22 Листопада 2018
Новини

Українцям дозволили регулювати тепло батарей

Українцям дозволили регулювати тепло батарей

Столична багатоповерхівка стала першим в Україні житловим будинком, де у жителів з'являться розподільники тепла. Саме зараз ці прилади встановлюють на радіаторах у квартирах.

Прилад необхідно встановити на кожну батарею. Якщо це, наприклад, двокімнатна, розподільників необхідно три – в обох кімнатах і на кухні. Монтаж цього обладнання займає хвилин сорок.

Цей прилад передаватиме показники дистанційно, всередині нього є термодатчики, антена і радіоприймач, а батарейка працює близько десяти років. Один датчик вимірює температуру радіатора, інший – вимірює температуру в приміщенні.

Співробітники компанії з обслуговування приїжджатимуть до кожного будинку зі спеціальним приймачем – і збиратимуть показники з кожної квартири.

Якщо ж будинок великий, багато поверхів, і сигнал приймача не досягає кожного розподільника – треба зайти до під'їзду і просто пройтися сходами.

Мешканці будинку, де встановлені розподільники, платитимуть за опалення не за квадратними метрами, як зараз, а залежно від кількості тепла, яке вони насправді спожили.

Таким чином, щоб економити без шкоди для власного комфорту, можна опалювати тільки ту кімнату, де перебуваєте, а в інших – радіатори поставити на мінімум. Можна встановлювати опалення на мінімум, коли вдома нікого немає. А ще – трохи зменшувати подачу тепла на ніч.

Відповідно до закону, розподільники повинні бути встановлені не менше, ніж в половині квартир у багатоповерхівці. І це, напевно, найбільша перешкода. Особливо коли багато субсидіантів, яким байдуже до економії і вони не хочуть платити за розподільник від 700 грн і більше.

Втім стимулом (особливо для ОСББ) мають стати державні програми, за якими частину коштів компенсують із бюджету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки лучани платитимуть за опалення після підняття тарифу?

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: економіка, Україна
В тему