30 Серпня 2019
Новини

Кабінет Міністрів в обличчях: все, що варто знати про прем'єр-міністра

Кабінет Міністрів в обличчях: все, що варто знати про прем'єр-міністра

Олексій Гончарук – нова людина на політичному олімпі України, яка очолить новий уряд країни.

Що ж нам відомо про нового прем’єр-міністра України?

Гончарук – амбіційна, освічена та цілеспрямована особистість, котра не вперше пробивається в політичні кола керівництва держави. Цікаве політичне минуле і його батька, який свого часу працював заступником секретаря обласного комітету Соціал-демократичної партії України (об'єднаної), очолюваної Віктором Медведчуком. А у 2002 році Гончарук-старший навіть йшов з партією у Раду, але мандат так і не отримав. Наступного року загинув у ДТП.

Про Олексія Гончарука відомо, що:

  • Він не володіє системним бізнесом;
  • Наймолодший – йому лише 35 років – прем’єр-міністр в українській історії;
  • Не знайомий і не контактував з жодним із українських олігархів;
  • Не володіє нерухомістю, однак має гривневі мільйонні прибутки;
  • Прекрасний командний гравець, який підтримує політику Зеленського і Богдана.

Хто за освітою Олексій Гончарук?

Український юрист, адвокат, магістр права, доктор філософії у галузі права. У 2001 – 2006 роках навчався в Інституті права імені Володимира Великого Міжрегіональної академії управління персоналом, зараз є доцентом кафедри фінансового та банківського права у цьому ж закладі. Також закінчив Академію державного управління при Президентові України.

Коли прийшов у політику?

У 2014-му році на виборах до Верховної Ради Гончарук очолив список партії «Сила людей», яка тоді набрала лише 0,1% голосів.

Однак за кілька місяців після виборів тодішній щойно призначений міністр екології Ігор Шевченко запросив майбутнього прем'єра працювати радником на громадських засадах. 

У квітні 2016 року з Гончаруком познайомився віце-прем'єр-міністр економрозвитку Степан Кубів, який запросив керівника BRDO стати його радником на громадських засадах. 

Наприкінці 2018 року він разом зі своїм товаришем Максимом Нефьодовим, депутатом Київради Сергієм Гусовським та виконавчим директором «Українського інституту майбутнього» Віктором Андрусівим створили право-ліберальний рух «Люди важливі», який мав перерости в політичну партію.

Цим планам на заваді стали позачергові вибори до Верховної Ради, до яких вони були не готові.

Хто привів Олексія Гончарука у партію «Слуга народу» достеменно невідомо, однак, вже перебуваючи на посаді заступника ОПУ З економічних питань, здобув свою неформальну квоту. За його протекцією до Верховної Ради пройшли колишні BRDOшники Олена Шуляк, Олексій Оржел, Денис Малюська, Олександр Кубрак, Віталій Безгін.

Що про нього говорять люди, котрі його знають?

«Олексій цілеспрямовано рухався сходинками на печерські пагорби, шукаючи при цьому партнерів та підтримки», - каже Олег Рибачук, голова секретаріату президента Віктора Ющенка.

«Це молода, дуже працьовита людина ліберальних поглядів. Він проактивний, ініціативний. Це представник нової генерації реформаторів», - сказав колишній заступник голови Стратегічної групи радників при Кабміні Павло Кухта.

«Гончарук-прем'єр - це продукт політичних домовленостей, а не власного політичного розвитку», - говорить виконавча директорка Українського незалежного центру політичних досліджень Світлана Конончук.

«Він був досить успішним юристом – не зірка, але успішний. Він завжди стильно виглядав. Пам'ятаю, колись їздив на Ягуарі. Олексій завжди дбає про враження, яке він складає…

В Олексія є одна велика слабкість – він падає під сильних. У цій ситуації він впав під Зеленського, під Богдана. Тому він їм і подобається. Він готовий погоджувати все, що йому скажуть в Офісі », – пояснює один зі старих знайомих майбутнього прем'єра. 

Серед його недоліків називають брак міжнародної освіти та міжнародного досвіду загалом. Опановувати англійську він почав, уже активно працюючи.

З його сильних чи привабливих рис відзначають вміння домовлятися, вести перемовини із західними партнерами, yuppie-стиль спілкування (young urban professional person - молода міська професійна людина).

Що планує зробити новий прем’єр-міністр?

Новий прем'єр назвав такі економічні пріоритети розвитку країни: зміна підходу до приватизації держпідприємств, запуск ринку землі й залучення нових великих компаній до користування надрами.

Приватизація може торкнутися Укрпошти, Укрзалізниці, державних банків.

А ліберальна земельна реформа, за словами прем'єра, призвела б до зростання ВВП на 3 %. Її консервативна, тобто більш обмежена версія, збільшила б ВВП на 0,5 % на рік.

Ті, хто його знає, переконані, що він зуміє сподобатися МВФ, Світовому банку, США, ЄС. Він далекий від популізму, пропонує зрозумілі Заходу кроки в економіці, наголошує на тому, що співпраця з МВФ - це не лише гроші, а й довіра інвесторів до України.

«Він не буде шукати своєї долі в схемах. Це зовсім інша генерація, в нього інші інтереси. Питання в тому, чи зможе оточити себе людьми, які допоможуть йому розпізнавати завуальовані схеми, які часто «прошвтохуються» в різних урядових документах», - каже голова секретаріату президента Віктора Ющенка Олег Рибачук.

Експерти всі одноголосні в тому, що він втілюватиме урядову програму на стратегічному рівні тріо Богдан-Разумков-Гончарук. Занадто автономний прем'єр не вписався би в таку конфігурацію з сильним впливом Офісу президента.

 

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика, кабінет міністрів, політика, кабінет міністрів
В тему