5 Лютого 2018
Новини

Чому українці не хочуть народжувати дітей

Чому українці не хочуть народжувати дітей

Народжуваність в Україні стрімко падає. За даними Держстату, зараз народжувати стали навіть менше, ніж в неблагополучних 90-х. Якщо в 1991 році на світ з'явилися 630 тисяч новонароджених, то за 10 місяців 2017-го - тільки 336 тисяч – повідомляє vesti-ukr.com.

Експерти пояснюють: нас наздогнав результат демографічного обвалу - в дітородний вік вступають народжені в 90-ті, представники нечисленного покоління. Серед причин також - соціальна нестабільність в країні і матеріальна прірва між багатими і бідними.

Українки не хочуть народжувати

Найгірші показники народжуваності припали на 1999-2002 роки. Тоді в Україні народжувалося менше 400 тисяч немовлят. При цьому з 1994 року у нас відбувається скорочення чисельності населення, підтвердили і в Інституті демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи.

«Тоді у нас був обвал народжуваності в силу економічної кризи, перебудови. І тим, хто народилися в ті роки, сьогодні 25-29 років, їх самих мало, а на цю молодь ще впливає цілий ряд факторів, зупиняючи на шляху до дітородіння. На першому місці - матеріальний стан, низькі заробітні плати та невіра в те, що зможуть своїми силами забезпечити сім'ю. А ще невирішеність житлових проблем - молодь не хоче народжувати дітей на орендованих квартирах. До всього іншого, розшарування суспільства робить сильний психологічний вплив. Молоді батьки, порівнюючи себе з іншими, більш заможними знайомими, оцінюють свої можливості і часто не зважуються, тому що розуміють: вони не зможуть дати своїй дитині кращу освіту, кращу одяг, не зможуть інвестувати в нього, а відповідно, дати йому путівку в «якісне» життя», - розповіла провідний науковий співробітник Інституту демографії Світлана Аксьонова.

За словами демографа, українки, в унісон із європейською тенденцією, стали народжувати пізніше і, як наслідок, часто обмежуються тільки однією дитиною.

«Наші жінки прагнуть зміцнити свій фундамент і, поки міцно не стоять на ногах, не народжують. Відсувають народження первістків на більш старший вік. А потім часто обмежуються однією дитиною», -  каже Світлана Аксьонова.

«З одного боку, тому що організм втрачає здатність до зачаття, а з іншого - жінка вже в тому віці, коли повинна нести турботу і про дитину, і про батьків, які їй вже не можуть допомогти, а самі потребують догляду і опіки. Тому багатьох дітей в Україні незабаром чекає дитинство без бабусь», - додала Аксьонова.

Не додає стимулу і держава. Якщо до липня 2014 року за кожну народжену дитину давали від 30 тис. грн (за першого) до 128 тис. грн (за третю і наступних), то зараз батьки отримують 41 280 грн, незалежно від того, яка за рахунком дитина в сім'ї. Причому кошти виплачують протягом трьох років (перший транш - 10 300 грн, потім по 850 грн щомісяця). А допомогу по догляду за дитиною до трьох років і зовсім скасували.

Дітей має бути троє

Демографи запевняють: щоб покоління дітей замінило покоління батьків, з урахуванням дитячої смертності, 100 жінок повинні народжувати 213-215 дітей, а більшість сімей - мати по три дитини. У той же час прогнозують, що нинішня ситуація в країні «вдарить» по демографії вже через 10-15 років.

«У 2001 році у нас на 100 жінок було 108 новонароджених - це пік самої низької народжуваності. З 2016-му на 100 жінок дітородного віку - від 15 до 45-147 новонароджених. І це без урахування Донецької і Луганської областей, де показники народжуваності ще нижче», - розповіла демограф Лідія Ткаченко. І за прогнозами демографів, очікувати зростання населення тільки за рахунок збільшення народжуваності не доводиться.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему