16 Січня 2019
Новини

«Дитяча чума» лютує: у Вінниці від кору померло 8-місячне немовля

«Дитяча чума» лютує: у Вінниці від кору померло 8-місячне немовля

Такої епідемії цієї інфекційної хвороби, яку наші предки називали страхітливо  – дитячою чумою, в Україні не бачили останніх 35 років.

У понеділок, 14 січня, у Вінницькій обласній дитячій інфекційній лікарні від кору померла восьмимісячна дитина, повідомляє локальне видання «Вінниця.ок». Це перший летальний випадок інфекції в регіоні у 2019-му. Загалом з початку року на Вінниччині зареєстровано 524 хворих, із яких 288 – діти.

За останні дві тижні кір забрав життя 17-ти українців. Медики констатують небачену за останні 35 років епідемію.

«За 35 років такого кору ми не бачили, – каже дитячий інфекціоніст Ірина Незгода. – В нас зараз епідемія, яка пішла з європейських країн на Західну Україну, а потім, як це зазвичай відбувається, прийшла до нас. Ця хвороба має циклічність, та враховуючи, що останні кілька років, три-чотири, не було в достатній кількості вакцин або вакцини викликали сумніви в батьків (тож дітей вони не вакцинували), загальний імунітет населення впав на катастрофічно низький рівень. Діти, які зараз виросли, стали підлітками, не мають імунітету».

Лікарка зауважує: у 70% випадків хворі на кір не мають щеплень, тож треба вакцинувати дітей і задля профілактики вакцинуватися самим. Тим більше, що інфекція, яка поширюється зараз, ускладнюється гепатитом, енцефалітом та пневмонією.

«Все починається з високої температури, потім іде кашель, нежить, як при вірусній інфекції, її батьки і починають лікувати, а за чотири дні катаральний період закінчується і з’являється висипка, – розповідає Ірина Незгода. – Коли є висипка, стає зрозуміло, що то кір, хоча багато випадків було, коли думають, що алергія».

За словами пані Ірини, зараз у дитячій обласній інфекційній лікарні лежить дівчинка з Липовецького району, яка має ускладнення кору  – енцефаліт. Це перший такий випадок.

«Дитина без свідомості, дуже важка, з двобічною пневмонією і ураженням мозку», – каже лікар і додає, що важке протікання кору спостерігається особливо у тих дітей, які мають проблеми із центральною нервовою системою, ендокринологічні захворювання або аномалію розвитку дихальної системи.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали