Відео

«Не можемо помолитися, бо ми українці»: у селі на Волині піп і два десятки фанатів УПЦ МП не пускають до церкви прибічників ПЦУ (відео)

«Не можемо помолитися, бо ми українці»: у селі на Волині піп і два десятки фанатів УПЦ МП не пускають до церкви прибічників ПЦУ (відео)

На Волині у селі Садів громада зібрала понад 90% підписів за перехід до Православної церкви України. Однак місцевий священик та зо два десятки прихильників колишнього, Московського, патріархату не пускають своїх односельців до храму. А богослужіння тут відтепер проводять просто неба, йшлося в сюжеті ТСН.

У мінус десять градусів надворі на обійсті саудівської церкви було гаряче. Сотні вірян прийшли сюди, аби провести збори про приєднання до єдиної помісної церкви.

«Ми зараз не можемо причастити дитину, бо вона в українській церкві хрещена, ми не можемо посповідатися самі, бо ми українці, ми не можемо повінчатися, бо ми українці. Це жах що робиться на нашій українській землі», – обурюється одна із сільчанок.

«Вже всьо: даний томос, все завірено, і ще ми не вірні парафіяни?» – обурюється інший.

Два десятки прихильників колишнього Московського патріархату всередину нікого не пускають. Храм закрили на замок, а богослужіння демонстративно починають на вулиці. Поміж молитвами роблять паузи.

«Я за то, щоб було так, як воно служиться. Од того, що старослов’янська мова – сама правильна мова», – каже прибічниця старого церковного устрою.

Після сільського «батлу», хто кого переспіває чи бодай перекричить, збори таки провели.

«За (перехід в ПЦУ. – Ред.) проголосували 203 чоловіки, проти – 20», – зачитує результати Віктор Ящук, житель села.

Тим часом місцевий батюшка про перехід до ПЦУ і чути не хоче, а результати сільських сходин не визнає, обзиваючи збори «збіговиськом».

«Ніхто нічого відкривати сьогодні не буде. Чого ви зібралися сюда?» – каже.

Храм до обіду так і не відчинили, а селяни написали заяву в поліцію про порушення їхніх прав.

Читайте також: На церковні збори у волинське село привезли тітушок

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, суспільство
В тему