22 Вересня 2020
Новини

Чи введуть в Україні повторний карантин

Чи введуть  в Україні повторний карантин

Інвестиційна компанія Dragon Capital вважає, що введення повторного карантину в Україні є малоймовірним.

Українська економіка відновлюється швидше, ніж очікувалося, після помірного падіння в другому кварталі 2020 року і зможе повернутися до докризового рівня до кінця 2021 року.Про це сказано у звіті  Dragon Capital з оновленими макропоказниками, -  пише "УНІАН".

Наслідки карантину

Відзначається, що через загальнонаціональний карантин і зниження зовнішнього попиту у II кварталі реальний ВВП України знизився на 9,9% у порівнянні з I кварталом, в той час, як економіка єврозони скоротилася на 12% у квартальному вираженні. Щодо минулого року реальний ВВП України скоротився на 11,4% в річному вираженні.

"Але в липні темпи падіння української економки сповільнилися до оціночних - 4,4% в річному вираженні. При цьому багато галузей, зокрема, промисловість, роздрібна торгівля і вантажні перевезення, відновилися до докризового від рівня лютого 2020", - сказано в документі.

Два важливі чинники

Згідно зі звітом, швидше, ніж очікувалося, відновлення економіки України було викликано двома факторами. По-перше, стрімке відновлення зовнішнього попиту сприятливо позначилося на експортно-орієнтованих галузях України, таких як металургія, і дозволило сталеливарним заводам наростити обсяги виробництва до рівня початку року після падіння в березні-квітні. По-друге, доходи населення постраждали від карантинних обмежень більш помірковано, ніж в компанії прогнозували раніше, що підштовхнуло зростання в роздрібній торгівлі та інших секторах, орієнтованих на внутрішній попит.

"З огляду на V-образну динаміку в більшості секторів в лютому-липні, ми поліпшили прогноз реального ВВП у 2020 році до -5,5% у річному вираженні в порівнянні з -7,2% раніше. Оновлений прогноз передбачає, що на тлі поширення COVID-19 темпи відновлення економіки сповільняться в найближчі місяці, а в IV кварталі відбудеться незначний спад економічної активності", - йдеться у звіті.

Повторне введення карантину

Попри зростання захворюваності, в Dragon Capital вважають, що повторне введення в Україні жорсткого загальнонаціонального карантину малоймовірно. Швидше за все, влада буде дотримуватися адаптивного карантину, намагаючись обмежити його негативний вплив на економіку.

"Ми очікуємо, що зростання української економіки продовжиться в наступному році на тлі відновлення світової економіки ... Представлений до парламенту бюджет з плановим дефіцитом 6% ВВП вказує на відсутність у влади апетиту до істотного скорочення дефіциту і поліпшення стану державних фінансів, як сталося під час попередньої кризи 2014-15 років", - сказано в документі.

Згідно зі звітом, економіка України зможе повернутися до докризового рівня вже до кінця 2021, а не у 2022 році, як очікувалося раніше, а річне зростання ВВП складе 4%.

Базовий сценарій

"Наш базовий макроекономічний сценарій передбачає, що українська влада спробує докласти чималих зусиль, щоб отримати транш від МВФ до кінця року. Але ризики нереалізації цього сценарію високі", - повідомили в компанії.

Dragon Capital відзначає, що в той час, як невизначеність з приводу подальшої політики НБУ почала розсіюватися, з'явилися питання, пов'язані з інституційною незалежністю антикорупційних органів, НАБУ і САП, які були створені за підтримки МВФ та інших західних партнерів. Крім того, запланований дефіцит бюджету у 2021 році та різке підвищення мінімальної зарплати навряд чи викличуть схвалення МВФ.

Що таке Dragon Capital

Інвестиційна компанія Dragon Capital (генеральний директор - бізнесмен Томаш Фіала) заснована у 2000 році в Києві та спеціалізується на інвестиційно-банківських і брокерських послугах, і управлінні нерухомістю. У 2007-2017 роках міноритарним пакетом Dragon Capital володів один з найбільших світових банків Goldman Sachs.

Під управлінням Dragon Capital знаходиться 29 об'єктів комерційної нерухомості загальною площею понад 680 тис. кв. м, що робить компанію одним з найбільших гравців ринку нерухомості в Україні.


Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: карантин, коронавірус, Україна, економіка
В тему