Відео

«Були сили, я б пішов перший в оборону»: рашисти знищили будинок 97-річного ветерана Другої світової війни

«Були сили, я б пішов перший в оборону»: рашисти знищили будинок 97-річного ветерана Другої світової війни

На Харківщині, в селищі Золочів, ветеран Другої світової війни Іван Лисун залишився без житла.

Його хату, побудовану батьком, у ніч проти 4 травня зруйнував російський снаряд.

 Івану Васильовичу — 97 років, на війну з нацистами він потрапив одразу після повноліття, пройшов її до Німеччини, повідомляє "Суспільне".

"Страшно, дуже страшно. Я на фронті такого не відчував, що так можна", — говорить Іван Лисун на руїнах власного будинку.

90 років тому хлопчиком він допомагав батькові будувати хату, а тепер ветеран Іван Лисун показує, що від неї залишилося. "Кладовка і кімнатка ще була маленька з того боку", — показує пан Іван.

Російський снаряд влучив у будинок опівночі 4 травня. Донька ветерана Наталія разом з сусідкою ночувала у погребі.

"Раптом такий тріск був, відчуття було, що мозок вилазить. Це найстрашніші хвилини в моєму житті були, коли я кричу: "Тату, тату, тату!" — а він не озивається. І тут скло у передній, потім побігла до нього в спальню, а він стоїть озирається, не розуміє, головою вертить", — згадує донька ветерана Наталія Хоружа.

"Я не міг ні слова сказати. Наталка поруч, каже: "Що, тату? Ти знаєш, яка радість? Від хати не лишилося нічого". Кажу, як нічого? Ну я вискакую, сонний, очі відкрив", — говорить Іван Лисун.

"Ви знаєте, дуже болить. За що ми воювали? Що ми звільнили? Собі оце старість таку зробили? Ми воювали за звільнення України", — продовжує ветеран.

На війну проти нацистів Іван Лисун потрапив за місяць після свого 18-річчя. Звільняв міста Білорусі, Польщі, дійшов до Німеччини.

"Ось медаль "За відвагу". Найбільші бої були у Білорусі", — показує нагороду Іван Лисун.

 Родич ветерана Анатолій каже: намагалися вивезти дідуся у більш спокійне місце, але той відмовляється — щоб господарство не розтягнули.

 "Якби були сили, я б пішов перший в оборону. Я стояв би, допомагав нашим військам. У мене є родичі там [в Росії], вони кажуть: "Ми нічого не знаємо". Як нічого не знаєте? А ми отак страждаємо зараз. Так жалості в мене тепер немає ані грама", — говорить ветеран.

 Прикордонну Золочівську громаду росіяни обстрілюють щодня, внаслідок ударів вже загинуло понад 20 мирних жителів, розповів голова громади Віктор Коваленко. Евакуювався вже кожен третій житель. Іван Лисун говорить, що зустріти перемогу хоче вдома.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, харків, війна з Росією
В тему