Поради

Чи вигідно утепляти будинок і в кого просити гроші на компенсацію

Чи вигідно утепляти будинок і в кого просити гроші на компенсацію

Що ближче до холодів, то тривожніші новини. Газ після короткотривалого здешевлення знову пішов догори. А через брак коштів у бюджеті залишиться без підтримки кожна десята сім?я із тих, хто в минулому опалювальному сезоні отримував субсидію.

Тож замість плакати над платіжками, треба вже братися за утеплення. Бо це, як переконалися тисячі українців, допоможе зекономити чималу кубатуру газу, а відтак – платити менше за тепло.

А що втілення енергоощадних технологій – задоволення не з дешевих, держава пропонує свою фінансову підтримку. Задля цього вже не перший рік дбайливі господарі звертаються у Фонд енергоефективності, який із серпня почав фінансування проектів. Щоправда, поки що – тільки від об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Отож…

Аби отримати кредит, необхідно зайти на сайт фонду. У розділі «ЕНЕРГОДІМ» знайти свого найближчого регіонального консультанта.

– Оскільки це нова програма, то ми рекомендуємо  представникові ОСББ не готуватися самостійно, а скористатися порадами наших фахівців, – пояснює директор Фонду енергоефективності Юлія Головатюк-Унгурян.

Щоб отримати гроші на утеплення будинку від Фонду енергоефективності, ОСББ повинне насамперед провести енергоаудит. Причому не підручними засобами, а в атестованих компаній (рекомендований перелік таких компаній теж є на сайті і розділі «Атестація енергоаудиторів та фахівців із обстеження»).

Ціна енергоаудиту – приблизно 30 тис. грн. Однак 70% цієї суми фонд компенсує приблизно через місяць після отримання заявки.

– Наявність енергоаудиту – це обов?язкова вимога нашого фонду. Не буде енергоаудиту – ОСББ не матиме жодного шансу на фінансову підтримку від держави, – наголошує  Юлія Головатюк-Унгурян.

Наступний етап – проектна документація, що обійдеться у 100 – 300 тис. грн. Також необхідно буде провести перевірку інженерних мереж (це в середньому ще 5 тис. грн). Але й ці витрати фонд поверне на 70%.

А далі – безпосередньо утеплення. Так званий легкий пакет утеплення передбачає встановлення тепло лічильників, індивідуального теплового пункту (ІТП), засобів погодного регулювання, термоізоляція труб, а також балансування системи опалення.

Фонд енергоефективності повертає 60% витрат ОСББ. А будинок завдяки «теплому пакетові» споживатиме на 20% менше опалення.

Однак ОСББ може вибрати й дорожчий комплексний пакет. Сюди ввійдуть, крім вище переліченого, утеплення підвалу й цоколя багатоповерхівки, фасаду й даху, заміна вікон у місцях загального користування й утеплення балконів.

У цьому варіанті більші витрати, однак і компенсація суттєвіша: фонд поверне 70% витрат, а будинок споживатиме на 50 – 80% менше газу для опалення.

У містах, де вже скористалися підтримкою фонду, кажуть: аби повернути ті гроші, що мешканці багатоповерхівки мали заплатити за комплексне утеплення, щомісяця вносять за платіжкою по дві гривні за метр квадратний площі квартири, і так упродовж наступних кількох років.

«Навіть зараз, – кажуть люди, – це значно менше, ніж ми раніше викладали до трьох тисяч гривень за опалення трикімнатної квартири. А як за декілька років виплатимо борг, то взагалі заживемо!»

Варто також нагадати, що нерідко до програм енергоефективності долучаються й органи місцевого самоврядування: районні, міські, селищні ради. Одні беруть на себе погашення відсотків за кредит, що його взяло ОСББ на утеплення. Інші допомагають із будматеріалами, енергоаудитом чи робочою силою.

Ну, а ще не варто забувати, що після комплексного утеплення будинок стає не лише економним, а й привабливим. Тож тут і мешкати приємно, і продати квартиру можна значно дорожче.

Отож, доки одних українців лякає саме слово «кредит», інші давно вже той кредит узяли, виплатили й тішаться низькою ціною комуналки навіть у найлютіші морози.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: будинок, утеплення, кредит
В тему