4 Квітня 2021
Новини

Католицька Пасха: головні заборони і традиції великого свята

Католицька Пасха: головні заборони і традиції великого свята

У неділю, 4 квітня, святкує Великдень католицька церква. В цей день відзначається найголовніше і найсвітліше християнське свято – Воскресіння Христове. Попри те, що свято має загальну головну мету для усіх християн, залежно від конфесії традиції та заборони різняться.

Які заборони існують на Великдень в католицькій церкві, а також які важливі традиції пов'язані зі світлим святом Воскресіння Христового, пише Лайт.

Як святкує Великдень католицька церква

Церковні урочистості з нагоди Великодня у католиків починаються у Велику суботу – в храмах благословляють вогонь і воду і проводять Пасхальне богослужіння. Після закінчення починається хресний хід з молитвами і піснями.

Перед початком Навечір'я Пасхи запалюється Пасхал – особлива свічка-факел, благодатний вогонь якої є символом божественного світла.

Традиції католицької Пасхи

За католицькою традицією, вранці на Великдень дорослі ховають вдома фарбовані яйця, а діти повинні їх знайти. Вважається, що їх приносить великодній кролик, хоча у християн такого персонажа немає.

На Великдень у католиків також заведено відвідувати родичів і збиратися за святковим столом. Замість пасок на них може бути будь-яка солодка випічка або торт. Приготування пасхального столу намагаються закінчити у Великий четвер, щоб ніщо не відволікало від служб (на практиці, звичайно ж, цього рідко дотримуються).

Також на Великдень католики за традицією дарують подарунки рідним і хрещеним; діти й молодь ходять по домівках зі святковими піснями та привітаннями.

Що не можна робити на Великдень

В католицькій церкві також ряд заборон і забобонів:

У день самої Пасхи прибирання під забороною.

Нудьгувати та сидіти вдома на Великдень – це вважається поганою прикметою.

Займатися важкою фізичною працею – гріх.

Ні випічку, ні яйця католики в церкві не освячують.

Не можна сваритися і користуватися нецензурною лексикою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: яке сьогодні свято, свято
В тему

Останні матеріали