Життя

Про гусака-довгожителя, його любовну втрату й авторитет, здобутий навіть серед людей

Про гусака-довгожителя, його любовну втрату й авторитет, здобутий навіть серед людей

Це було ще за часів горбачовської відлиги. Саме тоді, 1988-го, Марія Миколюк із села Мшанець на Вінниччині стала власницею гусака. Статний, із міцним дзьобом, птах настільки сподобався господині, що вона не стала його рубати ні того року, ні наступного. І ось уже 32 роки гусак на ймення Гергун живе та здравствує на обійсті Миколюків.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Він – наш справжній помічник, – розповідає господар Андрій Миколюк. – Стежить за порядком і серед гусей, і серед курей. Контролює, щоб ніхто не зазіхнув на його «підопічних», не вкрав.

Навіть якщо подивитися на зграю, то високого міцного вожака видно здалеку. Тож як тільки пан Андрій бере Гергуна на руки, вся зграя починає стривожено ґелґотіти: мовляв, поверніть на місце нашого «керівника гусячої громади».

– Коли ввечері птаство повертається у хлівчик, останнім до приміщення заходить Гергун, – продовжує господиня. – І тільки він дасть команду, як уся зграя замовкає, сідає і готується до сну.

Тужив за коханою, а нині присвятив себе молодому поколінню

Але доля Гергуна тільки на перший погляд здається завидною. Бо хоча гусак усе своє життя при посаді, втім кілька місяців тому його спіткало особисте горе.

– Багато років він мав свою кохану гусочку. Разом виводили діток, їх доглядали. Разом на обійсті хазяйнували. Така була пара – нерозлийвода! Куди там навіть лебединій вірності, – розповідає Андрій Миколюк. – Але не так давно гусочка від старості померла. Гергун так тужив за нею, місця собі не знаходив. Ходив усюди, кликав свою другу половинку. А потім, видно, змирився з утратою і весь свій час віддає керівництву молодими гусьми.

Скільки поколінь птаства виняньчив Гергун – господарі вже й не порахують. Але, попри поважний вік, гусак досі (хоч і не так жваво, як колись) походжає обійстям, має беззаперечний авторитет і став майже членом сім’ї Миколюків.

Секрет довголіття – в харчуванні та… любові

Ветеринари, до яких дійшли чутки про гусака-довгожителя, кажуть: ці птахи справді можуть жити 20 – 25 років. Головне – щоб мали відповідні гени, збалансоване харчування та належні умови проживання. Втім вік гусака у 32 роки – це і для науки цікава інформація.

На такі слова Марія та Андрій Миколюки зауважують: особливого раціону своєму Гергуну не влаштовували. Годували вареними картоплею та гарбузом, пшеницею та неодмінно давали щодня свіжу воду.

Хоча, мабуть, найбільший секрет довгожителя в тому, що його люблять і шанують як надійного помічника.

На прощання господарі кажуть: сподіваються, що їхній Гергун буде не лише зіркою газет, а й отримає статус рекордсмена України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: вінниця
В тему