В центрі уваги

Як швидко прогресує карієс?

Як швидко прогресує карієс?

Стоматологічні хвороби, як і будь-які інші, розвиваються поступово. Карієс не є виключенням. Навіть для розвитку початкової стадії цього захворювання потрібен деякий час, і якщо цей процес залишити без уваги, зміни в тканинах зуба стануть незворотними.

Знадобляться складні типи лікування карієсу, але навіть вони не відновлять зубну одиницю на 100%. Карієс досить складно розпізнати непрофесіоналу, адже він починається з появлення зовсім непомітної цятки на зубній емалі.

При відсутності лікування хвороба швидко розповсюджується та призводить до руйнування зуба. Запобігти цьому можна, лише приділяючи достатньо уваги гігієні порожнини рота та регулярно відвідуючи стоматолога.

Що таке карієс та як його лікують?

Карієс розвивається внаслідок шкідливого впливу мікроорганізмів, що живуть на зубній емалі. Невелика їх кількість завжди залишається там, навіть при регулярному чищенні зубів.

Хвороботворна мікрофлора починає особливо активно розмножуватися при наявності сприятливих для цього умов:

  • недостатня гігієна ротової порожнини;
  • зниження імунітету;
  • хвороби органів травної системи;
  • недостатнє надходження в організм необхідних вітамінів та мінералів.

Ще зовсім недавно лікування цієї хвороби асоціювалося лише з бормашиною та сильним болем. Саме тому люди до останнього моменту відкладали візит до стоматолога і приходили лише тоді, коли процес ставав незворотним.

Але сьогодні, завдяки прогресу в стоматологічній галузі, карієс лікується абсолютно без болю та дискомфорту для пацієнтів.Особливо це стосується усунення поверхневих каріозних уражень.

Для цього використовуються наступні методики:

  1. лазерне лікування;
  2. інфільтрація (осередок інфекції усувається за допомогою хіміко-механічної обробки);
  3. лікування повітряно-абразивною сумішшю;
  4. озонотерапія.

Ще раз звертаємо увагу, що ці методи ефективні лише на початкових стадіях. Якщо карієс перейшов у запущену форму і розповсюдився вглиб зуба, допомогти може лише пломбування.

Процедура складається з таких етапів:

  • профгігієна порожнини рота;
  • вибір відтінку пломбувального матеріалу;
  • ізоляція зуба;
  • знеболювання;
  • підготовка каріозної порожнини (очищення, промивання, медикаментозна обробка);
  • травлення кислотою та нанесення адгезиву;
  • накладання спеціальної прокладки (ізоляційної чи лікувальної);
  • встановлення пломби.

Якщо ці етапи лікування карієсу виконані правильно та послідовно, естетика зуба та його функціональність будуть відновлені на досить тривалий час.

Види карієсу

Карієс, залежно від глибини ураження зуба, можна розділити на такі види: поверхневий. Зубна емаль втрачає гладкість, стає шорсткою. Також зуб може стати чутливим до холодної/гарячої, солодкої та солоної їжі; серединний.

Для такого карієсу характерним є появлення на емалі темної плями або невеликої порожнини. Крім підвищеної чутливості, з'являється періодичний біль. Це починається ураження дентину; глибокий карієс супроводжується сильним болем, особливо, якщо в каріозній порожнині знаходяться залишки їжі. Саме біль змушує багатьох людей нарешті звернутися за медичною допомогою.

Якщо ж цього не зробити, можуть виникнути серйозні ускладнення - пульпіт, періодонтит та інші важкі захворювання. Ціна на лікування карієсу в цьому випадку буде значно вищою, ніж на боротьбу з початковими проявами хвороби.

Лікування карієсу в Києві в клініці VixClinic

Відновити естетику та функціональність зубів, уражених карієсом, здатен лише кваліфікований лікар.

Саме такого спеціаліста ви знайдете у VixClinic - сучасному медичному центрі в Києві. Вам обов'язково сподобаються: комфортна атмосфера; ввічливий персонал; можливість скористатися послугами клініки за доступною ціною. Записатися на консультацію ви можете за телефоном, або за допомогою форми на сайті.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему