Відео

Марш нової Білорусі: у Мінську сотні тисяч людей протестують проти режиму Лукашенка

Марш нової Білорусі: у Мінську сотні тисяч людей протестують  проти режиму Лукашенка

В Білорусі, Мінську, 23 серпня  проходить Марш нової Білорусі проти режиму Олександра Лукашенка.

Місцева влада вже закрила на вхід і вихід станції метро Площа Леніна, Жовтнева, Купаловська і Площа Перемоги. При цьому в центрі Мінська, незважаючи на дощ, збирається все більше людей.

На тлі протестів в місто стягнули військові вантажівки, автозаки та іншу спецтехніку силовиків.

Тисячі білорусів, які вийшли на акцію, вимагають відставки Лукашенка, покарання для силовиків, які били і катували мирних демонстрантів, а також проведення нових виборів президента.

Після виборів президента, які пройшли в Білорусі 9 серпня, ЦВК країни заявив, що Олександр Лукашенко нібито набрав 80,08% голосів, тоді як його головний конкурент Світлана Тіхановська - лише 10,09%.

Більшість населення вважала такі результати сфальсифікованими, у зв'язку з чим по всій країні почалися масові акції протесту, що супроводжуються зіткненнями з силовиками.

Проти активістів застосовувалися водомети, гумові кулі, сльозогінний газ і світлошумові гранати, а пізніше і вогнепальну зброю, внаслідок чого загинули кілька людей.

В ОБСЄ звинуватили владу Білорусі в порушенні прав людини, а голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн виступила за введення санкцій проти режиму Лукашенка.

Крім того, держави ЄС закликали провести у країні нові вибори.

У відповідь на це режим Лукашенко порушив кримінальну справу про «захоплення влади» проти Координаційної ради білоруської опозиції.

TUT.BY повідомляє, що на площі Незалежності і прилеглих вулицях зібралося вже понад 100 тисяч людей.

Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін назвав демонстрантів, які протестують у Мінську проти режиму Лукашенка, «фашистами» і пригрозив їм армією.

Читайте також

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: білорусь, олександр лукашенко, акція протесту
В тему

Останні матеріали