Відео

Відстоюють честь: 19-річного бійця «скосив» снайпер, а у свідоцтві записали «необережне поводження зі зброєю» (відео)

Відстоюють честь: 19-річного бійця «скосив» снайпер, а у свідоцтві записали «необережне поводження зі зброєю» (відео)

Загинув від кулі снайпера на передовій, а у свідоцтві про смерть написали – через «необережне поводження зі зброєю». У Івано-Франківську здійнявся скандал довкола загиблого на передовій 19-річного солдата Артура Бурлаки.

Про це йшлося в сюжеті ICTV.Факти.

Невдовзі хлопець мав прибути додому на ротацію, йому мали надати звання сержанта, та не встиг... Загинув від кульового поранення в голову на фронті. Побратими стверджують: Артура скосила куля снайпера. В свою чергу військові чиновники в свідоцтві про смерть солдата записали «через необережне поводження зі зброєю». Тобто що боєць випадково застрелив себе сам.

Співслуживці загиблого категорично таку версію відкидають і відстоюють честь молодого воїна. Родичі ж переконані, що таку позначку в документі зробили, аби не надавати родині полеглого захисника належну грошову компенсацію.

15 березня Артурові виповнилося 19. Він контрактник. На службу пішов у вересні. У листопаді вже опинився на першій лінії зіткнення. Луганщина, Новотошківське, навпроти – непідконтрольне Донецьке. 29-й спостережний пост. Це був не перший бій, кажуть побратими. Місце пекельне: за півроку в бригаді 2 загиблих і 5 поранених. 

«Раз-два у тиждень стабільно йдуть перестрілки. Підходять і мінометні обстріли, і важка артилерія по нас б’є. Тобто не дуже солодко нам там, – розказує обставини загибелі юного воїна старший лейтенант, командир взводу Віктор Попелюк. – Зав’язався, виходить, бій, вони були чергова зміна. Артур побіг до кулемета, почав працювати з кулеметом. І або снайпер поцілив, швидше за все, або шалена куля так звана прилетіла». 

Хлопець загинув на місці. Коли привезли загиблого, свідоцтво про смерть приголомшило рідних: «Внаслідок необережного поводження зі зброєю у результаті кульового поранення в голову загинув 22 березня 2019 року». Інакше кажучи, під час запеклого бою Артур начебто сам собі вистрілив у голову. Побратими переконують у протилежному. «Наскільки я знаю Артура, сам він не міг. З АГС стріляли по нас, з РПГ стріляли, зі стрілецької зброї АК-64», – журналісти по телефону зв’язалися із товаришем Бурлаки по зброї – солдатом Віталієм Степанцем. 

Нині військова прокуратура проводить розслідування за місцем розташування військової частини. Військовий комісар Івано-Франківська запевняє: трактування попереднє. А рідні впевнені: усе через небажання виплачувати компенсацію за загиблого на передовій, а це понад 600 000 грн. 

Родичі хочуть відновити честь молодого бійця, та й гроші, що обіцяє держава, зайвими не будуть.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему