17 Липня 2018
Новини

Чи варто боятися отруєння кавуном на початку сезону?

Чи варто боятися отруєння кавуном на початку сезону?

Настав сезон ранніх кавунів, і люди вже стали скаржитися на отруєння «нітратними» овочами.

Тож наскільки небезпечні, як можна перевірити кавуни на наявність хімікатів, а також дізналися всі тонкощі реалізації баштанних – пише vesti-ukr.com.

Обережно - отруйні речовини!

Ніхто остаточно не скаже, наскільки небезпечні нітрати для організму. До них сприйнятливі, як правило, маленькі діти і люди похилого віку, а здоровий організм може зовсім ніяк не відреагувати. Нітрати, тим не менш, можуть накопичуватися в організмі і після цього викликати якісь негативні процеси.

В інтернеті  ж є підказки про те, як визначити, чи є нітрати у кавунах. Наприклад, якщо на кавуні є земляна пляма, то кавун дозрів сам. Також нітрати можуть бути в кавуні, що звучить гучно, коли по ньому стукає.

У мережі продаються також тестери на нітрати, щоб можна було перевіряти кавуни прямо на ринку. Але вони дорогі - 2400 грн.

Документи коштують копійки

Так,  продавець зобов'язаний надати покупцеві експертний лабораторний висновок про те, що зміст різних хімічних речовин в продукції не перевищує норми. Інакше у нього немає права реалізовувати таку продукцію.

Згідно з правилами, на всіх ринках повинні бути обладнані лабораторії. Без них ринок не відкриють. Там повинні перевіряти овочі на наявність нітратів. У стихійних місцях продажу ніхто нічого не перевіряє. Грубо кажучи, з причепа біля дорозі ви купуєте кавун на свій страх і ризик. Продавець повинен надати експертний висновок. Якщо його немає, то грати в лотерею зі своїм здоров'ям не варто.

Підприємець В'ячеслав Корнієнко, який продає херсонські кавуни на ринках, розповів, що роздобути потрібні документи на будь-якому ринку ніяких труднощів не складає. «Можна приїхати на ринок, домовитися з керівництвом і продавати кавуни, куплені у фермера або на оптовому ринку. По торгових точках ходять співробітники ринку і пропонують купити лабораторні висновки на кожен вид продукції. Коштують вони 15-30 гривень. У мене, наприклад, крім кавунів, ще дев'ять видів продукції. Довідки мені в сумі обійдуться в 200-300 гривень – це копійки» , – говорить підприємець.

За його словами, саме таким чином на ринках торгують 90% продавців. При цьому, за його словами, боятися нітратів в цьому році потрібно менше звичайного.

«Цієї весни і влітку було дуже тепло, кавуни дозріли швидше на кілька тижнів. Тому зараз вони такі дешеві, їх дуже багато на полях і накачувати їх нітратами, у більшості фермерів, не було сенсу. Хоча, їх же ніхто не перевіряє, тому все може бути», - каже Корнієнко.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, кавун, отруєння
В тему

Останні матеріали