Відео

26 липня відзначають День есперанто (відео)

26 липня відзначають День есперанто (відео)

26 липня – 207-й день року (208-й у високосні роки) у григоріанському календарі. До кінця року залишається 158 днів.

Що ж відзначають 26 липня?

Міжнародні:

День есперанто. Щорічно 26 липня шанувальники першої у світі штучної мови відзначають День есперанто (Esperanto Day). Цю знакову систему створив окуліст Людвіг Маркович Заменгоф (Ludwig Zamenhof, 1859-1917). Він народився в Білостоці – зараз це місто розташоване на території Польщі, а в 19 столітті входив до складу Російської імперії. Сусідами Заменгофа були росіяни, білоруси, поляки, євреї, німці, литовці. Спілкування з людьми різних національностей підштовхнуло юнака до створення мови, яку б могла зрозуміти будь-яка людина на планеті.

Перша праця Людвіг Заменгоф опублікував під псевдонімом Есперанто (Esperanto). Це ім'я, яке перекладається як «Ті, хто надіються», незабаром стало назвою самої мови.

Скільки людей в даний час використовують есперанто, сказати складно, оскільки офіційної статистики не ведеться. Сайт «Етнологія» оцінює кількість людей, які розмовляють мовою, в 2 мільйони людей. За даними цього джерела, для кількох сотень людей – головним чином, це діти від інтернаціональних шлюбів – есперанто є рідною мовою.

Саме 26 липня 1887 Людвіг Заменгоф опублікував підручник з есперанто – так звану «Першу книгу». Роботу над виданням він почав ще гімназистом і вже в 1878 році познайомив своїх однокашників з позначками майбутньої мови. Остаточний проект підручника був готовий у 1885 році, але протягом двох років Заменгоф намагався знайти видавництво, яке б випустило підручник.

26 липня книга була видрукувана в друкарні Кельтера в Варшаві. Російськомовна версія вийшла накладом 3 тисячі примірників, а до кінця 1887 року підручник був опублікований на польською, німецькою та французькою мовами.

Незважаючи на те, що в даний час жодна держава офіційно не затвердив дану мову, в 1921 році вона була рекомендована Французькою академією наук, в 1954 – ЮНЕСКО.

У 1985 році ЮНЕСКО звернулася до держав, що входять в неї, і до міжнародних організацій, з пропозицією ввести навчання есперанто в школах і використовувати цю мову в міжнародному співробітництві. І щороку сотні міжнародних конференцій і зустрічей проводяться на есперанто без перекладачів.

Крім Дня есперанто просунуті шанувальники цієї мови відзначають також День Заменгофа. Він святкується 15 грудня, в день народження Людвіга Марковича. Вперше есперантисти масово відзначили цю дату в 20-х роках 20 століття. Зараз пропонується перейменувати це свято в День есперанто-літератури, День есперанто-книги або День есперанто-культури.

Національні:

Куба: День національного повстання

Італія: День святої Анни в Італії

Ліберія: День незалежності

Мальдіви: День незалежності

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, яке сьогодні свято
В тему