Життя

Чому успішна ділова жінка Любомля залишила власний бізнес, житло, машину та переїхала до Луцька

Чому успішна ділова жінка Любомля залишила власний бізнес, житло, машину та переїхала до Луцька

Людмилу Панчук у чудовому містечку Любомля знали всі. Адже жінка володіла салоном мобільного зв’язку, де обслуговувався кожен житель. Створила вона його, як кажуть, з нуля та успішно керувала. У важкі кризові часи їй довелося чимало покрутитися, щоб втриматися на плаву. Бувало, що й вдома не ночувала, –  все в дорозі, в переговорах, на роботі. Період співпав із розлученням, на вихованні Людмили залишилося двоє чудових дівчаток. Благо, що батьки завжди допомагали у вихованні діток.

Також жінка завідувала  найуспішнішим у маленькому містечку салоном краси, куди навідувалася уся еліта Любомля. Бути кращою у будь-якій сфері – гасло, яке Людмила постійно втілювала, щоб іти в ногу із сучасністю.

Заміжжя, вагітність, народження довгоочікуваного синочка не обмежило робочий простір жінки, а навпаки підштовхнуло її до нових рішень.

Моє завдання на той період було якнайбільше заробити грошей, – розповідає Людмила. – Щоб усім вистачило. Тому я була постійно у русі. Вдень займалася дітьми. А вночі, коли всі спали, я продавала дитячий одяг через інтернет-магазин. Також захопилася миловарінням, відкрила крамничку рукотворних виробів, де продавала милко власного виробництва та картини-обереги із вмальованими захисними символами. Тобто, заробляла гроші, де могла. Тому це був важкий період для мене. Я зовсім не відпочивала. Мабуть, це виснажило мене до знемоги. І я вирішила, що більше так не просто не можу, а не хочу!

Змінити життя Людмила вирішила кардинально. Думки про переїзд та нові творчі розширення приходили разом із розумінням, що життя рухається вперед, що виснаження на всіх рівнях зупиняє життєвий цикл.

Про Луцьк я подумала відразу. Було відчуття, що місто кликало до себе, – згадує Людмила. – Затишне містечко радо зустрічало мене, коли я сюди навідувалася у справах. Зрозуміла, що хочу тут жити.

Чим займатися теж прояснилося відразу. Ще під час навчання у педагогічному коледжі жінка ознайомилася із психологією. Сподобалася наука. Правда, розвивала її як хобі:  закінчила курси психолога в Єшко, захопилася гіпнологією, фізіогномікою, поведінковою психологією.  Тоді Людмила навіть не уявляла, що психологія буде її наступною професією:

Вчитися мені подобається. Я вивчала менеджмент у Рівненському інституті слов’янознавства, правознавство у СНУ ім. Лесі Українки, тому розширити знання та вміння практичного психолога у тому університеті в Луцьку було легко  та цікаво. Нарешті я почала отримувати задоволення від життя, від людей навколо. Бізнес закрила, квартиру та машину віддала старшій дочці, яка тоді вийшла заміж, а сама разом із чоловіком та сином переїхала до Луцька. Із розумінням, що повернення немає! А попереду невідоме, проте насичене життя!

Нині Людмила – успішний практичний психолог, член асоціації сімейних психологів, автор кількох колод метафоричних асоціативних карт, працює над створенням власної трансформаційної гри, збирається далі розширювати свої горизонти пізнання психологічних процесів. Наполегливість та завзятість, які допомагали у бізнесі, тепер щиро слугують у іншому напрямку.

Під час навчання в університеті я почала відвідувати курси по створенню трансформаційної гри, – розповідає. – Звісно, захотіла придумати власну, гру. Але коли почала досліджувати це питання, виникло інше, гостріше: якими додатковими засобами, тобто метафоричними картами користуватися? Їх дуже багато на ринку, але потрібні були власні. Так виникла ідея про створення своєї колоди. І коли я щось задумала, то відразу переходжу до дії!

Метафоричні асоціативні карти – це набір картинок, які зображають людей, їхню взаємодію, життєві ситуації,  пейзажі, звірів, предмети побуту, абстрактні картини.  Це проективна психологічна методика:  важливий не закладений авторами зміст, а душевний відклик кожної людини на зображення, яке потрапило до неї. Адже в одному ж зображенні різні люди побачать зовсім різні феномени, і у відповідь на стимул винесуть внутрішній зміст актуальних переживань.

У сучасному світі, наповненому неприємностями та труднощами, де відбуваються особисті та міжусобні конфлікти, люди постійно стикаються із травмуючими ситуаціями, – каже Людмила. – Звісно зруйнувати легше, ніж відновити. Іноді процеси руйнування затягуються на довгі періоди, втрачається відчуття реальності та себе, як особистості. Люди живуть у таких рутинних енергіях, навіть не підозрюючи, що не норми життя, і що вихід є завжди, головне, захотіти і не боятися змін. Змін на краще! Звісно, для цього потрібно буде подивитися в очі своєму минулому, випустити наболілі ситуації та переживання, відпустити їх. Так, випустіть на волю свій біль, і він відлетить у далекі краї! Ви зможете наповнити звільнене місце у душі любов’ю, добротою та оптимізмом! Проте люди неохоче прощаються із проблемами, тримають їх в голові, тілі, долі. Ніби скарб, несуть біль, вибираючи жувати його знову, ніж звільнитися. І це все – підсвідомі процеси, незримі людям,  тому так важко зорієнтуватися самостійно у власній ситуації. Саме для цього існують спеціалісти – психологи, – які допоможуть кожному, хто хоче бути щасливим!

Метафоричні асоціативні карти (МАК) – ефективний творчий  інструмент, який дозволяє увійти в контакт з витісненими з нашої свідомості почуттями, думками та образами. Задіюючи нашу уяву, стимулюючи емоційну підтримку, карти допомагають обережно відшукати шлях до зцілення.

На виготовлення першої колоди карт Людмила витратила пів року. «100 проблем та ресурсів»  –– це універсальна колода, нею можна працювати індивідуально, колективно, для діагностики проблеми та для її вирішення. Інструмент створює умови для саморозвитку та самопізнання.

МАК – це щипці, які обходять різні бар’єрні перепони нашої психіки та витягують на поверхню проблеми, які спеціалісти можуть легко побачити та допомогти людині розібратися з ними, – пояснює психолог. – Людина у травмованому стані дуже вразлива,  тому важливо  енергетично настроїтися на неї та обережно провести її до шляху розуміння власних проблем. Зазвичай, люди, які займаються саморозвитком відразу бачать у карті свої питання та запити. Але для більшості це важко. Моя колода «100 проблем та ресурсів» це також ресурсна колода, яка показує, що можна зробити, щоб поліпшити ситуацію, які ресурси є зараз в наявності і готові до використання.

Процес творення продовжився у наступній метафоричній колоді «Шепіт шамана».

Творчість, яку пригнічувала, коли була бізнес вумен, зараз лине нестримним потоком! Це неймовірна насолода працювати із власними картами, кожна з яких прожита особисто, допомагати людям – ось моє покликання!, – розповідає психологиня. – Ми приходимо сюди, щоб пізнати себе. І кожне життя – то процес пізнання. Все, що нас оточує, відображає наш внутрішній світ. Природа, тварини нам теж допомагають пізнати себе. Просто в урбанізованій сучасності ми забули, що є такі помічники, яких чує той, хто вміє слухати.

Карти «Шепіт шамана» складаються із зображень базових тварин, які показують провідні сили психіки і дозволяють їх деталізувати, розібратися в тонкощах і нюансах, зуміти застосувати сильні сторони тотема в своєму житті і нівелювати слабкі сторони.

Був час, коли людство сприймало себе як частину природи, а природу, як частину себе, – каже Людмила. – Для вираження цієї єдності люди використовували образи та символи, запозичені зі світу природи.

У давні часи хранителями священних знань про життя  були шамани. Ці люди відчували  зв’язок із силами природи і природними циклами. Вони вміли прокладати шлях, який поєднував видимі та невидимі світи.  Ось чому вивчення природних тотемів грає важливу роль у розумінні того, як духовний світ впливає на наше існування.

Тотемом  називається будь-який природний об’єкт, істота або тварина, з особливостями та енергією яких ми відчуваємо тісний зв’язок протягом життя. Ми можемо використовувати образи тварин та інших природних тотемів для самопізнання.

Тварина стає символом  того особливого впливу, який чинить на наше життя невидимий духовний світ. Характерні ознаки і дії цих тотемів здатні розкрити багато наших природних здібностей.  Тотем –джерело енергії у вигляді тварини, який рухається розумом, це учитель, керівник, який продукує ефективну поведінку на рівні підсвідомості. При цьому  тотем не відокремлений від нас, це наша сутність в образі тварини. В цьому образі втілюються наша власна енергія та особисті якості. Наш тотем –  це наш внутрішній психологічний портрет.

Наприклад магія ведмедя може навчити вас занурюватися у себе в період, коли необхідно прийняти важливі рішення, – Людмила розкриває таємниці шаманських тотемних символів. – Вовк наділяє свого тотемного господаря запасом енергії, невтомністю, працьовитістю та повагою до сім’ї.  Ворон учить нас як зайти у темряву та винести звідти світло. Голуб є пророчою птахою, допомагає зрозуміти на що ви здатні у житті.  Змія – символ змін та зцілення, а їжак символізує успіх у роботі. У людей із тотемом кішки відмінна інтуїція, а тотем лисиці дарує своїм власникам потужну творчу та пізнавальну енергію! Головна гідність миші закладена в її умінні швидко пристосовуватися до мінливих умов навколишнього середовища,  а тотем мурахи, окрім витривалості та терпіння, символізує довіру.

Колода «Шепіт шамана» допомагає досліджувати себе та розвиває потрібні якості. 

А взагалі, МАК – інструмент, який може допомагати не тільки психологам. Ним може користуватися кожен, хто розуміє принципи взаємодії людини, карти, свідомості та підсвідомості. Для педагогів це теж прекрасний варіант, адже діти та навчання – найвразливіша ланка суспільства.  Дітям іноді важко словесно виразити все, що вони думають та відчувають, а карти стимулюють образне сприйняття, тому можуть допомогти вчителю краще зрозуміти дитину. 

Нині Людмила працює над трансформаційною грою та новою колодою метафоричних карт із ангельськими підказками.  В планах освоїти гештальт-терапію, психоаналіз,  створити метафоричну колоду жіночої сили, колоду Таро, колоду карт дельфійських рун. Словом, творчі процеси потребують проявлення!

Інна Меліхова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, містика
В тему