4 Грудня 2020
Новини

«Готова у скафандрі стояти під сценою»: чи бути оптимістом щодо фестивалів у 2021 році

«Готова у скафандрі стояти під сценою»: чи бути оптимістом щодо фестивалів у 2021 році

У Луцьку говорили про кризу в музичній індустрії через пандемію, безпечні концерти, закордонний досвід і відсутність державної підтримки.

3 грудня під час «Файної гутірки» директорка радіо «СіД FM» Вікторія Жуковська та лідер гурту «Флайzzzа» Андрій «Тіма» Тимчук розповіли, чи бути оптимістом щодо фестивалів у 2021 році. Про це інформують організатори  заходу.

Спікери в унісон погоджуються, що 2020 рік для музикантів був катастрофою.

«Я впевнений, що багато гуртів, проектів за цей рік зникне. Зникне, навіть, не народившись. Ті, хто мав плани, побачать кризову ситуацію в культурі, передумають і підуть краще менеджером в магазин. Піде чимало творчих людей, які мали досягнення десятиліттями», — невтішно зазначає музикант Андрій Тимчук.

Кризою було те, що більшість фестивалів перенесли на наступний рік, хоча деякі івенти були онлайн. «Перенесли майже усі, щоб було ніяк, ніж абияк», — каже радіоведуча.

«Великою бідою було те, що ніхто не міг спрогнозувати подальші дії уряду. Ти за місяць можеш запланувати якусь подію з безпечними умовами, а буквально за три дні до цього вводять карантин вихідного дня чи ще щось», — про ризики організовувати подію підкреслив Тіма.

Втім, є приклад кількох фестивалів, які адаптувалися до онлайн-формату. Один із вдалих кейсів — Бандерштат.

Гості наголосили, що органи місцевого самоврядування заборонили фестиваль Zaxidfest, проте у деяких містах були масові гуляння.

«Ми ще не знаємо, які будуть фестивалі. Але люди виглядають такими спраглими, що готові по п’ять масок одягати, тримати дистанцію, слемитися в бамберболах. Бо якщо привезуть Rammstein чи Slipknot, я готова у скафандрі стояти під сценою», — жартує радіоведуча.

Андрій Тимчук додає, що в 2020 році гурт ФлайzZzа не зіграв жодного концерту: «Ми не граємо і тому ми не маємо змоги наповнювати бюджет гурту, а видатки постійно є. Потрібно інвестувати у фотосесії, костюми, записи, кліпи. Тупо безвихідь».

Натомість у багатьох країнах Європи музичну індустрію підтримують.

«Писала своїм друзям-музикантам, які за кордоном. Наприклад, їм давали знижку на оренду. В Німеччині одноразова допомога була 5 тисяч євро, в Італії щомісяця отримують 600-1000 євро. Йдеться про тих музикантів, які є платниками податків. А ось UA та UK дуже схожі. Уряд Великобританії сказав, що ви нежиттєздатні та маєте перепрофілюватися», — каже Жуковська, зазначаючи, що в Україні на таку підтримку годі чекати.

Гості «Файної гутірки» закликали підтримати улюблені фестивалі, які почали продавати квитки на 2021 рік.

На завершення розмови анонсували про творчі плани гурту ФлайzZzа, який у цьому році святкує 20 років. Тіма розповів, що вони знімають кліп та 13 грудня планують зіграти онлайн-концерт. А також знімають фільм про історію гурту.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Волинь, музика, карантин, фестиваль
В тему