В центрі уваги

Від відмови до схвалення: як отримати онлайн-кредит з поганою кредитною історією

Від відмови до схвалення: як отримати онлайн-кредит з поганою кредитною історією

Уявіть, що вам терміново знадобилася невелика позика, щоб замінити вінчестер у ноутбуку на більш швидкісну модель або щоб купити синові нові зимові черевики. Ви звертаєтеся до банку й отримуєте відмову, при цьому кредитор не дає пояснень, чому ухвалено таке рішення. Що робити?

Які можуть бути причини відмови

Найчастіше причиною відмови в кредитуванні є зіпсована кредитна історія. Кожен позичальник створює її сам: відомості про всі подані заявки й оформлені кредити зберігаються в базах даних кредитних бюро. Послугами останніх користуються різні фінансові компанії, включно з банками і МФО. 

Під час розгляду кожної нової заявки кредитори переглядають особисте досьє потенційного клієнта й ухвалюють рішення про видачу позики з урахуванням того, наскільки сумлінно людина виконувала фінансові зобов’язання за попередніми договорами. Борги і прострочення за позиками погіршують кредитну історію та зменшують імовірність позитивної відповіді.

Які шанси взяти позику з низьким кредитним рейтингом?

У банках відсоток відмов за позиками досягає 40%, і більша частина з них (~ 80%) пов’язана з низьким кредитним рейтингом. Тому тим, хто має борги і тривалі прострочення, варто знати, що позичити гроші в банках буде дуже проблематично. Набагато вищі шанси — у МФО: тут цілком реально отримати кредит з поганою кредитною історією за умови, що немає заборгованості безпосередньо в тій МФО, куди клієнт звертається по нову позику.

Інструкція для клієнтів із зіпсованою КІ

Будь-якої миті ви можете уточнити інформацію про свій кредитний рейтинг. Для цього потрібно звернутися до одного з бюро кредитних історій, що діють в Україні. Якщо здогадка про погану кредитну історію виявилася правильною, краще подати заявку до мікрофінансової компанії, наприклад LoviLave

Для початку запитайте невелику суму — в такому разі ймовірність отримати позитивну відповідь є вищою. Вкажіть правдиві відомості в заявці, не завищуйте свої доходи. Якщо запит схвалять, виплатіть позику вчасно — це ваш перший крок до виправлення кредитної історії. Надалі вам схвалюватимуть позики в LoviLave на більшу суму.

Постарайтеся обходитися однією позикою — не варто одночасно відкривати кілька кредитів у різних організаціях, оскільки закредитованість негативно впливає на кредитний рейтинг. Беріть нову позику після того, як погасите попередню.

Знаючи, що у вас дуже низький кредитний рейтинг, будьте обережні з поданням заявок до банківських установ. Найімовірніше, там чекає відмова, а кожна відмова за кредитними заявками фіксується в кредитних бюро, і це погано впливає на кредитну історію. У такій ситуації краще взяти й виплатити кілька невеликих позик у МФО — це дасть змогу поліпшити репутацію, після чого можна пробувати звертатися і до банків.

Контролюйте КІ

Кредитори з обережністю ставляться не лише до позичальників з низьким кредитним рейтингом, а й до клієнтів, які беруть позику вперше. Якщо ви новачок, обов’язково вчасно виплатіть необхідну суму, щоб не виникало проблем із кредитуванням у майбутньому. Іноді причиною відмов можуть бути помилки в кредитних бюро. Якщо ви впевнені, що завжди вчасно розраховувалися з боргами, напишіть оскарження з вимогою внести корективи до вашої кредитної історії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему