Відео

В Україні подорожчало пальне: що буде далі (відео)

В Україні подорожчало пальне: що буде далі (відео)

Від учора зросла вартість палива на українських заправках. Ціна найпопулярнішого серед українців бензину А-95 збільшилася на гривню, а дизелю – на 30 копійок.

Про те, яка тенденція буде на ринку далі, інформує ТСН.

На заправках ціни почали рости, водії бояться, що буде дефіцит пального. З одного боку Білорусь припинила поставки бензину через неякісну російську нафту. З іншого – Росія пообіцяла заборонити транспортувати нафтопродукти до України.

Приміром, різниця між вартістю 95-ого на одеських заправках сягає три гривні. У місті нині у виграші ті АЗС, що заздалегідь переорієнтувалися на європейське чи українське паливо, тому вони продають бензин та солярку за більш доступними цінами. Інформацію про зупинку постачання російської нафти одесити чули, але до можливих перебоїв ставляться скептично.

«Думаю, не дійде, що черги будуть, як у Радянському Союзі», - каже одесит.

У Сумах вартість А-95 коливається від 28,5 до 32 грн за літр на різних заправках. Дизпалива – від 29 до 32 грн. Водії, спокійні. Паніки чи страху нема. Сподіваються на українське та нові ринки.

«Одна Росія дає нафту? Більш на земній кулі нема ніде? Найдем», - каже місцевий водій.

Ціни у Львові такі ж, як на півдні та півночі. Водії не надто вірять, що країни-сусіди будуть відмовлятися від своїх же прибутків заради політики. «Не буде давати одна країна, буде давати друга країна, правильно. Дадуть дешевше, дадуть дорожче», - каже львівський водій.

Експерти заспокоюють, що навіть для здорожчання підстав нема. Мовляв, рішення Росії просто неправильно витрактували. У Росії і раніше видавали дозволи на поставку, а нині просто змінили орган, який це робить.

Разом із тим, російські чиновники прямо говорили про заборону поставок із першого червня. В Україні є значна залежність від російських та білоруських нафтопродуктів. Тому держава має переріорієнтовуватися на інші країни та диверсифікувати поставки. Адже на зовнішніх ринках ціни не зросли, а тому доступ до дешевого бензину є. Показово, що українські чиновники і самі неодноразово про це говорили. Втім, нічого так і не зробили.

«Обіцяли зменшити залежність від російських енергоносіїїв ще в 2014 році, коли було вперше принято рішення Ради національної безпеки і оборони», - каже експерт паливного ринку Геннадій Рябцев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія заборонила експорт нафти в Україну

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, львів, київ, рівне, суспільство, бензин, україна
В тему

Останні матеріали