30 Жовтня 2018
Новини

Польща та Німеччина скоро битимуться за українських працівників

Польща та Німеччина скоро битимуться за українських працівників

Німецький уряд має намір відкрити ринок праці для осіб з країн, які не є членами Європейського союзу.

Про це повідомляє «radiopolsha».

«Чорний сон роботодавців», – так названо матеріал на першій сторінці відомого польського видання Rzeczpospolita. Газета пише про те, що Німеччина відкриє свій ринок праці для українців. Це означає, що кожен другий українець, який працює в Польщі, може виїхати до Німеччини.

Глава агентства працевлаштування Personel Service, яке займається пошуком роботи для українців, Томаш Інглот, побоюється такого сценарію розвитку подій: «Наслідки виїзду з Польщі півмільйона українських працівників важко уявити. У магазинах б не вистачало продавців. Не було б кому сидіти за касою, прибирати в готелях, видавати ключі».

Німецький уряд має намір відкрити ринок праці для осіб з країн, які не є членами Європейського союзу. Як стверджує Rzeczpospolita, німці, хоч і не говорять про це відкрито, але мають намір залучити саме українців. Нові закони можуть вступити в силу на початку 2019 року.

«Це велика загроза для польської економіки. Через 2-3 місяці нестача кадрів може вирости з 165 тисяч до півмільйона людей», – заявив президент фірми Personnel Service Кшиштоф Інглет, – пише «112.ua».

За його словами, це може вилитися в шалений тиск і призведе до спаду конкурентоспроможності польських компаній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На кордоні України з Польщею довжелезні автомобільні черги

«У Німеччині вони зможуть законно заробити значно більше. Польська влада не буде для них такою привабливою. Працівників з України вже зараз відбирають у нас Чехія, Словаччина і Угорщина. Ці країни вирішили проблеми з працевлаштуванням і запропонували кращі умови праці», – відзначає глава компанії Work Service Павло Вольневіч.

«Правда, Польща більш дружелюбна для українців і що стосується мови і менталітету, але в Німеччині можна заробити в три, чотири рази більше. Для багатьох це вагома причина, щоб виїхати. В першу чергу поїдуть найкращі фахівці», – цитує видання віце-голова Business Centre Club Збигнева Журека.

Польські експерти бачать два варіанти виходу з ситуації, що склалася, зазначає газета: підвищення зарплати або залучення працівників з Білорусі, Грузії, Індії, В'єтнаму чи Непалу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, економіка
В тему

Останні матеріали