В центрі уваги

Четвертий квартал 2023: перспективи ринку гарячекатаних сталевих листів

Четвертий квартал 2023: перспективи ринку гарячекатаних сталевих листів

Металурги вважали, що після літніх канікул відновиться попит на гарячекатану сталь на світовому ринку. На початку III кварталу спостерігалося зниження цін. Найімовірніше, вони залишаться на такому рівні до кінця року, але ніхто не може бути впевненим у цьому на 100%. Дізнайтеся, що чекатиме на ринок гарячекатаних сталевих листів у IV кварталі 2023 року за прогнозами експертів.

Прогнози попиту на г/к сталь у IV кварталі в ЄС

Квоти на IV квартал 2023 року заповняться в перші дні жовтня, і це вплине на ціни в Євросоюзі. Після цього не варто очікувати великого попиту на г/к сталь. Навряд чи відбудуться кардинальні зміни, зважаючи на показники попереднього кварталу.

Європейські дистриб’ютори неактивно поповнюють запаси через негативну ринкову ситуацію. Попри те, що кінцевий споживач стабільно купує лист сталевий гарячекатаний, основні гравці ринку побоюються закуповувати імпорт із країн Азії. Його ціна зростає через високу вартість сировини. До того ж неможливо назвати точний обсяг ще не розмитненого металевого прокату.

Ціни на г/к сталь у Євросоюзі

За даними індикатора цін Kallanish, в останній декаді III кварталу ціни будуть такими, як у серпні. У Західній Європі 1 тонна гарячекатаної сталі в середньому коштуватиме €660. У Південній Європі буде майже така сама ціна. Наприклад, на італійському ринку ціна 1 тонни г/к сталі не підніметься вище за €650–660.

Прогнози попиту на г/к сталь у IV кварталі в США

Провідна незалежна агенція Argus Media припускає, що ціни й далі знижуватимуться. Експерти не можуть остаточно визначити подальший попит. У III кварталі представники Ford, General Motors і Stellantis вели перемовини з United Auto Workers. Профспілка відстоювала права їхніх робітників, які страйкували за підвищення зарплатні.

Як розвиватиметься ця ситуація надалі та який вплив вона матиме на ринок сталі, прогнозувати складно. Проте водночас Kallanish повідомляє, що внутрішній ринок гарячекатаної сталі не постраждає від страйку робітників провідних автоконцернів.

Ціни на г/к сталь у США

Агенція Argus Media зафіксувала в замовленнях на великий обсяг найменшу ціну 1 американської тонни (короткої тонни) — $610. Експерти вважають, що продавці пропонуватимуть значні знижкина купівлю від 2 до 20 тисяч тонн. Якщо порівнювати ціни за коротку тонну EXW на початку та в середині вересня, коли страйкували робітники, то в цей час вони знизилися. 

Прогнози попиту на г/к сталь у IV кварталі в Індії

В Індії збільшився попит і виробництво гарячекатаної сталі. На думку експертів, у ціноутворенні збережеться позитивна динаміка. Місцеві металокомбінати експортують продукцію за тими самими цінами, що й продають її на внутрішньому ринку. Це не влаштовує іноземних покупців.

Ціни на г/к сталь в Індії

Перед початком IV кварталу Індія пропонувала Євросоюзу 1 тонну г/к сталі CFR Antwerp за $690. Загалом у III кварталі ціни були стабільними, тому є вірогідність, що вони залишаться на тому самому рівні чи зростуть.

Прогнози попиту на г/к сталь у IV кварталі в Китаї

Ринок гарячекатаної сталі переживає не найкращі часи. Знизився попит і обсяги виробництва наприкінці III кварталу. Місцеві металурги мають сумніви щодо подальшого збільшення попиту. Вважають, що ціни залишаться на тому самому рівні — $555–565 за 1 тонну FOB, але буде велика різниця між попитом і пропозицією.

Ситуація в Україні

Попри поточний стан України, ТОВ «Укртрейдкампані» й далі продовжує реалізовувати сертифікований гарячекатаний сталевий лист. Компанія продає металевий прокат з конструкційної, легованої та вуглецевої сталі, який відповідає вимогам ДСТУ й ТУ. Замовлення на лист сталевий г/к приймаються на сайті компанії - https://ukrtradecompany.com

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему