В центрі уваги

Історія артефакту з фільму «Індіана Джонс і реліквія долі»

Історія артефакту з фільму «Індіана Джонс і реліквія долі»

У новому фільмі про знаменитого Індіану Джонса, прем’єра якого відбулася наприкінці червня, глядачі побачили незвичайний артефакт, який насправді виявився антикітерським механізмом. Цей предмет — найстаріший у світі комп’ютер аналогового типу. Інформація про це з’явилася в медіапросторі практично одразу після прем’єри екшну.

Сюжет фільму

Центральна сюжетна лінія фільму пов’язана з подіями, які розгортаються навколо пристрою, званого “циферблатом долі”. У фільмі йдеться про те, що його створив давньогрецький вчений Архімед для того, щоб здійснювати обертання часу. За допомогою цього предмета герої пригодницького фільму подорожують у часі. Попри те, що “надздібності” цього артефакту — це вигадка творців фільму, предмет справді існував і являв собою антикітерський механізм.

Подробиці про артефакт

По інформації МЕТА.UA незвичайну реліквію було виявлено в 1901 році ловцями губок на березі острова Антикітер. Предмет знаходився серед уламків зруйнованого судна. Через шестерні та гвинтики великої товщини він виглядав як фантастичний артефакт із графічного роману.

Знайдений механізм являв собою цілісний виріб, який з часом розділили на три частини. У кожному компоненті при цьому виявилося понад 80 складових частин, 37 з яких були шестернями, виконаними з бронзи. Пристрій спочатку зберігався в спеціально виготовленому для нього дерев’яному ящику, який з часом зник. Також було втрачено і багато елементів цього пристрою, який, за оцінками вчених, був розміром з великий тостер.

Механізм, який було винайдено понад 2 тисячі років тому, є найдавнішим аналоговим комп’ютером. Він здатний визначати, в якому положенні перебуватиме Сонце, Місяць та інші планети Сонячної системи. Також з його допомогою раніше люди передбачали затемнення.

Незвичайна знахідка дуже здивувала археологів, оскільки її розробили за допомогою технологій, що істотно випереджають свій час.

Для роботи з апаратом необхідно було обертати рукоятку, внаслідок чого відбувався рух передач. Під час обертання гвинтиків здійснювалося переміщення елементів пристрою, унаслідок чого вибудовувалися грецькі тексти та стародавні символи, що вказують на різні астрономічні особливості.

По суті, знайдений артефакт являв собою механічну систему, що дає змогу визначати час майбутніх затемнень і положення таких планет, як:

  • Венера;
  • Меркурій;
  • Сатурн;
  • Юпітер;
  • Марс.

Апарат використовували для відстеження руху зірок, Сонця і Місяця.  Також пристрій давав змогу переглядати астрономічні події, які відбулися в минулому. Для цього потрібно було повертати рукоятку у зворотний бік.

Використання артефакту в кіно

Новина про історію реліквії зацікавила багатьох глядачів, які вже встигли подивитися новий фільм. Режисер картини вважав за необхідне пояснити, що ідея зняти екшн з’явилася після того, як він побачив цей стародавній артефакт. Однак Джеймс Менголд зізнався, що дані про реліквію були істотно перебільшені у фільмі для того, щоб створити фантастичний ефект. Усі фільми, де головним героєм є Індіана Джонс, мають сюжет, у якому успішно поєднуються фантазії та реальність.

Історія про те, що цим пристроєм володів Архімед, яка була розказана у фільмі, теж є вигадкою. Однак заснована вона на деяких фактах, виявлених ученими з UCL. Досліджуючи оригінальну знахідку, вони виявили багато подібностей із пристроєм орерій, які створив древній математик Архімед кілька сотень років тому та який являв собою механічну модель Сонячної системи.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему