15 Лютого 2019
Новини

Український Трамп чи бунтар: що іноземні ЗМІ пишуть про Зеленського

Український Трамп чи бунтар: що іноземні ЗМІ пишуть про Зеленського

Популярність Володимира Зеленського в передвиборних рейтингах на тлі падіння довіри до Петра Порошенка міжнародні експерти розцінюють як серйозний шанс шоумена на перемогу на президентських виборах.

Що пишуть про феномен Зеленського в іноЗМІ і які прогнози дають про його участь у виборах, з'ясовувала «Країна».

Лідера «Кварталу 95» порівнюють з Дональдом Трампом, який також вів популярне шоу на ТБ, і італійським коміком Беппе Грило, який зі своїм рухом «П'ять зірок» посунув традиційні партії і кардинально змінив політичну карту Італії.

Independent називає нинішню президентську кампанію найбільш непередбачуваною в історії України.


«Комік виглядає краще за всіх з 44 кандидатів, йому на руку зіграє апатія, яка захопила Україну», - пише Independent.


Саме загальну атмосферу розчарування в нинішніх владах, зростаючими цінами на комуналку пояснюють раптовий стрибок Зеленського.


«Ніхто не любить політиків. Особливо багатих. Але якщо він смішний і трохи знаменитий, а також обіцяє прибрати істеблішмент на благо людей, то у нього є всі шанси стати президентом», - вторить Forbes.


Для тих, хто сприйняв висунення шоумена як жарт, Politico пояснює: претензії актора на пост президента України - не привід для сміху.


Хоча багато спостерігачів, як уточнює Frankfurter Rundschau, висловлюють сумніви в тому, чи дійсно Зеленський налаштований серйозно. Оскільки 40% виборців ще не визначилися зі своїм вибором, соціологи вважають результати опитувань непереконливими.


Серед факторів, які можуть йому перешкодити, називають його зв'язок з олігархом Ігорем Коломойським і звинувачення в зароблянні грошей в Росії через зареєстровану на Кіпрі фірму, що суперечить його твердженнями про закриття всіх своїх філій в РФ.


Великі питання виникають до програми і ідеям Зеленського, які критикують за розмитість і невизначеність.


До речі, західні ЗМІ чомусь пишуть, що Зеленський виступає проти вступу в ЄС і НАТО, хоча в його програмі якраз і є згадка, що курс в НАТО гарантує безпеку країни.


Німецький аналітик Штефан Шолль з газети Frankfurter Rundschau серед переваг Зеленського називає його харизму, пропозиція простих рішень, а для політичного південного сходу важлива його готовність вести переговори з Росією по Криму і Донбасу.


Conservative Daily також записує йому в плюси цю обіцянку, яке всередині України викликало неоднозначну реакцію.


З мінусів 41-річного актора називають відсутність політичного досвіду, не рахуючи телесеріалу «Слуга народу», де він грає вчителя історії, який обирається першим чесним президентом України.


«Критики висміюють Зеленського як клоуна або пародію на Трампа. Але на відміну від колишніх олігархів Тимошенко і Порошенко за ним не тягнеться шлейф корупційних скандалів, підвищення цін на газ або невиконаних передвиборчих обіцянок», - пише Frankfurter Rundschau.


У той же час шоумена називають проектом магната Коломойського, який його фінансує, як, за інформацією західних ЗМІ, і колишнього прем'єра Юлію Тимошенко.


Центр Карнегі серед пояснень «феномена Зеленського» називає політтехнологічну прийом Коломойського, який прагне сплутати карти фаворитам виборчих перегонів.


«У рамках цієї логіки Зеленський - фіктивна і керована фігура», - вважають в Центрі.


Сам Зеленський зв'язок з Коломойським заперечує.


Посилаючись на світовий досвід походу шоуменів в політиці, західні ЗМІ дають Зеленському шанси на перемогу.


«Європа і світ переживають еру популістських аутсайдерів, - цитує Forbes Аріеля Коена, старшого наукового співробітника Атлантичної ради. - Подивіться на Партію п'яти зірок в Італії, організовану колишнім цирковим клоуном. Подивіться на таких як Трамп і новий президент Бразилії Болсонаро. Я вважаю, що у Зеленського є шанс, але у нього немає адміністративного досвіду. Він ніколи не був чиновником. Він ніколи не командував військами на місцях, що актуально для країни, яка ось уже майже 5 років воює з Росією».

Особливо Зеленського люблять порівнювати з Трампом - просто так західному читачеві зрозуміліше, хоч той, на відміну від українця, полягав у Республіканської партії і був великим бізнесменом. Але за обома закріпилася слава «клоунів», і участь Трампа в президентських перегонах теж багато хто вважав несерйозним.


Західні ЗМІ сходяться в одному: результати січневих питань змусили багатьох експертів і політиків змінити ставлення до Зеленському-політику.


Якщо шоумен стане президентом, експерти, на яких посилається BBC, не виключають, що проти нього сформується якийсь політико-олігархічний консенсус.


У разі провалу на виборах Зеленському пророкують політичне майбутнє.


«Партія «Слуга народу», що висунула Зеленського на вибори, відповідно до соцопитувань, впевнено проходить до наступного скликання Верховної ради України», - пише BBC.


Видання прогнозує брудну передвиборчу кампанію: Порошенко і інші кандидати будуть вдаватися до троллінг, використовувати боти і брудні трюки для поліпшення свого медійного іміджу, а також для атаки на опонентів.


«Це будуть болючі удари. Однак існує велика ймовірність того, що неминуче і гнітюче обливання один одного брудом може виявитися вигідним для Зеленського, якого багато людей в країні продовжують вважати політичним бунтівником», - резюмує Politico.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Світ, Таблоїд
В тему