Відео

У Києві спалахнула ще одна машина (відео)

У Києві спалахнула ще одна машина (відео)

7 серпня, близько 12 години дня, у столиці, на вулиці Межигірській палає ГАЗель.

Інформація про причини займання та про потерпілих поки перевіряється. На місці бійці ДСНС.

Про це інформує KyivOperativ на своїй сторінці у Facebook.

Також залишається невідомим, чи був хтось у машині.

До слова, більше половини випадків загоряння автомобіля відбувається з технічних причин – через неправильну експлуатацію або встановлення додаткового обладнання. Причому ймовірність пожежі залежить не від того, нова машина чи стара, а від її стану та обслуговування. 14% пожеж відбувається через необережне поводження з вогнем, найчастіше – через куріння.

В автомобілі є чому горіти. У першу чергу це паливо і масло, недарма їх називають паливно-мастильними матеріалами. Загорітися може проводка під капотом, обшивка в салоні і щось легкозаймисте в багажнику. Джерелом вогню найчастіше бувають іскри від несправної електрики або пошкодженої проводки, розгерметизація паливної, гальмівної, охолоджуючої систем з попаданням рідин на двигун або елементи вихлопної системи. А носієм полум’я стають предмети, що опинилися поряд з сильно розігрітими агрегатами. Взимку це найчастіше «утеплювач» з картону або тканини, пізньою весною – тополиний пух. Потрібно бути акуратним при русі по пересіченій місцевості влітку, коли трава набивається під днищем автомобіля і може загорітися від контакту з вихлопною системою. Та ж ситуація може виникнути у буксуючих кросоверів та позашляховиків через перегрів муфти.

Шанс врятувати автомобіль, якщо він загорівся з технічної причини, є, якщо вчасно виявити загоряння. Запах бензину або горілої гуми в салоні, поява диму з-під капота – все це фактори, що передують загорянню. При пожежі найчастіше страждає проводка, тому починають барахлити різні датчики, висвічуючи попередження на панелі приладів або відмовляючись працювати. Навіть якщо не видно явних ознак вогню, краще від’єднати одну з клем акумулятора, щоб прибрати напругу з електропроводки і, можливо, зупинити процес загоряння.

Отже, що потрібно робити, якщо ви виявили ознаки загоряння:

Не панікувати.

Зупинитися і заглушити двигун автомобіля.

Вийти з машини і висадити пасажирів, упевнившись, що вони відійшли на безпечну відстань (не менше 10 метрів). Їх же можна попросити викликати пожежних та МНС або зробити це самостійно.

Якщо загоряння невелике і поки відбувається в стадії тління – спробуйте загасити вогонь самостійно, використовуючи вогнегасник, накриваючи вогнище ізолюючим матеріалом, щоб обмежити доступ кисню. Для цього можна використовувати щільний одяг.

Якщо пожежа почалася в моторному відсіку і незрозуміло, якої вона сили, краще не відривати капот і подзвонити в МНС. При спробі загасити вогонь НЕ МОЖНА піднімати кришку капота, відкриваючи доступ свіжому повітрю. Підніміть кришку і направте струмінь вогнегасника в передбачувану область займання. Краще це робити вдвох: одна людина піднімає кришку, друга з приготованим заздалегідь вогнегасником гасить.

Якщо пожежа почалася в салоні, не відкривайте вікна та двері без необхідності. Від нестачі кисню полум’я може згаснути і перейти в стадію тління.

 

Не намагайтеся загасити великий вогонь самостійно.

При неможливості ліквідувати загоряння потрібно відійти від авто на безпечну відстань (не менше 10 метрів), так як може вибухнути паливний бак. У радіусі небезпечної зони не повинно бути людей.

Займання автомобіля – завжди несподіванка для його власника. Самостійно з’ясувати, що стало його причиною, реально лише в рідкісних випадках (наприклад, якщо загорілася оббивка салону від  недопалка). Для отримання виплат по страховці або при ймовірності виставлення претензій до сервісу або виробника потрібен акт про пожежу, яка видається начальником пожежного караулу. Якщо є підозра на підпал, то потрібно залучати поліцію. У разі порушення кримінальної справи пожежно-технічна експертиза буде проведена безкоштовно.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, київ, пожежа
В тему