12 Березня 2018
Новини

Через різке потепління в окремих областях можливий потоп

Через різке потепління в окремих областях можливий потоп

Весна 2018 року може піднести неприємні сюрпризи для українців.

Згідно з прогнозами, після аномальних снігопадів і морозів, які спостерігалися минулих два тижні, температурні показники ще більш різко підуть угору, що призведе до швидкого танення снігу. Багато міст і сіл ризикують піти під воду. Тож жителям яких регіонів країни варто бути напоготові – повідомляє vesti-ukr.com.

Швидке тепло

Народний синоптик Леонід Горбань складає прогнози за числовими рядами планет і прикметами. У рік Венери, зі слів прогнозиста, варто очікувати інтенсивну повінь. «Сніг, що випав у лютому та березні, призведе до великого розливу річок, тому що 15 – 18 березня в Україні очікується ще один циклон з дощами, в результаті якого відбудеться швидке танення снігу. З 12 по 19 березня утримається невелика плюсова температура: 13 – 14 березня – в середньому +5 °С, а до 17 – 18 знизиться до +1...+ 2 °С. Після цього 19 – 22 березня в нічний час можлива мінусова температура, яка трохи послабить процес різкого танення снігів», – каже Горбань.

У зоні ризику підтоплення опиняються північні регіони України – Київська, Житомирська, Чернігівська, Сумська, Волинська та Рівненська області. Досить опадів випало в РФ, тому повноводні річки можуть створити проблеми в прикордонних районах України. Горбань вважає, що проблеми не оминуть і Центральний регіон, зате в південних областях потопу можна не побоюватися. «Потепління в Одеській і Миколаївській областях почалося раніше, і сніг зійде без шкоди для людей», – вважає народний синоптик.

За даними Укргідрометцентру, середня місячна температура повітря в березні становитиме від -3 до +2 градусів. Кількість опадів цього місяця очікується в межах норми – 24 – 50 мм, але в Карпатах і на Закарпатті – до 102 мм.

Що в Карпатах

Як повідомляє ДСНС, найближчими днями в Івано-Франківській області очікується початок весняного підтоплення, а саме в басейнах річок Дністер і Прут рівень води вже піднявся на 1,3 м. Також у річках Закарпаття почався льодохід. Окрім великої кількості води, в долину несуться тонни сміття.

Директор департаменту комунікацій Закарпатської ОДА Ярослав Галас розповів, що найбільш уразливими залишаються райони в гирлах річок, зокрема Тиси. «Паводок починається під час інтенсивних дощів при наявності снігів у гірських районах. Якщо температура мінусова і на вершинах лежить мокрий сніг, то вода не встигає просочитися в промерзлу землю, і ситуація погіршується. Цього року зима була м’яка, сніг почав сходити раніше, і найближчими днями очікуються дощі, що призведе до підняття рівня води, але поки сильний розлив річок не прогнозується», – каже Галас. За його словами, при потопі в зоні ризику опиняються населені пункти, розташовані в районі річок Боржава, Латориця і Тиса, а саме Берегівський, Іршавський, Мукачівський і частково Ужгородський райони.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему