Відео

У США вшанували пам'ять Аміни Окуєвої (відео)

У США вшанували пам'ять Аміни Окуєвої (відео)

У Палаті представників Конгресу США під час промови, присвяченої жертвам убивств, пов'язаних із Кремлем, конгресмен Марсі Каптур зазначила, що вимагає правосуддя для Аміни Окуєвої і заявила про солідарність з іншими борцями за свободу в Україні.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на Голос Америки.

"Аміна – одна з багатьох жертв російського вторгнення в Україну і таємних спроб зупинити борців за свободу. Цей перелік включає Миколу Андрущенка, Миколу Волкова, Дениса Вороненкова та багатьох інших, хто віддав своє життя в боротьбі за свободу", - наголосила Каптур.

Вбивство Аміни "показало світові, що ворог демократії ні перед чим не зупиниться, щоб примусити мовчати тих, хто захищає волю та справедливість", - йдеться в заяві.

У своїй промові Каптур згадала книгу Тімоті Снайдера під назвою "Криваві землі", в якій він пише про людську трагедію багатьох поколінь, яку принесли російські диктатори, зазначаючи, що 14 млн цивільних – жінок, дітей, сімей загинуло від рук росіян у Центральній та Східній Європі.

"І тепер додайте до цих мільйонів смертей понад 10 000 загиблих українських військовослужбовців, убитих Росією. Тисячі поранених і понад два мільйони переміщених осіб всередині України - країни, яка просто прагне бути вільною. Як співголова двопартійної групи підтримки України в Палаті представників Конгресу США, хочу запевнити, що наші члени – віддані тому, щоб Росія відповіла за тиранію і зловмисні дії в Україні і навіть тут, у Сполучених Штатах", - заявила Каптур.

У своїй промові конгресмен згадала, за яких обставин було вбито Окуєву. Напад на неї і її чоловіка Адама Осмаєва вона назвала "боягузливим нападом з-за кущів".

"Народжена в українському місті Одеса, Аміна була матір'ю, медичним хірургом, українським поліцейським та ісламським активістом, відома своєю боротьбою за рівні права чоловіків та жінок, які служать. Вона була природженим лідером. На початку Євромайдану Аміна приєдналась до мирного протесту в Україні, який відбувався на морозі. Щоб показати солідарність, вона зі своїм чоловіком жила на вулиці в наметі. Коли Росія незаконно вторглась до Криму та на схід України, Аміна була першою жінкою, яка приєдналась до добровольчого батальйону Київ-2. Її було нагороджено орденом "Герой України" для того, щоб відзначити її мужність у битві за Дебальцеве. Вона доблесно билась проти російської агресії, за прогрес і проти репресій", - наголосила конгресмен.

Нагадаємо, 30 жовтня на переїзді біля населеного пункту Глеваха Київської області автомобіль, в якому перебувала Аміна Окуєва та Адам Осмаєв, розстріляли із засідки диверсанти. Окуєва загинула, Осмаєв отримав поранення.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, Світ
В тему