Відео

Скільки районів залишиться на Волині (відео)

Скільки районів залишиться на Волині (відео)

Експерти презентували новий варіант районного поділу Волинської області.

Нагадаємо, відповідно до реформи Децентралізації після утворення об’єднаних територіальних громад наступним кроком є укрупнення районів. Пропонується три моделі.

Перша, яку запропонувало міністерство розвитку громад, виглядає так: 3 райони. Ковельський, Луцький та Володимир Волинський. Причому Ковельський район за розмірами більший, ніж Володимир-Волинський та Луцький разом узяті. Друга й третя модель пропонується експертами. 4 райони. Луцький, Володимир – Волинський, Ковельський та Камінь Каширський. Або Луцький, Володимир-Волинський, Ковельський та Маневицький. Остаточного варіанту формування нових районів поки немає. Наразі не відома і їхня кількість. Тривають суперечки й щодо районних центрів.

Мер Нововолинська Віктор Сапожніков: «Тут конкретно написано, що районним центром повинен бути обласний центр і якщо враховувати, що міста більше 50-ти тисяч населення, то так повинно бути. І я говорю, якщо враховувати ці рекомендації, районний центр повинен бути Нововолинськ».

Після укрупнення районів завершальним етапом реформи Децентралізації влади повинна стати ліквідація державних адміністрацій. Їх замінять префектури. Вони, зокрема, будуть виконувати таку функцію, як нагляд за законністю діяльності місцевого самоврядування.

Голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко: «В деяких областях, на жаль, децентралізація дала негативний ефект, що місцеві бізнес «царьки» вирішили, що вони вже тут місцеві князі і можуть робити з людьми все що хочуть на своїй території. Функція держави не допустити порушення прав людини в рамках нової територіальної моделі і дати можливість місцевому самоврядуванню розвиватися, але в межах визначених законом». 

Сподіваємось, що міністерство розвитку громад таки врахує думки органів місцевого самоврядування.  

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Відео T1.ua
В тему