23 Серпня 2020
Новини

Автотуризм на Волині 90 років тому

Автотуризм на Волині 90 років тому

Коли, як не влітку найкраще подорожувати на зручному авто в колі кращих друзів? І Волинь для цього підходить ідеально.

Проте в сьогоднішній нашій розповіді поговоримо про те, як можна було подорожувати на авто волинськими дорогами 90 років тому.

Серед представлених ілюстрацій є мапа туристичних доріг тогочасного Волинського воєводства (1921-1939), яка датується 1933 роком. Не складно відкрити той самий google maps та порівняти, наскільки сітка волинських доріг розрослась із тих часів та змінилась. Звісно, що на мапі позначені не всі існуючі дороги, а саме ті дороги, які рекомендувались туристам, тобто кращі. Двома різними лініями на дорожній мапі Волині позначені дороги із твердим покриттям та ґрунтові.

Нам вдалось відшукати спогади про авто мандрівку на Волинь. Деякі яскраві моменти процитуємо, щоб передати увесь колорит вражень.

Мандрівник, який завітав на Волинь у 1933 році, розповідає:

«Їхали влітку на Волинь, через Люблінське воєводство. Першим пунктом було село Піща. Там заночували у гостинному дворі родини Гутовський. На наступний день відпочивали на Великому Піщанському озері. Двір Гутовських має великий парк, який відразу виходить до озера. Ось ми завітали в країну озер. Рекомендуємо також з’їхати вбік від дороги та відправитись до селищ Шацьк та Пульмо, щоб побачити малі моря цього краю. Далі заїхали до Любомля.

Напевно, лише в цьому повіті староста немає власного авто. Проте в Любомлі можна побачити стару резиденцію Браницьких, старий костел і найпрекраснішу на Волині синагогу в стилі ренесансу. Завітайте на місцевий ринок, він хоч і дуже брудний, проте там ви побачите білі муровані крамниці, варті уваги туриста».

Наступним пунктом подорожі був Мацеїв, або сучасний Луків: «Містечко Мацеїв знаходиться на половині дороги до Ковеля від Любомля. Тут можна побачити давній палац, монастир, дерев’яну дзвіницю. Далі завітали до Ковеля та Сарн. Головною нашою ціллю був Луцьк. По дорозі до Луцька заїхали до села Свидники, саме там у роки Першої світової війни був бій і досі залишились рештки від оборонних споруд: бетонні схрони, колючий дріт. Все це можна побачити на власні очі. Також у селі є німецький цвинтар часів Першої світової війни, а посередині хрест із написом «Den Heldender Stochod –Kampfe (що в перекладі, щось на зразок «Героям Стоходу»». 

Далі іде розповідь про Луцьк: «Заїжджаємо до Луцька. Нас зустрічає багато околиця міста – Красне. Скрізь росте багато хмелю, тут живуть чехи. Довгий дерев’яний міст через Стир і ось він Луцьк! В місті багато будівель в єврейсько-російському стилі. Вражають будівлі господарського банку та магістрату міста. Оселились в готелі, де була тепла і холодна вода, і навіть мило. Окрасою міста є річка Стир, де розвивається теслярський спорт. Завітали також до Волинського театру та Товариства краєзнавчого».

Заключними пунктами авто подорожі Волинню у 1933 р. була Олика та Клевань, де можна було побачити князівські резиденції Радзивіллів.

Луцький замок
Луцький замок

Резиденція князів Радзивіллів в Олиці
Резиденція князів Радзивіллів в Олиці

Старий вітряк поблизу Луцька
Старий вітряк поблизу Луцька

Транспортування сіна через р. Стир
Транспортування сіна через р. Стир

Церковна дзвіниця в Олиці
Церковна дзвіниця в Олиці

Дорога на волинському Поліссі
Дорога на волинському Поліссі

Мапа доріг Волинського воєводства у 1933 р
Мапа доріг Волинського воєводства у 1933 р

Батько з сином на Поліссі
Батько з сином на Поліссі

Чоловік з ликом та лозою
Чоловік з ликом та лозою

Джерело фото: https://www.gutenberg.org/

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Волинь, історія
В тему