Відео

Верховна Рада повернула «пакунок малюка»

Верховна Рада повернула «пакунок малюка»

Верховна Рада України ухвалила повернення "пакунку малюка". 

Відповідне рішення підтримали 264 народних депутати України, передає кореспондент УНН.

Метою законопроекту є забезпечення правого припису щодо надання одноразової натуральної допомоги "пакунок малюка". Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики врахував поправки, відповідно до яких з 1 липня 2021 року запрацює опція монетизації для родин, які надають перевагу коштам, а не натуральній допомозі у вигляді пакунка.

"З’являється можливість отримання допомоги породіллями, які народили дитину поза межами медичного закладу. Раніше це було можливо лише для родин, які народжують у пологовому. Буде встановлено обов’язок Кабінету міністрів щорічно звітувати про виконання закону. Вартість "пакунку малюка" становитиме не менше 3-х прожиткових мінімумів відповідно до бюджетного фінансування", — додала нардеп Євгенія Кравчук.

Нагадаємо, закон № 3006а з'явився у ВР після того, як проект "пакунок малюка" було зупинено. Натомість молодим мамам Мінсоцполітики почало виплачувати матеріальну допомогу у розмірі 5 000 грн.

За повернення "бейбі-боксів" одразу виступила низка нардепів. Також відродити проект Україну закликали і в ООН.

"Коли готували законопроект (закон № 3006а), ми порахували, що аби купити те, що входить до "пакунку малюка" у роздріб, потрібно витратити близько 7 тис. грн. Відповідно, 5 тис. грн, які пропонують повертати матерям замість бейбі-боксу, не достатньо. На цю суму можна купити товар за оптовою ціною. У цій частині я вважаю, що грошова допомога є менш ефективною для мам", — зазначила депутат Ірина Верещук.

Також, за її словами, "пакунок малюка" — це більше ніж матеріальна підтримка, це увага з боку держави.

Українські мами підтримують ініціативу народних депутатів повернути "пакунок малюка". А за даними ЮНІСЕФ, майже 80% українських мам віддають перевагу саме "бейбі-боксу", а не грошовій компенсації.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: вру, закон, діти
В тему