В центрі уваги

Роман Ющук: «Пріоритет для Любомльської громади – перемога України»

Роман Ющук: «Пріоритет для Любомльської громади – перемога України»

Міський голова Любомля Роман Васильович Ющук розповів про життя громади в умовах війни, нові виклики та як з ними справляються, допомогу захисникам і волонтерство під час воєнного стану.

– Романе Васильовичу, як сьогодні живе Любомльська громада?

– З початком повномасштабного військового вторгнення росії в Україну в нашому житті все змінилось. Обставини воєнного часу змусили всіх мобілізуватися й шукати альтернативні шляхи виходу зі складних ситуацій. І я вдячний усім мешканцям громади за активну громадянську позицію, небайдужість, силу духу та вірність інтересам громади й України. 

– Які виклики Вас очікували в перші дні війни?

– Територіально ми перебуваємо фактично поблизу кордону з Польщею. Тому, коли розпочалась війна, наше місто стало транзитним для тих людей, які змушені виїхати зі своїх домівок з різних куточків України. Евакуаційні потяги, які складалися з 18 – 20 вагонів і налічували по 2000 – 3000 пасажирів, зупинялися в нас на залізничній станції й перебували на простої по 10 – 12 годин. Для громади, що становить 10 тисяч осіб (з них половина теж виїхала), це було величезним викликом. Однак міська рада й мешканці згуртувалися та забезпечували людей усім потрібним: організовували пункти обігріву, готували їжу, допомагали із засобами гігієни, дитячим харчуванням, ліками. У такому ритмі місто жило місяць.

– Які завдання ставить перед собою Любомльська міська рада першочергово?

– Основними нашими завданнями є формування надійного тилу для Збройних сил України й допомога захисникам, які щодня ціною свого життя відстоюють наші свободу й незалежність. Багато хто з любомльчан зайнялися волонтерством та благодійністю. Працівники міської ради також із перших днів повномасштабного вторгнення активно долучилися до волонтерства. За зібрані особисті кошти працівників міськради було придбано та передано в різні підрозділи ЗСУ п’ять легкових автомобілів та два дрони «Мавік 3» комбо. Крім того, ми регулярно передаємо різну гуманітарну допомогу (в основному харчові продукти та потрібні в побуті речі) в ті регіони, які сильно постраждали внаслідок військового вторгнення.

Фінансово теж активно допомагаємо. З бюджету міської ради для підтримки Збройних сил України та інших правоохоронних силових структур лише за 2022-й виділили й освоїли коштів на суму 4920000 грн. З них на діяльність ДФТГ №1 м. Любомль – 446580 грн.

Цьогоріч станом на вересень з бюджету міської ради для підтримки Збройних сил України та інших правоохоронних, силових структур виділили та освоїли понад 4 мільйони гривень.

Багато зроблено і для доброустрою населених пунктів нашої громади. Для ефективної роботи комунального підприємства «Любомльське ЖКГ» з метою обслуговування та утримання комунальних вулиць Любомльська міська рада закупила екскаватор-навантажувач. Варто зазначити, що комунальна техніка громади залучається до робіт з укріплення кордону та будівництва фортифікаційних споруд на території громади.

– Відомо, що в Любомлі активно готують до відкриття реабілітаційний центр. Романе Васильовичу, розкажіть, будь ласка, чим займатиметься цей заклад?

– У зв’язку з військовими діями, які тривають уже понад півтора року, зі збільшенням кількості військових, що потребують реабілітації, виникла потреба у створенні відповідного закладу. Тут військові зможуть отримати кваліфіковану допомогу й відновитись. Маємо надію, що зовсім скоро реабілітаційний центр відчинить двері для всіх, хто цього потребує.

– Романе Васильовичу, що хотіли б побажати своїй громаді та українцям загалом?

– Попри всі складнощі, громада живе в напруженому, але стабільному ритмі. Ми з надією дивимось у майбутнє, віримо, що всі разом, згуртувавшись, обов'язково проженемо ворога з нашої рідної країни.

Хочеться подякувати Збройним силам України, які стали міцним щитом для кожного з нас, та волонтерам, котрі утримують надійний тил. Окремі слова вдячності депутатському корпусу, виконавчому комітету, старостам, працівникам апарату міської ради за те, що, попри все, всі залишились на своїх місцях і злагоджено працюють на благо міста та країни. Я переконаний, що зовсім скоро святкуватимемо довгоочікувану перемогу!

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, любомль
В тему