Відео

«Йшлося про конкретних 20 осіб»: що сказав мер Франківська про скандал з ромами

«Йшлося про конкретних 20 осіб»: що сказав мер Франківська про скандал з ромами

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків вибачився перед ромами та зазначив, що йшлося про тих, хто порушували карантин і національність тут ні до чого.

Про це пише hromadske.

«Насамперед я казав про конкретних осіб ромської національності. Незалежно від національності усі повинні дотримуватися карантину. Низка осіб ромської національності в Івано-Франківську порушували карантин: мешкали в нашому привокзальному сквері, приставали до людей і вимагали кошти, не дотримувалися дистанції і не мали ніяких масок. Неодноразово були звернення в поліцію, на гарячу лінію міськвиконкому. І коли, скажімо, була проведена така робота, самі мешканці, які прописані в Свалявському й Іршавському районі Закарпаття, висловили бажання, щоб їм допомогли поїхати додому, оскільки немає громадського транспорту», — відповів мер на запитання, чому він вирішив вивезти ромів з міста.

Він додав, що міська влада посприяла тому, щоб надати транспорт, і частина людей, які, за словами Марцінківа, порушили карантин, поїхали додому.

«На жаль, частина осіб, які порушували карантин, і далі жили у сквері, хоча це громадське місце і там не те що жити, а й гуляти не можна. Більше того, ми просили, аби люди, які не мають, де проживати, були в спеціальному центрі на вулиці Млинарській, де люди мають можливість перебувати, спати, там є медики, там є харчування, ми проводимо експрес-тестування на коронавірус цих людей, які не мають місця проживання. І ми їм (ромам — ред.) пропонували, бо люди буди збентежені», — стверджує міський голова.

«Можливо, я десь емоційно сказав, тому що нарада була присвячена подоланню коронавірусу і в нас за вихідні було 6 летальних випадків, це дуже багато. І я просто десь, можливо, емоційно висловився, але я вважаю, що якщо сьогодні ми всі — українці, американці, поляки, представники інших народів — дотримуємося карантину, то не можна не дотримуватися карантину, якщо ти представник іншої національності. Тому йшлося про конкретних осіб — близько 20 ромів, які не є жителями Франківська і систематично порушували карантин. Але я не стримав емоцій, тому прошу вибачення, я не мав на увазі всю націю», — наполягає Марцінків.

Водночас він стверджує, що офіційного доручення вивозити або штрафувати порушників не давав, бо не має таких повноважень. Тобто його вчорашнє звернення мало лише рекомендаційний характер.

«Сьогодні у Франківську проживає близько тисячі ромів, які мають прописку в місті. Жодних проблем з ними немає. У мене є претензія лише до 20 конкретних осіб, які порушують карантин», — сказав Марцінків, запевняючи, що ніяких дискримінаційних дій стосовно ромів не вчиняв, а звернення про вивезення порушників з міста він отримав від поліції.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: івано-франківськ, скандал, карантин, коронавірус, Надзвичайні події
В тему

Останні матеріали