Поради

Гарбуз в поміч: як зміцнити імунітет, щоб не захворіти взимку

Гарбуз в поміч: як зміцнити імунітет, щоб не захворіти взимку

Зараз сезон збору урожаю гарбузів, які наші предки щиро поважали не лише за чудові смакові якості, але і цілющі властивості. Бо знали, що саме завдяки цим здорованям можна позбутися різноманітних болячок.

Про те детальніше – у розмові з Ольгою Шишковою, яка не один рік вирощує гарбузи.

– Пані Олю, чи дійсно гарбуз такий корисний, як подейкують?

– Безумовно, корисний! Адже гарбуз містить у собі кальцій, магній, каротин, клітковину. Також вчені виявили у його м’якоті речовину, яка перешкоджає розвитку палички Коха. Токоферол, на який багатий гарбуз, уповільнює старіння організму, а ось каротин з вітаміном Е загальмовують розвиток ракових клітин. Вітаміни В і С виводять надлишкові солі.

Щодо насіння, то воно має протиглисні властивості і особливо корисне при гіпертонії, запорах, простатиті та ряді інших хвороб. Також гарбузки, як ще називають гарбузове насіння, дуже багаті на цинк, який регулює рівень глюкози у крові. Тому їх варто включити у свій раціон хворим на цукровий діабет. Окрім цього, активізують регенеративний процес у клітинах нашого організму, уповільнюючи старіння. Тож варто кожного дня споживати до 10 насінин. А ось свіжий сік гарбуза виведе з організму зайву рідину, допоможе при хворобах сечовидільної системи, заспокоїть нервову систему.

– Дієтологи радять у сезон обов’язково включити у свій раціон гарбуз. Чому?

– Цей овоч здавна вважають одним із найкращих для дієтичного харчування. Тому страви з гарбуза є своєрідною профілактикою гострих  та хронічних нефритів. Вони допомагають при запорах, запаленні сечової системи, геморою.

Гарбуз дуже багатий на вітамін Т, який покращує травлення і перешкоджає ожирінню.

Тому тим, хто бажає скинути зайві кілограми, варто балувати себе кашею, запіканками, супами з цього овочу. А свіжо вичавлений сік стане чудовим, а головне – натуральним замінником «Віагри».

– А особисто Вам допоміг у лікуванні гарбуз?

– Декілька років тому я помітила, що сильно болять спина і ноги. Думала, що мине, проте біль завів до лікарні, де медики встановили діагноз – поперековий остеохондроз. Затяжний перебіг кила диска. Лікування було доволі дорогим, а ось результат малопомітним. Тож, коли мама приятельки порадила спробувати засіб, приготовлений за рецептом народної медицини, я, не вагаючись, погодилася.

Отож, знадобляться сухі «хвостики» гарбуза. Один «хвостик» потрібно порізати на якомога дрібніші шматочки і покласти в скляну банку. Залити кип’ятком, а вранці натще випити склянку настою. А за годину до вечері випити ще склянку – і приготувати наступного дня новий настій.

Курс такого лікування повинен тривати сім днів. Отож, я пройшла його, проте суттєве покращення відчула лише через три тижні. І донині ні спина, ні ноги у мене не болять, щоправда, кожної осені я задля профілактики повторюю цей курс.

Також насіння гарбуза допомогло моєму чоловіку, коли у нього діагностували простатит. Ми приготували ось такий засіб: пів кілограма свіжого очищеного насіння слід пропустити через м’ясорубку і додати склянку високоякісного густого меду. Все дуже ретельно перемішати і з отриманої суміші виліпити кульки діаметром до півтора сантиметра. Покласти їх на тацю і поставити у холодильник. Кожного ранку за пів години до сніданку потрібно повільно розсмоктати таку кульку. Завдяки такому лікуванню проблеми з простатою у чоловіка відступили. Щоправда, раз на рік треба повторити курс лікування.

– Наші бабусі знали, що насіння гарбуза допоможе прогнати стрічкові глисти. Можливо, підкажете, як?

– Потрібно дві столові ложки сирого насіння ретельно розтовкти у ступці. Щоправда, очищувати його треба так, аби зберегти тонесеньку зелену плівку на насінині. Додати пів чайної ложечки меду, ретельно перемішати і дати дитині. А через годину прийняти проносний засіб. Зокрема, для дитини як проносне можна випити сливовий сік.

– Гарбуз шанують і в косметології. Нині на полицях магазину можна побачити косметичні препарати з цим овочем.

– Повірте, їх можна приготувати і в домашніх умовах.

Приміром, для жирної шкіри корисна така маска: три столові ложки вареного гарбуза потрібно перетерти у кашку і додати чайну ложечку меду та яєчний жовток. Перемішати і нанести на обличчя на чверть години, а тоді змити холодною водою. Така маска усуне жирний блиск із лиця, зволожить його. Маску для всіх типів шкіри також просто приготувати – натерти свіжий гарбуз, як на деруни, і віджати сік. Змочити у ньому марлеву серветку і покласти її на обличчя на 20 хвилин.

Буквально після перших процедур шкіра стане шовковистою, ніжною на дотик і матиме гарний й здоровий вигляд.

А ось для сухої шкіри гарно підійде така маска: дві столові ложки перетертого в кашку вареного гарбуза потрібно збити і додати столову ложку оливкової олії. Нанести на обличчя на 20 хвилин, а тоді змити прохолодною водою.

– Чи є протипоказання щодо споживання гарбуза?

– Є, хоча і небагато! Передусім гарбуз не варто споживати тим людям, які потерпають від виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. Хворим на гастрит із пониженою кислотністю шлунка.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: імунітет, хвороби, здоровий спосіб життя
В тему

Останні матеріали