Люди

«Землю потрібно продавати лише українцям, які вміють, хочуть і будуть на ній працювати», — Володимир Яренчук

«Землю потрібно продавати лише українцям, які вміють, хочуть і будуть на ній працювати», — Володимир Яренчук

Володимир Яренчук – депутат Волинської обласної ради, член партії «Батьківщина». Входить у бюджетну комісію. Є головою фермерського господарства «Перлина Турії». До слова, він став найкращим в номінації «Аграрій року» премії «Люди року-2019. Волинь».

– Ви зовсім недавно увійшли в бюджетну комісію, та все ж, які питання для вирішення є першочерговими?

– Так, у бюджетну комісію я входжу зовсім недавно. До того я був у «дорожній» комісії, комісії з питань агропромислового комплексу. Зараз ідуть бюджетні слухання – ми перші в Україні ввели таку практику, коли всі представники бюджетних сфер беруть активну участь і пропонують свої пропозиції. І це дуже правильно. Адже захищені статті завжди були і є першочерговими. Нині триває процес децентралізації, який буде тягнути за собою нові питання щодо фінансування. У нас завжди не вистачало грошей, і ми просили їх у держави. А зараз державне фінансування ще більш урізається, і все «вішають» на місцеві бюджети.

– У нас на Волині відносно хороші дороги, якщо порівняти з іншими областями. Ми виграли від митного експерименту, але ж тепер цих грошей не буде.

– Так, львівська дорога і дорога Луцьк – Володимир-Волинський зроблені за кошти митного експерименту. Тепер цих грошей дійсно не буде. Зараз держава виділила десь 53 мільярди на дороги, а коли був митний експеримент і ми мали перевиконання на 700 мільйонів, то дороги було за що будувати. Ще багато доріг зробили білощебеневих, багато було збудовано, перебудовано, підсипано, бо ж вони зношуються під вагою транспорту.

Є в нас на Волині дорога, яку два рази будували, не хочу називати, хто будував і яка це дорога, але на сьогодні вона зруйнована повністю. Її робили в сніг, весною її переробляли, і знов неправильно. На сьогодні вона геть знищена. Гроші виділили, а дороги немає. І це дорога обласного значення. Ще держава хотіла забрати акциз із заправок, але це було не вигідно депутатам-мажоритарникам, і вони не проголосували. Тож акциз лишився ще на рік. Ці гроші йдуть на ту ОТГ чи місто, де розташована заправка.

– На чому спеціалізується ваше фермерське господарство «Перлина Турії»?

– Ми сіємо і садимо все, що росте на Волині, крім садків. А взагалі ми фанати молочного скотарства. У нас збудований дуже великий комплекс, завезли багато худоби з Данії, Польщі, Німеччини, за яку держава відшкодувала по 24 тисячі гривень за одну голову.

– Що чекає фермерів від відкриття ринку землі?

– Сьогодні на Волині є одиниці фермерів, які можуть дозволити собі купити тисячу гектарів землі. Решту буде купляти інвестор з-за кодону. У кого буде багато валюти, приїде і купить. І не потрібні йому будуть дороги, які ми, свої фермери, будуємо в селі. Я недавно в селі Селець півтора кілометра дороги зробив за свій рахунок. І школи, і садочки – робимо все, що можемо. Що за власні кошти, що за бюджетні. Але щось робимо, бо ми тут живемо, бо нам не все одно.

А іноземний інвестор зайде, купить землю – зашле 5 комбайнів і 5 людей, сівалками посіють за два дні, поїдуть у іншу область – там посіють і т. д. І на тому село буде ще більш занедбаним. І вона в нас одна, її потрібно цінувати. Якщо перефразувати відомий вірш: можна все на світі продати, сину, продати не можна матір, землю і Батьківщину.

– Ще закордонні інвестори могтимуть неконтрольовано використовувати пестициди, що може негативно вплинути на здоров’я людей?

– Це дійсно потрібно суворо конт-ролювати. Бо є закон, а він не виконується. Пестициди, гербіциди, звісно, будуть вноситися неконтрольовано. Свої фермери цього не зроблять, бо вони тут живуть. А інвестор сам може бути в Китаї або Японії, яка йому різниця? Ми використовуємо лише дозволене і дороге та якісне. Тому ми пишемо звернення до народних депутатів і просимо, щоб вони набралися розуму і не підписували цього закону в тій редакції, в якій пропонується.

– Які конкретні пропозиції депутатів облради щодо ринку землі?

– Ринок землі однозначно буде, хочемо ми цього чи ні. Але наші вимоги такі:

– 10 років не запускати іноземного інвестора;

– до тисячі гектарів землі в одні руки;

– земля не обробляється 2 роки – забирати;

– перепродажу землі не допустити протягом 10 років.

А Рада пропонує одразу сюди запустити іноземця і по 217 тисяч гектарів землі в одні руки дати. А наша область має якийсь мільйон гектарів, зайшли 5 інвесторів, і все, землі немає.

– Але ж у Раді запевняють, що перевага на купівлю землі надається своїм?

– Це неправда, нас просто обманюють. Вони просто хочуть проголосувати чимшвидше за закон, і на тому все. Але це ж не авто чи хату продати. У нас одне прохання до Верховної Ради – не зробіть помилки з землею. Її потрібно продавати лише українцям, які вміють, хочуть і будуть на ній працювати.

– Ви казали, що цей рік надважкий для фермерів, чому?

– Це, напевно, найтяжчий рік за останні десятиліття. Він неврожайний. У нас у цьому році на кожній тонні кукурудзи ціна менша на півтори тисячі. Пшениця, кукурудза, ріпак – урожайність зменшилася на 2 тонни на гектар. І це точна статистика. Це мільйонні збитки. Нам у цьому році віддавати 37 мільйонів кредиту, а з чого? А 22 відсотки річних – такого немає в жодній країні. То хіба ми будемо конкурентні з тим же поляком? Ніколи.

На цей час не вигідно сіяти абсолютно все, тому що низька ціна, долар падає. Сьогодні ще нас рятує ціна молока, вона хороша, і з того ми живемо. Молоко в нас іде екстра, ми задоволені тим, що збудували великий тваринний комплекс, хоч на нього і пішли мільйони, але тішить те, що виконуються державні програми, в яких наше господарство взяло участь, і ми маємо надію, що отримаємо відшкодування. Але фермери, які тільки сіють, – в них одні збитки.

– Тепер анонсують, що і хліб знову подорожчає?

– Той, хто продає хліб, тому вигідно. Але зараз не той хліб, що був років 10 тому. Одні розпушувачі. Вага хліба – 700 грамів, а контролю за його ціною немає. Ще раніше ціну хліба контролювали, а тепер вона відпущена – хто як хоче, так і торгує.

– І наостанок, що можете сказати за новопризначеного голову ОДА Юрія Погуляйка, очікуєте сприяння з його боку?

– Ми ж просили, дайте нам місцеву людину, яка знає область. Але нас не почули. Я нічого не кажу, може, він дійсно фахівець, час покаже. Скоро буде сесія облради, я обов’язково зайду до нього і запитаю його позицію щодо ринку землі. Але наперед нічого поганого за нього можу сказати, він вивчає область. Думаю, вже за якийсь місяць часу побачимо його роботу.

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Розмовляла Ірина Бура

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, Інтерв'ю
В тему