Відео

«Гра в кальмара»: наскільки цей серіал безпечний для дітей, - думки батьків та психологів

«Гра в кальмара»:  наскільки цей серіал безпечний для дітей, - думки батьків та психологів

Справжньою сенсацією став нещодавно південнокорейський серіал від Netflix -  «Гра в кальмара». За останніми даними,  його подивилися понад 111 млн осіб у 90 країнах.

Побоювання з приводу наслідувань гри збуваються: вже відомі безліч випадків, коли діти намагалися наслідувати ігри із серіалу. OBOZREVATEL розповідає, як "Гра в кальмара" змусила хвилюватися батьків і вчителів в усьому світі.

Діти грають, батьки і вчителі – б'ють на сполох

Шалена популярність "Гри в кальмара", де дорослі грають на смерть і гроші в дитячі ігри, неминуче мала призвести до наслідування. І призвела. Дорослі стали розкуповувати одяг за мотивами серіалу, а на Геловін – так це взагалі одні з найпопулярніших костюмів.

Костюми-копії з серіалу – нарозхват

"Гра в кальмара" зачепила і гострі соціальні, і політичні проблеми: в Південній Кореї тисячі людей у костюмах, як із серіалу, вийшли боротися за свої права. А офіційний акаунт України в Twitter запропонував Росії взяти участь у змаганні "на виживання", виконавши завдання з "Гри в кальмара".

Але справжніми фанатами серіалу виявилися школярі. Хоча серіал далеко не дитячий – стримінговий сервіс виставив вікове обмеження 18+. Але дивитися, в принципі, і не потрібно. На тему "Гри в кальмара" величезна кількість роликів у TikTok, та й взагалі – про серіал кричать мало не з кожної праски. А діти що? Діти люблять грати.

У всьому світі школярі наслідують смертельні розваги з серіалу. Батьки і вчителі стурбовані. Вчителька бельгійської школи опублікувала пост у Facebook, у якому закликала батьків зупинити "Гру в кальмара" серед дітей.

"Наші учні отримують задоволення, граючи в ігри 1-2-3 в стилі сонця (як показано в одній із серій), і той, хто програв, отримує удар ременем або палицею", – написала Качи, попередивши, що якщо діти продовжать, їх каратимуть.

Ось ще кілька прикладів стурбованості шкіл і батьків:

  • По всій Великобританії з'являються повідомлення про школярів, які імітували смертельні розваги з "Гри в кальмара". Експертка з онлайн-безпеки Елейн Монтгомері закликала батьків у Північній Ірландії переконатися, що їхній контроль зафіксований на позиції "увімкнено". Серіал вона назвала "ігровим шоу з пекла".
  • Деякі школи в Катарі розіслали батькам листи, в яких попередили про неприпустимість показу дітям шкідливих шоу – зокрема серіал Netflix "Гра в кальмара", оскільки шоу надихає учнів на жорстокі ігри. Повідомляється також, що, наприклад, у Ліванській школі Катару на перервах наслідують ігри з серіалу навіть діти молодші п'яти років.
  • У Сіднеї адміністрація початкової школи попросила батьків переконатися, що їхні діти не дивляться серіал Netflix, у якому зображено "крайнє насильство і кровопролиття", тому що учні 6-7 років імітують ігри з нього на дитячому майданчику. Директорка попросила батьків змінити налаштування Netflix, щоб діти не дивилися програму, і уважно стежити за їхніми діями в інтернеті.

А що в Україні?

В Україні діти теж підхопили ігри з серіалу. З недавнього – в Луцьку Волинської області гру наслідували діти 7-8 років. Дівчинка "стріляла" в хлопчика, який брав участь у грі. А хлопчик падав, ніби в нього і справді стріляли.

Правда, думки під роликом, який розмістили в Facebook, розділилися – не всі бачать у таких імітаціях небезпеку. Про випадки, коли б українські школи закликали батьків не допустити небезпечних ігор і захистити дітей від перегляду жорстокого серіалу і йому подібних, поки невідомо.

Що кажуть психологи

Дитяча психологиня Олена Шамрай вважає, що "Гра в кальмара" – це питання безпеки в соцмережах, батьківського контролю, розвитку критичного мислення. Вона зазначає, що такий контент, звичайно, негативно впливає на дітей. Але всіх дітей захоплюють такі ігри.

"Якщо є потяг до агресивної поведінки, привід знайдеться. Це виняткова ситуація, тому треба розбиратися, що твориться з сином або дочкою", – розповіла психологиня "Освіторії".

За її словами, діти 9-10 років за допомогою таких ігор хочуть самоствердитися серед однолітків, відчути себе дорослими – якщо це той випадок, то турбуватися нема про що. А те, що імітують саме розваги з "Гри кальмара", природно, оскільки він дуже популярний.

А ось якщо наслідують небезпечні ігри молодші школярі, батькам варто переконатися, що все гаразд. Можливо, дитина потребує уваги і спільного дозвілля.

"Звичайно, школярам потрібні не заборони, а цифрова компетентність, вміння орієнтуватися на безпечний контент. Тоді жодна гра не буде лякати батьків і вчителів", – зазначила психологиня.

Дитяча і сімейна психологиня, президентка Професійної асоціації дитячих аналітичних психологів Катерина Гольцберг розповіла НУШ: забороняти щось дивитися або в щось грати не працює. Як не працює знецінення ("Це дурна гра і дурний фільм, в якому це показували") й ігнорування ("Якщо будеш грати в це, я з тобою не розмовлятиму").

В результаті дитина буде продовжувати грати, але вже таємно. А негатив через заборону може викликати додатковий сплеск агресії.

Тому психолог радить діяти так:

  • З'ясувати, чи дійсно небезпечна гра, в яку грають діти. Може, це лише імітація з серіалу, і нічого більше.
  • Якщо діти проявляють жорстокість, варто застосувати правило "все, що ми не можемо заборонити, можна очолити". Так можна буде спрямувати гру в інше, безпечне русло.
  • Якщо дорослі помітили жорстокість у грі, це треба відразу зупинити і обговорити. Сказати дітям, що серіал – це серіал, а реальність – інша, гра небезпечна, а ми не хочемо, щоб хтось помер.
  • Треба визначити правила безпеки.
  • Запропонувати дітям інші ігри.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, Таблоїд, кіно, психологія
В тему