Життя

Невдале дослідження китайців могло спровокувати пандемію COVID­19

Невдале дослідження китайців могло спровокувати пандемію COVID­19

Більш як місяць тому ми опублікували статтю під заголовком «Чи міг COVID-19 бути навмисно запущеним?» Матеріал вийшов друком 16 квітня. І в ньому наводилися аргументи, які дали підстави припустити, що неспроста COVID-19 поширився саме з Уханя – міста, де впродовж декількох років діє вірусологічна лабораторія. Та й плюсів від стрімкого поширення коронавірусу влада Китаю отримала чимало: від перепису населення й тотального контролю за кожним своїм громадянином, до очищення Піднебесної від іноземного бізнесу, чиї підприємства впали в ціні і їх можна було без проблем націоналізувати.

Та от минуло декілька тижнів, і вже на питання «Чи міг COVID-19 бути навмисно запущеним?» відповіді шукають найвпливовіші країни світу. А президент США Дональд Трамп навіть стверджує: так, вірус був штучно створеним в Ухані! На чому ж базуються такі звинувачення? — йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

 

Померло в 10 разів більше, ніж офіційно заявили?

Коли в Китаї бушувала епідемія коронавірусу, а в Італії, Іспанії, Сполучених Штатах з’явилися перші жертви COVID-19, ні США, ні Європа не спішили оголошувати карантин. По-перше, це вдарило б по економіці і позбавило можливості заробляти мільярди. А по-друге –світові країни-лідери недооцінили масштабів загрози. Адже якщо зважати на кількість населення Китаю (2 млрд ос.) та кількість заражених (80 тис. ос.) і померлих (3 тис. ос.), то не такою вже й страшною здавалася недуга.

Тож Дональд Трамп до останнього закликав співвітчизників не піддаватися паніці й не закривати підприємств. А, коли кількість хворих та померлих американців перевищила показники Китаю й розвідка США заявила про приховування Китаєм реальних масштабів епідемії, карантин хоч і ввели, втім ситуація вийшла з-під контролю. Як наслідок – Штати досі не можуть оговтатися від щоденного збільшення заражених, кількість яких сягнула майже півтора мільйона!

Аби зняти із себе провину за понад 70 тисяч померлих від COVID-19 американців, Дональд Трамп виносить на загал інформацію своєї розвідки та заявляє: має достатньо доказів винуватості Китаю в пандемії.

Так, американська розвідка знайшла докази, що іще на початку грудня Китай знав: коронавірус може передаватися від людини до людини, та аж до 20 січня брехав усьому світу, нібито COVID-19  передається лише від тварини до людини (як це було, приміром, із пташиним грипом).

Уже в січні стрімкість поширення нового патогену була настільки великою, що Китай заборонив вивозити з країни геть усі засоби захисту і водночас поскупляв їх, де тільки міг (навіть українські бізнесмени-політики нібито зібрали в Україні масок на 36 млнгрн і продали Китаю за 224 млнгрн).

Зовнішня розвідка США також зібрала свідчення китайців, які підтвердили: влада приховувала реальні цифри щодо заражених і померлих, а лікарів, які намагалися донести світові правду, залякувала, викрадала та навіть ліквідовувала.

Та й у соцмережах жителі Китаю розповіли: в їхній країні офіційні дані щодо коронавірусу потрібно множити на десять, і то не факт, що вони відповідатимуть дійсності.

Абсолютна секретність

Аби все ж отримати об’єктивну інформацію щодо COVID-19, уряди найбільш постраждалих від коронавірусу країн попросили Китай надати зразки того патогену, який ширився Піднебесною. Влада Китаю цих зразків не надала.

Сполучені Штати та Всесвітня організація охорони здоров’я звернулися до Китаю за дозволом привезти до Уханя своїх експертів. І знову – повне ігнорування пропозиції.

Розробники вакцини із найвідоміших лабораторій світу попросили китайських колег надати живі зразки вірусу, бо це, мовляв, допоможе пришвидшити процес порятунку. Але й у цьому питанні Китай демонструє максимальну секретність.

Тож розвідувальне управління міністерства оборони США у своїй доповіді щодо походження нового патогену SARS-CoV-2 ще 27 березня припустило можливість випадкового витоку коронавірусу з лабораторії в Ухані.

 

Китайці самі звітували про небезпеку дослідів над кажанами

Ну, а найбільш неспростовним доказом того, що в Ухані справді розроблялися нові зразки вірусів, стали дослідження, про результати яких іще кількома роками раніше розповіли самі науковці з Китаю.

Зокрема, вони підтвердили, що в Інституті вірусології, який діє в Ухані, зберігається найбільша в світі колекція штамів коронавірусів від кажанів. Аби дослідити, наскільки стрімко ці штами можуть мутувати та змінювати свої властивості, китайські науковці впродовж майже десяти років проводили відповідні експерименти.

Так, 2013-го вірусологи під керівництвом докторкиШиЧженлі досліджували зразки фекалій кажанів-підковоносів у печері однієї з провінцій Китаю. У цих фекаліях вони виявили аж 50 вірусів, а один із них на 96 відсотків виявився генетично схожим із вірусом SARS-CoV-2, який у 2020 році спровокував пандемію COVID-19.

Іще через два роки, в листопаді 2015-го, група вірусологів із Уханя спільно з університетом Північної Кароліни (США) дослідили, що вірус, схожий на SARS, може передаватися безпосередньо від кажанів до людей і що коли така передача відбудеться, то ефективного лікування хворого фактично не існуватиме.

Ще пізніше китайські вчені, доповідаючи про результати експериментів над кажанами (адже дослідження частково фінансувалися урядом Австралії), погоджувалися: їхня робота несе неймовірну небезпеку, вони прогнозували ймовірність спалаху коронавірусу і розуміли, що це може статися саме в Китаї. Але, попри всі застереження, продовжували працювати над дослідженням.

Ці, а також низка інших доказів, дають підстави стверджувати, що так званий нульовий пацієнт, тобто перша людина у світі з COVID-19, насправді була не випадковим перехожим, який скуштував суп із кажана, а тим, хто в лабораторії Інституту заразився від кажана, – тобто один із вірусологів, який заразив своїх близьких, і всі вони разом рознесли коронавірус містом, звідти він поширився країною, а вже звідти – й усім світом.

 

Пекін можуть оштрафувати на трильйон доларів

Спеціально Китай запустив у світ коронавірус, а чи випадково – дослідникам іще належить з’ясувати. А от брехня Китаю, яка призвела до колосальних людських та фінансових втрат у всьому світі, – факт незаперечний.

Тому вже зараз на владу Китаю подали в суд тисячі американців, які склали колективний позов. Експерти прогнозують, що Штати від Китаю вимагатимуть сплатити близько 1,2 трильйона доларів. Тим паче, що це не залякування, а світова юридична практика. Тож знавці міжнародного права радять залучити Всесвітню організацію охорони здоров’я (а саме їй Китай подавав брехливу інформацію), Міжнародний Суд, Постійний арбітражний суд, суди Гонконгу та США та з їхньою допомогою таки визнати Китай винним у порушенні Міжнародних медико-санітарних правил.

Чи вдасться Китай покарати фінансово і чи виплатить він заявлену суму штрафів, побачимо згодом. А от те, що COVID-19 із людством надовго та вже восени спалахне з новою силою – про це науковці попереджають уже зараз.

Оксана Бубенщикова

 БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ! 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Світ, китай, коронавірус
В тему