Відео

Звернення Порошенка після заяви Кремля про видачу паспортів РФ жителям окупованого Сходу України (відео)

Звернення Порошенка після заяви Кремля про видачу паспортів РФ жителям окупованого Сходу України (відео)

Чинний глава держави назвав «цинічним порушенням міжнародного права» намір Путіна роздати жителям «ЛНР/ДНР» російські паспорти.

Президент України Петро Порошенко записав звернення до міжнародної спільноти після сьогоднішніх подій, коли Російська Федерація підписала закон про спрощення надання громадянства РФ жителям окупованих областей українського Донбасу. У Путіна підписали документ, згідно з яким українцям, які проживають у так званих «ЛНР-ДНР», роздаватимуть російські паспорти за спрощеною процедурою. Що є наступним кроком держави-агресора в напрямі окупації українського Сходу, а саме повзучої анексії Донбасу. І становить очевидну загрозу суверенітету і територіальній цілісності України. 

Звернення чинного президента, що оприлюднене у Мережі півгодини тому і в якому, з огляду на останні події, він закликає Раду безпеки ООН посилити санкційні заходи щодо Росії, подаємо повністю: 

«Указ президента Російської Федерації щодо спрощеної процедури надання громадянства російської Федерації громадянами України, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, – це чергове безпрецедентне втручання Росії у внутрішні справи незалежної держави, брутальне порушення суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України. Повне попрання своїх зобов’язань у рамках Мінських домовленостей.

Крім того, у такий спосіб Кремль свідомо та цинічно порушує міжнародне гуманітарне право, що забороняє окупаційній владі змінювати громадянство жителів окупованих територій. Російська Федерація знову перетнула червоні лінії та відверто і нахабно торпедує мирний процес на Донбасі. Проведення рейкових виборів 2014 та 2018 років, запровадження рубльової зони, експропріація українських підприємств. Офіційне визнання документів, виданих незаконними органами, –це неповний перелік тих деструктивних кроків, що зробила російська сторона протягом останніх років.

Невипадковою є і категорична відмова Росії підтримати ініціативу України та ОБСЄ щодо уведення Великоднього перемир’я, починаючи з 26 квітня. Мета Росії очевидна – обнулити Мінські домовленості, де чітко прописані її зобов’язання: припинити обстріли, вивести свої війська і озброєння, звільнити українських заручників, повернути Україні контроль над її державним кордоном.

Разом із Мінськими зобов’язаннями Москва розраховує позбутися санкцій. І незаконна видача паспортів РФ за так званим південноосетинським і придністровським сценарієм – це спроба виправдати та легітимізувати військову присутність Росії на окупованій частині українського Донбасу.

Я закликаю міжнародних партнерів не допустити гіршого сценарію, жорстко засудити деструктивні та злочинні дії російської влади, а також посилити режим міжнародних санкцій.

У цьому зв’язку я доручив Міністерству закордонних справ негайно ініціювати обговорення цього питання в рамкар Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй. А також інших міжнародних форматах, зокрема ОБСЄ та Євросоюзі».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика
В тему