5 Квітня 2020
Новини

Великдень, карантин, закон про землю, нові міністри в Кабміні, ШВЛ від Tesla: ТОП-5 новин України тижня

Великдень, карантин, закон про землю,  нові міністри в Кабміні, ШВЛ від Tesla: ТОП-5 новин України тижня

В Україні з 6 квітня вводять додаткові обмеження у зв’язку з боротьбою проти коронавірусу. А поки в країні налагодили співпрацю із Tesla, змінили кілька облич у Кабміні, та попередили, що Великдень пройде без богослужінь.

Про це в спеціальному матеріалі Сьогодні.

В Україні інфікованих коронавірусом вже понад 1200 людей

В Україні знову зросла кількість інфікованих коронавірусом. На сьогоднішній день заразилися вже 1225 людини. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я з посиланням на дані Центру громадського здоров'я.

"Станом на 22:00 4 квітня в Україні 1225 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 32 летальних, 25 пацієнтів одужали" , – заявили в Міністерстві охорони здоров'я.

Тим часом в Україні прогнозують пік поширення коронавірусу на другу половину квітня, а, наприклад, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков майже впевнений, що карантин буде продовжено і в травні українці ще сидітимуть вдома. В той же час лікар-епідеміолог, заслужений лікар України, ексзаступник головного санітарного лікаря Людмила Мухарська  заявила, що коронавірус залишиться назавжди.

Ухвалено закон про ринок землі

У ніч на вівторок, 31 березня, в Україні відбулося без перебільшення історична подія. Верховна Рада ухвалила закон про обіг земель сільськогосподарського призначення. Законопроект № 2178-10 передбачає запуск ринку землі в Україні з 1 липня 2021 року, а відповідно, і зняття мораторію на продаж сільськогосподарських ділянок.

Вперше мораторій на продаж сільгоспземлі було ухвалено 18 січня 2001 року, коли Рада проголосувала за закон № 2242-III, і продовжувався в цілому десять разів. Востаннє – 20 листопада 2018 року, коли за продовження мораторію проголосував 231 депутат за мінімально необхідних 226 голосів.

Україна працює з Tesla для отримання апаратів ШВЛ

Посольство України в США встановило контакт з компанією Tesla, засновник якої Ілон Маск запропонував забезпечити лікарні різних країн апаратами штучної вентиляції легенів в зв'язку з поширенням коронавірусу. Про це повідомили в пресслужбі посольства України в США, пише Укрінформ.

"Ми побачили пропозицію Ілона Маска про апарати ШВЛ і вирішили, що не можемо нею не скористатися. Можемо сказати, що контакт з представниками Tesla встановлений", – відзначили в дипломатичному представництві.

При цьому уточнюється, що Tesla має багато заявників.

"Але ми зараз працюємо над тим, щоб вийти на реальний результат, враховуючи динамічну статистику поширення коронавірусу в світі", – підкреслили в пресслужбі.

Також додали, що зараз все посольства України шукають додаткову гуманітарну допомогу для вітчизняних лікарень в боротьбі з Covid-19: "Це саме один з тих випадків, коли будь-яка допомога має значення, адже коронавірус – це новий виклик для всіх".

У Кабміні нові голови МОЗ та Мінфіну

Верховна Рада на позачерговому засіданні, яке відбулося 30 березня, призначила новим міністром фінансів України Сергія Марченка, який раніше обіймав посаду заступника міністра фінансів (2016-2018). Відповідне рішення підтримали 256 народних депутатів.

А новим міністром охорони здоров'я України став Максим Степанов, колишній голова Одеської облдержадміністрації (2016-2019). Відповідне рішення ухвалене на третьому позачерговому засіданні Верховної Ради. Проект постанови підтримали 246 народних обранців.

Україна залишиться без головного християнського свята: як святкуватимемо Великдень

У зв'язку з тим, що в Україні продовжено карантин і введений режим надзвичайної ситуації, на Великдень і в поминальні дні (тиждень після Великодня), швидше за все, не буде масових богослужінь і відвідувань кладовищ. Особливо це небезпечно через таку традицію як влаштування поминальних обідів на цвинтарях, чого православна церква, до речі, не вітає.

"Тут своє слово повинні сказати священнослужителі всіх конфесій, – каже Володимир Фесенко. – Говорити щось за них мирським людям було б неправильно. Припускаю, що таке рішення буде озвучено ієрархами завчасно".

Поки в жодній з конфесій прямо не сказали, як буде організовано святкування світлого Христового Воскресіння. Але, наприклад, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій (УПЦ) благословив всі єпархії брати участь в заходах з протидії поширенню коронавірусної інфекції. А масове скупчення народу саме сприяє її поширенню.

Священний синод Православної церкви України (ПЦУ) 24 березня ухвалив рішення про те, що дозволяється проведення богослужінь в храмах священнослужителями, церковнослужителями і співочими без присутності мирян. Мирянам рекомендують вдома організувати молитовні куточки з іконою, священними книгами, лампадою або свічкою і молитися там. За необхідності можна запросити священника додому з дотриманням заходів карантину.

А президент України Володимир Зеленський вже анонсував швидкий запуск проекту "Великдень вдома".

"Великдень зазвичай збирає в церкві багато людей. Серед них і ті, хто приїхав з-за кордону. Тому зараз ми готуємо і вже незабаром презентуємо проект "Великдень вдома", який допоможе відсвяткувати це велике свято вдома, не створюючи натовпи в церквах", – зауважив Зеленський.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, карантин, великдень, кабінет міністрів, коронавірус, ринок землі
В тему