Відео

Вертеп: унікальна різдвяна традиція українців, аналогів якої немає у світі (відео)

Вертеп: унікальна різдвяна традиція українців, аналогів якої немає у світі (відео)

Власне вертеп — є унікальною традицією українців, що надає нашому Різдву особливого колориту.

Його історія починається кілька століть тому, а підхопили її студенти та мандрівні дяки ще за часів гетьманства.

Персонажів підбирали залежно від ситуації в країні. Зокрема, на початку там були й козак, і дяк, і студент. А також поляка-шляхтича, пізніше його замінив солдат-москаль. Зараз дійшла трансформація образу «злодія» у вигляді єврея та його дружини Сури.

Зараз, залежно від регіону персонажі можуть змінюватися, але обов’язковими є: три царі, ангел, єврей з жінкою, а також Ірод, пастушки та чортик.

Крім того, вертепники носили із собою різдвяну переноснц шопка зі сценкою про народження маленького Ісусика. Неодмінний атрибут вертепу — різдвяна зірка, яку виготовляли власноруч. Її вважали символом щастя та радості, адже вона передає новину про народження Ісуса.

Веселі різдвяні сценки розігрували переважно на ярмарках, вулицях міст і сіл. Таким чином, і народження Ісуса Христа прославляли, і грошики на свята заробляли.

У ці святкові дні Різдва було прийнято давати милостиню та проявляти щедрість. Тож і для вертепу ніхто не шкодував смаколиків й грошей. Відмовляти колядникам не можна було,  це українці вважали великим гріхом.

До речі, вже пізніше вертепи були двох видів: костюмовані сценки та лялькові театри.   

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Україна
В тему