13 Листопада 2018
Новини

Цькування у школах може завершитися онкологією і навіть самогубством

Цькування у школах може завершитися онкологією і навіть самогубством

Україна входить в десятку країн в Європі з поширення булінгу (цькування, переслідування, фізичне та психологічне насилля у школах) між дітьми 11 – 13-річного  віку. Торік із ним зіткнулися 70% українських школярів. Близько 109 тисяч звернень до психологів зафіксували саме через цькування.

Найяскравішими прикладами булінгу є нещодавній випадок в Одесі, коли однокласниці жорстоко побили дівчину, бо не поділили хлопця. Процес розправи зняли на телефон і виклали в Інтернет. Схожий випадок стався у школі в Івано-Франківську: за дитину, яку семикласники били ногами в живіт, ніхто навіть не заступився. В Черкаській області третьокласники по-звірячому розправилися з однокласником. Дитина впала в кому. А в Одеській області такі знущання над 15-річним хлопцем (у школі на перерві!) закінчилися його смертю. І таких прикладів – безліч…

За знущання «світить» тюрма

Діти-кривдники почуваються безпечно, бо думають, що їм все зійде з рук. Але, як зазначає начальник юстиції Волині Антон Кустик, кримінальна відповідальність дитини настає уже з 14-річного віку. І якщо мова йде про тяжкі ушкодження  – кривднику загрожує до 8 років виховної колонії, за ушкодження середньої тяжкості – до 3 років. Вже з 16 років настає жорсткіша відповідальність: за побої і мордування – виправні роботи до 1 року. За такі дії, вчинені групою осіб, – до 5 років тюрми. За погрозу вбивством – до двох років обмеження волі. За легке тілесне ушкодження – до року виправних робіт. Допоки дитині не виповнилося 18-ти, за її вчинки карають батьків, у тому числі – кримінальною відповідальністю. А за цькування та знущання у школі відповідальність покладена і на вчителів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитяча жорстокість: на Харківщині школярку покалічили однолітки

Додамо, що цієї осені  парламент у першому читанні ухвалив зміни до Кодексу про адмінправопорушення, згідно з яким за булінг або приховування педагогами фактів цькування передбачений штраф від 850 до 1700 грн.  Окрім того, термін «булінг» пропонується ввести до закону «Про освіту». Законопроект розробили народні депутати Оксана Білозір, Ірина Констанкевич та Віктор Шевченко у співпраці з представниками інших політичних сил за ініціативи профільного комітету парламенту.

Булінг провокує появу хвороб

Кандидатці філософських наук, гештальт-консультантці Антоніні Євтодюк (гештальт-терапія – один з найефективніших напрямів психотерапії, – авт.) часто доводиться працювати з дітьми, які піддавалися булінгу. Вона зазначає, що булінг – це завжди трикутник: жертва, переслідувач і публіка. А проблема булінгу – це не просто акт одноразового чи системного насилля, це чинник, який впливає на людину упродовж усього її життя.

Кандидат філософських наук, гештальт-консультант Антоніна Євтодюк

– У країнах Європи та Америки булінг враховується навіть у питаннях страхової медицини. Серед дітей дуже поширеними є знущання, приниження. Це також різновид булінгу. Моя знайома розповіла мені випадок, який стався з її донечкою-першокласницею. Її дитина жалілася, що вона не може піти в школі до туалету, бо одна дівчинка постійно ходить за нею і починає ображати, принижувати. І, зважаючи на те, що переважна більшість вбиралень у школах не облаштовані дверцятами і приватності, як такої, немає, донька отримала ще й запалення, бо мусила терпіти, аби не йти до туалету, – розповідає Антоніна Євтодюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хлопчика, з якого насміхалися вчителі, мама не може захистити, бо в директора є «криша»

Булінг може спровокувати різноманітні хвороби – від запалення до онкології. Бо організм дітей, які піддаються булінгу, підсвідомо ховається у хворобу.

Не отримавши захисту, діти накладають на себе руки

Ще одним видом цькування є кібербулінг, коли сам акт насилля знімається на відео і нерідко призводить до того, що жертва навіть іде на самогубство. У кібербулінгу діють такі принципи: образь когось, зніми на відео – і стань крутим. Дитина-кривдник в той момент почувається супергероєм. І допомога потрібна не тільки тим, кого «булять», а й безпосередньо агресору. Адже часто він таким чином гучно заявляє про потребу в любові, увазі, теплі. Колись його боляче образили, і тепер він перекидає цей біль на інших, за принципом: краще я ображатиму, ніж мене. Як наслідок, відсоток скоєння суїцидів серед українських дітей – дуже високий. Буквально останній приголомшливий випадок трапився 24 жовтня у Володимир-Волинському районі Волині: учень 11  класу прийшов зі школи і повісився.

– Часто діти, з якими я працюю, жаліються на вчителів. Бо ті ображають, чинять психологічне насилля. Дитині в той момент дуже боляче. Не може і з класу вийти (бо скажуть, що неадекватна) і сидіти на місці, стримуючи сльози і ловлячи насмішки оточення. Це справжній удар по психіці, – розповідає Антоніна Євтодюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові вчителька накинулася на другокласника, бо його знудило і висміяла дитину перед класом

Небезпечний булінг ще й тим, що впливає на все доросле життя людини. Дитина, яка переживала системні знущання, не здатна створити здорову сім’ю і бути підтримкою своїм дітям.

Але вихід є. Треба, щоб батьки уважно ставилися до свого чада. Дуже важлива психологічна допомога спеціаліста, який допоможе дитині «переступити» всі негативні моменти і нормально жити далі.

Ірина Бура

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, кримінал
В тему