Відео

«Тата не пам’ятають, але дуже люблять»: болюча розповідь дружини загиблого під Іловайськом воїна

«Тата не пам’ятають, але дуже люблять»: болюча  розповідь дружини загиблого під Іловайськом воїна

Щороку 29 серпня дружина  загиблого під Іловайськом Володимира Іщука - Наталія разом  із сином Станіславом і донькою Анною - приходять до стели полеглих воїнів на Театральному майдані Луцька, щоб вшанувати пам'ять.

Про це пише  Суспільне.

Коли її чоловік загинув під Іловайськом Ані було 9 місяців. Нині дівчинці 6 років. Знає тата лише з фотографій. Іноді з ним розмовляє.

Син Станіслав лишився без тата у три роки. Батька не пам’ятає, але той йому сниться. "Коли тато пішов на війну, я хотів, щоб тато мені привіз машину на пульті. І тоді мені наснився сон, що тато на кухні разом зі мною, він приїхав з війни і приніс мені машинку на пульті", - каже хлопець.

Дружина Володимира Іщука Наталія розповідає: чоловік вирішив боротися за Україну ще з часів Майдану. Тоді потайки від сім’ї поїхав до Києва. Був недовго. Повернувся додому до маленьких дітей. Коли на Сході країни почалися бойові дії, вдруге втримати чоловіка не вдалося. У червні записався в підрозділ спецпризначення «Світязь». 13-го серпня у переддень тридцятиріччя Володимира Іщука, рота «Світязь», до якої він записався, вирушала на Схід.

"Я категорично сказала, ти нікуди не поїдеш. В тебе двоє малих дітей. Мама його виводила на вулицю, казала, що навіть не обернувся. Тільки дійшов до церкви, зупинився - сльозу витер і пішов. Певно вже тоді відчувала, що не вернеться", - розповідає Наталія Іщук.

Жінка розповідає: з АТО Володимир щодня намагався зателефонувати додому. Востаннє розмовляла з чоловіком вдень 25-го серпня. А вже ввечері їхній блокпост обстріляли. Володимир Іщук одержав смертельне поранення. Помер боєць наступного дня, 26-го серпня.

Наталія Іщук говорить: про смерть чоловіка дізналась випадково. Офіційного повідомлення не було. Знайомі, які першими почули звістку, не наважились розповісти. Говорить, усвідомила, що чоловік загинув, коли припинив телефонувати.

Прийшла звістка на сільську раду, - каже керівник ансамблю української пісні при Підгайцівському будинку культури Микола Ляшук. Це було перед першим вересня. Пригадує: достовірних даних ще не було, хто точно загинув. Але знали, що є хлопці з Підгаєць, яких везуть. І якраз першого вересня привезли, - розповідає чоловік.У школі скасовували лінійку, всім педагогічним колективом пішли на похорон, його проводжали в останню земну дорогу.

Через шість років після загибелі чоловіка досі лишається багато невідомого про те, де і за яких обставин отримав смертельне поранення Володимир Іщук. Зі слів Наталі Іщук, найбільше допомагають впоратися з втратою чоловіка зустрічі з психологами і такими ж вдовами, як вона.

Нагадаємо, у серпні 2014 року під містом Іловайськ розгорнулась одна з найстрашніших битв для української армії у війні на Донбасі. Бої тривали майже місяць з 6 по 29 серпня і увійшли в історію під назвою “Іловайський котел”. Українська армія втратила 366 воїнів, 429 - отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 - потрапили у полон. Це спонукало українську сторону погодитися на умови Мінського перемир’я, підписаного 5 вересня 2014 року в білоруській столиці.

Читайте також

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, ато, загибель
В тему