18 Грудня 2019
Новини

Хто насправді святий Миколай: язичницька версія

Хто насправді святий Миколай: язичницька версія

Сьогодні вночі слухняні діти отримають подарунки від святого Миколая, а неслухи — різочки від його супутника — чорта. Саме 19 грудня православні християни східного обряду святкують день святого Миколая або як його називають у народних традиціях — Микола Зимній.

Микола Чудотворець — римський священник грецького походження, якого дуже шанують у католицизмі, православ’ї та деяких течіях протестантизму. Святий Миколай вважається покровителем дітей, мандрівників, пекарів, моряків.

Здавалось би — цілком нормальний образ християнського святого, проте за ним на слов’янських землях приховується цілком язичницьке обличчя.

Приміром, в Україні вірять, що Миколай є також і покровителем вовків, а у поляків — інша іпостась Миколи — це ще й лісовик, який допомагає мисливцям. Поляки також моляться святому Миколая під час вигону тварин на посовище. Трішки дивні функції як для святого, чи не так?

Тому вважається, що праобразом святого Миколая є слов’янський бог Велес, який був царем звірів, покровителем мисливців, а також з ним тісно пов’язані культи пошанування вовка і ведмедя, «господаря тварин». Додамо, що Велес був охоронцем домашніх тварин. Серед його функцій — багатство, родючість, торгівля, музика, мистецтво і поезія. Згідно з деякими версіями, він був «керівником» підземного світу.

На початку християнської епохи Верес був асимільований зі святим Власієм, охоронцем тварин. Цікаво, що культ Власія теж не цілком християнський. Церковники створили його, щоб замістити культ Ваала. А пізніше культ Велеса зблизився з образом святого Миколая. Ймовірно, що капище Велеса знаходилося у Києві на Перині, де пізніше було збудовано церкву св. Миколая.

Сліди пошанування Велеса відстежувалися в народній культурі та фольклорі фактично до ХХ століття. Приміром, трави, кущі та дерева називалися «волоссям землі»

Місце сили Велеса традиційно розміщуються під горою біля води, біля джерел. Ці джерела і нині пошановані, проте зараз з ім’я святого Миколи.

Звернімо увагу на дату вшанування святого Миколая - 19 грудня. Важливим моментом є і те, що свято святого Миколая відбувається напередодні зимового сонцестояння (22 грудня у 2019 році). Психологічно це найважчий, найтемніший і найхолодніший час у році, але саме після цієї важливої точки довжина світлового дня починає збільшуватися. Такий елемент був відомий древнім язичникам, а тому пізніше повз нього не змогли пройти християни, обираючи дату для свята.

Чому сталася підміна образа Велеса на християнського святого? Бо культ міг або зникнути повністю, або мімікрувати та асимілюватися, призвичаїтися до нових умов. Християнство не стало панівною релігією на слов’янських землях миттєво, а прихильники язичницьких культів ще довго вірили у своїх богів, давши їм нові, християнські імена. Тому Велес змінив свій вигляд з лісовика на людину та узяв «псевдонім».

 

Олена Кузьмич, кандидатка філологічних наук, дослідниця ритуалів

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: свято, подарунки, діти
В тему

Останні матеріали