Відео

Порошенку світить довічне? Злили таємні переговори Порошенка і Байдена

Порошенку світить довічне? Злили таємні переговори Порошенка і Байдена

Опублікували плівки розмов президента України Петра Порошенка, глави Держдепу США Джона Керрі та віцепрезидента США Джо Байдена, які можуть стати підставами для ув'язнення українського високопосадовця.

Під час однієї з бесід Порошенко обговорює з Байденом відставку тодішнього генпрокурора України Віктора Шокіна. Цікаво, що першим ці аудіонарізки розмови оприлюднив телеканал "112 Україна", який пов’язують із Віктором Медведчуком. Ба більше – саме там транслювали брифінг ексрегіонала Деркача, пише 24tv.

Слідом за "112 Україна" інформацію про розмову Порошенка з Байденом під красномовними заголовками "Державна зрада на вищому рівні" тощо почала поширювати низка українських видань із проросійською позицією. Миттєво з’явилась інформація на блозі скандального Анатолія Шарія.

Про що була "розмова" Порошенка і Керрі

Розмова, яку нібито вели Петро Порошенко та Джон Керрі відбулася у грудні 2015 року.

"Хотів би закликати вас розглянути можливість вирішення проблеми заміни генерального прокурора Шокіна, оскільки він, на мій погляд, заблокував реформу очищення генпрокуратури", – каже Порошенку під час розмови Керрі.

При цьому міністр закордонних справ США посилається на "стурбованість" віцепрезидента Джо Байдена.

Зверніть увагу! Ще у листопаді 2019 року глави декількох комітетів Сенату США запросили у Міністерства фінансів і Державного департаменту документи, що мають відношення до контактів колишнього віцепрезидента Джо Байдена з українськими політиками, а також до бізнесу сина Джо Байдена Хантера на Україні.

Зокрема, глава юридичного комітету Сенату Ліндсі Грем зажадав від Держдепартаменту документи, пов'язані з телефонними переговорами Джо Байдена з тодішнім президентом України Петром Порошенком в 2016 році. Байден сам раніше визнавав, що вимагав від Порошенка звільнити генпрокурора Віктора Шокіна, якого в США підозрювали в корупції.

Розмова Байдена і Порошенка

Далі Деркач оприлюднив розмови, що начебто відбулися 18 лютого та 22 березня 2016 року – тобто за 4 дні до звільнення Шокіна.

Під час неї людина зі схожим до Порошенка голосом розповідає Байдену, що має добрі новини для нього. Мовляв, він зустрічався з Шокіним, поговорив із ним і "попри те, що немає жодних звинувачень у корупції проти нього, спеціально попросив його подати у відставку".

Шокін буцімто пообіцяв Порошенку подати заяву про відставку і цим "показати прояв своєї державницької позиції".

"У випадку, якщо у вас буде новий уряд і новий генеральний прокурор, я буду готовий до публічного підписання зобов'язань на 1 мільярд доларів", – відповідає на це Байден.

Порошенко називає це "надзвичайно сильною мотивацією" і називає "наступного можливого кандидата" на посаду генпрокурора – Юрія Луценка.

"Якщо ви вважаєте, що політично мотивована персона не зовсім підходить з вашої точки зору, я відкличу свою пропозицію. Ніхто не знає, що я буду пропонувати Луценка", – додає людина з голосом схожим на Порошенка.

За словами Деркача, записи він отримав від журналістів-розслідувачів, а сам запис розмов робив особисто Порошенко.

Відтак, нардеп звинуватив Петра Порошенка в "отриманні 1 мільярда доларів в обмін на збереження схем Burisma і міжнародної корупції". Він додав, що отриманий мільярд Порошенко начебто спрямував на отримання військових держзамовлень підприємствами, що мають до нього відношення.

Ми передали всі наявні сьогодні в нашому розпорядженні багатогодинні записи разом із заявою про держзраду, а також факти міжнародної корупції в Офіс генерального прокурора, – заявив Деркач під час брифінгу.

Чому навколо звільнення Шокіна стільки розмов

  • Віктор Шокін отримав посаду генпрокурора у лютому 2015 року. Незадовго після призначення низка антикорупційних активістів, міжнародні організації та уряди інших країн почали закидати йому те, що він робить недостатньо для боротьби з корупцією. 
  • Шокіна неодноразово критикував Джо Байден. У січні 2018 року на дискусійній панелі Ради міжнародних відносин у Вашингтоні він навіть розповів, як у 2016 році вимагав звільнити генпрокурора.
  • Втім, нинішній американський президент Трамп, для якого Джо Байден залишається головним конкурентом на майбутніх президентських виборах, вважає, що Шокіна звільнили через справу Burisma, з якою пов’язаний син Байдена – Гантер.
  • Річ у тім, що Шокін створив у Генпрокуратурі спеціальний підрозділ – Департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки, діями якого керували близькі до перших осіб держави люди. За каденції Шокіна у цьому підрозділі були зосереджені кримінальні провадження стосовно найбільших корупційних схем, проте жодна з яких не була реально доведена до суду.
  • Сам Шокін раніше говорив американським медіа, що вважає, що його звільнили, оскільки він розслідував справу Burisma. Так, ексгенпрокурор пояснював: якби йому дозволили залишатися на роботі, він би поставив під сумнів кваліфікацію Гантера Байдена, який був членом ради директорів компанії. На думку Шокіна, "ця людина не мала досвіду роботи в Україні чи в енергетичній галузі".

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: петро порошенко, Відео T1.ua, Україна, Політика, сша
В тему

Останні матеріали