за довідкою щодо зарахування до вузу чи на курси. 

Подача документів на візу

Так звану студентську візу варто отримати, адже безвізовий режим дає дозвіл лише на перебування на території країни на 90 днів на півроку. У разі навчального процесу цього не досить, тому потрібно звернутися у дипломатичне представництво чи візовий центр за національною візою категорії Д.

Подати треба такі папери:

  • Закордонний паспорт та його копія
  • Запрошення (оригінал) чи довідка про зарахування
  • Квитанція про сплату консульського збору та про сплату за навчання (у разі платної форми)
  • Страхівка, дійсна у шенгенській зоні
  • Виписки із рахунків, що підтверджують наявність грошей на проживання
  • Фото 3,5 на 4, 5 см
  • Заповнена польською чи англійською анкета.

Усі документи повинні мати польський переклад в уповноваженого фахівця. Для неповнолітніх  для виготовлення візи додатково треба надати свідоцтво про народження та дозволи батьків на виїзд на навчання.

Термін отримання візи – від двох тижнів до місяця залежно від завантаженості установи.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: освіта, навчання, студенти
В тему