Відео

Журналіст з України «затролив» Путіна: «На Донбасі під вашим керівництвом злидні» (відео)

Журналіст з України «затролив» Путіна: «На Донбасі під вашим керівництвом злидні» (відео)

Майже із самого початку путінської підсумкової щорічної прес-конференції особистий прес-секретар ВВП Пєсков великодушно вирішив дати мікрофон єдиному представнику України у тисячному натовпі російських медійників. І Путін одразу впізнав українського кореспондента: «Оце ви у нас весь час присутні (на заходах)? Ви, по-моєму, з України?.. Мої колеги мені казали: краще не давати йому слова, тому що він скандал влаштує. Ви хочете скандал влаштувати?» – звернувся кремлівський вождь до кореспондента УНІАНу Романа Цимбалюка, який єдиним із українців потрапив на захід. Та одразу поставити свої запитання українському журналісту не дали – мікрофона перехопив представник російських «Вістей». Утім, відповівши на запитання росіянина, Путін згадав про українця і попросив все-таки передати мікрофон Цимбалюку.

«Дякую вам, скандалу не буде, як і не було. Володимире Володимировичу, я хотів запитати. Ось а скільки ви витрачаєте грошей на окупований Донбас? Там же злидота під вашим керівництвом (журналіст зіронізував над словами самого Путіна, який на тій же конференції сказав, що по всій Україні ситуація не набагато краща, ніж у злиденному Донбасі. – Ред.).  А люди перетворилися в рабів Росії, якщо називати речі своїми іменами. Ви боїтеся ядерної війни і одночасно до війни із НАТО готуєтеся. А по суті стріляєте в громадян України. Це ж ви, як верховний головнокомандувач, віддали наказ стріляти по моряках. І от у мене питання: які умови обміну?»

«Секундочку? Умови обміну?» – перепитав Путін, нібито недочув.

«Умови обміну українських політичних в’язнів і українських військовослужбовців. Вам же потрібні громадяни Росії? Чи ні? – український журналіст не знітився і парирував. – І якщо можна, щодо виборів. Ось ви аналізуєте постійно рейтинги, і створюється враження, що ви втручаєтеся тим самим у виборчий процес, як колись робили у Сполучених Штатах. Чи не здається вам, що може так статися, що прямого діалогу між президентом України і Росії не буде до того моменту, поки ви не поміняєте місце роботи?»

«Я не аналізую, я дивлюся на них. Ви ж їх друкуєте… Значить, з приводу страждань людей, які живуть на Донбасі. Ви ж громадянин України і ви вважаєте цих людей громадянами своєї країни? Скажіть, будь ласка, хто встановив блокаду між Донбасом і рештою України. Хіба це Росія зробила? – Путін вдався до традиційних прийомів пускання пилу в очі. – Це зробили українські владці: увели суцільну економічну блокаду території, яку вони вважають своєю. І вони стріляють по цих громадянах, яких вважають своїми громадянами. Там кожний день люди гинуть, мирні причому, мирні. От ми дійсно надаємо гуманітарну і іншу допомогу і підтримку людям, які проживають на цій території. Але тільки для того, щоб їх дощенту там не розчавили, не з’їли і не порвали».

«А обмін, ми займалися весь час… – додав Путін. – Ось пан Медведчук, за дорученням Порошенка, до речі кажучи, він це робив, постійно цим займається. І недавно зовсім приїжджав у Москву і ставив питання про звільнення українських військових, затриманих у Керченській протоці, точніше, в Чорному морі. І Медведчук порушував це питання. Але, я вже сказав, ці питання можна буде вирішувати після закриття кримінального провадження».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Політика
В тему