Відео

СБУ викрила ботоферму: Росія поширювала фейки про коронавірус і закликала до державного перевороту

СБУ викрила ботоферму: Росія поширювала фейки про коронавірус і закликала до державного перевороту

У Дніпрі викрили зловмисників, які поширювали фейки про коронавірус і закликали до захоплення влади.

Як повідомив пресцентр СБУ, керували ботофермою з Російської Федерації, а обладнання організатори розгорнули в одному з бізнес-центрів Дніпра.

Співробітники спецслужби встановили, що ботоферма створювала і управляла обліковими записами в соціальних мережах, які нібито належали громадянам України, хоча насправді використовували фейкові персональні дані. Потужність "ферми" – більше 5 тисич спамерських пошукових роботів.

Росія атакувала Україну фейками про коронавірус: СБУ викрила ботоферму

Відповідне телекомунікаційне обладнання та спеціалізоване програмне забезпечення організатори придбали через заборонені в Україні російські небанківські платіжні системи. Вони використовували також SIM-карти українських операторів зв'язку і proxy-сервери вітчизняного сегмента інтернет.

Аналіз контенту, який поширювала ботоферма, виявив публічні заклики до насильницької зміни конституційного ладу і захоплення державної влади. Крім того, боти поширювали неправдиву інформацію про ситуацію в Україні, що виникла через пандемію COVID-19.

Слідчими СБУ розпочато кримінальне провадження за ст. 109 Кримінального кодексу України. Проведено обшуки та вилучено обладнання, яке використовували зловмисники.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: дніпро, сбу, інтернет
В тему

Останні матеріали