20 Січня 2021
Новини

Ціни, вакцинація та міжнародна допомога: чого нам чекати 2021

Ціни, вакцинація та міжнародна допомога: чого нам чекати 2021

Минулий, 2020-й, не лише для України – всього світу був сповненим випробувань, хвилювань і страхів. Вступивши у 2021-й, ми очікуємо, що новий рік дозволить нам видихнути з полегшенням. А які прогнози дають українцям експерти?

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Спорт і «Євробачення»

Відлунням минулого стане чемпіонат Європи з футболу, який усе одно проходитиме під цифрами «2020», але тільки у Британії замість раніше визначених 12 країн.

Дублем два мають стати Олімпійські ігри в Токіо, які або відбудуться з другої спроби, або взагалі скасують (щоб не порушувати багаторічної традиції проходження раз на чотири роки).

Під питанням також пісенний конкурс «Євробачення». Розглядаючи різні варіанти пандемії, його організатори пропонують у разі загроз проводити конкурс або без глядачів, або дистанційно – щоб кожен із учасників співав у рідній країні і цей виступ транслювався (щоправда, для цього необхідно буде написати нову пісню).

Що буде з ковідом

Що ж до коронавірусу, то голова Всесвітньої організації охорони здоров’я ще під завісу нового року заявив: половина пандемії вже у нас позаду. Хоча після Різдвяних свят ймовірний сплеск захворюваності, а в лютому варто очікувати сезонної епідемії грипу.

Заява ВООЗ означає, що потрохи будемо відновлювати звичне для нас життя, в тому числі – подорожі. Крім поїздок Україною, а також відпочинку в Єгипті, Туреччині, на Занзібарі, можна буде розраховувати на Кіпр, який уже готується до відкриття кордонів навесні.

А от Європа не спішить запрошувати гостей. Тим паче, після появи у Великій Британії віруса-мутанта. Польща заявила, що береться за тотальну вакцинацію і безплатні щеплення буде робити геть усім, хто населяє її територію, в тому числі українцям. Головне – офіційно перебувати на території Польщі та мати документальне підтвердження про місце свого постійного проживання.

В Україні ж вакцинація розпочнеться десь у травні. Вже є домовленості про безоплатну передачу нам восьми мільйонів доз для щеплення найбільш вразливих верств населення. Хоча для здобуття колективного імунітету нам необхідно вакцинувати не менше від 25 мільйонів громадян, а це 50 мільйонів доз. Можливо, кажуть експерти, частину вакцини Україна закупить в Індії чи отримає від ЄС та Канади, які для себе замовили її в надлишку. Тож, за приблизними розрахунками, до кінця 2021-го щеплення зможуть отримати 10 – 12 мільйонів українців. Це дозволить уникнути критичних загроз, але маски, антисептики і соціальна дистанція точно залишаться обов’язковими до кінця 2021-го.

Де заробляти гроші

Зважаючи на ці фактори, нам треба бути готовими до дистанційних роботи і навчання. На ринку праці, відповідно, тільки зростатиме попит на фахівців, які вміють працювати за посередництва інтернету. А чимало найкращих наших фахівців, особливо медичної та ІТ-сфери, можуть переманити за кордон, де катастрофічно бракує висококваліфікованих спеціалістів.

Щодо економіки й фінансів, то вони почнуть потрохи одужувати від коронавірусної лихоманки. Кращих часів завдяки пожвавленню торгівлі варто чекати і в Україні, вважає доктор економічних наук Андрій Длигач: «Під час карантину наш бізнес навчився виживати, а для того – знаходити нові ринки й нові напрямки».

Позитивні зміни очікуються також в аграрній галузі, особливо щодо експорту зерна. А продамо за кордон зерно – поповнимо запаси доларів. Та й ріст трудової міграції – це теж додаткові валютні надходження, нагадують фахівці.

Витрати ростимуть

Експерти фінансової сфери доволі оптимістично дивляться й на курс гривні. Вони і вважають, що цього року боятися стрибка до позначки 30 грн за долар нема підстав.

Таким чином підняття мінімальних зарплат і пенсій реально підніме платоспроможність українців.

Щоправда, комуналка забиратиме левову частку цих доходів. Адже подорожчають електроенергія, газ та, відповідно, опалення, гаряча та холодна вода. А через зростання комунальних витрат і збільшення зарплат і податків неодмінно поповзуть угору ціни на товари та послуги.

Війна на Донбасі

Що ж до болючої точки України – війни на Донбасі – то політики не беруться будь-чого прогнозувати.

З одного боку, нам на руку перемога в США Джо Байдена, який давно демонструє свою небайдужість до України, але й  відверто недолюблює президента Зеленського.

З іншого боку, заявила про бажання подати у відставку канцлерка Німеччини Ангела Меркель, яка багато років поспіль стримувала імперські замашки Путіна та в питанні Донбасу допомагала дійти консенсусу під час офіційних перемовин України та Росії.

Проте більшість міжнародних оглядачів вважають, що 2021-го великим політичним гравцям буде не до України. США з їхнім новим президентом та Китай будуть боротися за сфери впливу. А, крім того, кожній із впливових країн доведеться в першу чергу вирулювати внутрішні проблеми, спровоковані коронавірусом, і тільки в другу –займатися зовнішньою політикою.

Так що поживемо – побачимо.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, Життя
В тему